BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Eseménynaptár
 Előző nap Következő nap 
Eseménynaptár
Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelyföldön
Mettől: 2012. február 17., péntek, 18:00Meddig: 2012. február 17., péntek, 20:00 Ismétlődés: egyszeri
Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum Bartók Terem Találatok: 1221 Beírta: adminz

A csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2012. február 17-én, pénteken 18 órára a múzeum Bartók Termében szervezett könyvbemutatóra.

A szerző jelenlétében bemutatják a Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelyföldön című kötetet.

A könyvet Puskás Attila biológus ismerteti.

A kiadó új könyveiről Sarány István főszerkesztő-helyettes beszél.

A rendezvény házigazdája Kinda István néprajzkutató.

Péntek János ajánlásában Zsigmond Győző munkájának kivételes eredetiségét, adatainak hitelességét, forrásértékét emeli ki. Meggyőződése, hogy a néprajz, gombászat, nyelvészet szakterületek művelőin kívül mások is érdeklődéssel és haszonnal olvassák majd a könyvet, amely növelni fogja a természet és a népi hagyományok iránti érdeklődők táborát.

A kötet, valamint a gombás falinaptár a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Zsigmond Győző munkájának kivételes eredetiségét, adatainak hitelességét, forrásértékét emelem ki. Bizonyos vagyok benne, hogy az említett szakterületek (néprajz, gombászat, nyelvészet) művelőin kívül sokan mások is érdeklődéssel és haszonnal olvassák majd, és a kötet növelni fogja a természet és a népi hagyományok iránti érdeklődők táborát. A székelység ismerete pedig mélyebbé, tartalmasabbá válik.

Péntek János

Szórványos előzmények után az etnomikológia művelése elsősorban Zsigmond Győző munkásságának köszönhető, s e tudományág képviselői az ő nyomdokain haladnak.

A szerző a szó tágabb jelentésében foglalkozik a gombavilág és az emberi összefüggéseinek kutatásával, mint azt például az említett tudományág atyja, R. G. Wasson tette. 1980 óta végez etnomikológiai jellegű terepmunkát és felkeresett minden jelentősebb magyar néprajzi tájat. Szól a tárgyalt gombák szerepéről a mindennapokban, a munkában, szokások gyakorlásakor, felhasználásukról a népi gyógyításban, a konyhán, a hozzájuk kapcsolódó népköltészetről (mese, monda, népdal, szólásmondások, tréfák stb.), ismeretekről, hiedelmekről stb. Jelen kötet úttörő jellegű, az első tanulmánykötet, mely egy néprajzi táj (a Székelyföld) népi gombászatát mutatja be.

Néprajzi és természeti értékek sajátos megközelítése történik meg e könyvben.

A szerző egyaránt törekszik általánosabb kitekintésre, következetesen hivatkozik közeli és távoli, ősi és ma is élő kultúrákra, saját anyagának jelentős része Kárpát-medencei, erdélyi, mindenekelőtt székelyföldi. Ír a magyar és a székely etnomikológia múltjáról és jelenéről, a gombáról mint ételről, a Székelyföld népi gombászatáról, a gomba szerepéről a Kárpát-medencei magyar népszokásokban, a székely népi gyógyításban. Miután beszámol egy székelyföldi gombakirályról, több tucatnyi gombafaj és a hozzájuk fűződő hagyomány vizsgálatával folytatja főképp a székely népi gombászat felfedeztetését az olvasó számára, egyszerre tudományosan és olvasmányosan. Több esetben hungarikumokról nyújt érdekes részleteket az olvasóknak. Így például ír a gombákat feldolgozó népi mesterségről, népművészeti ágról, a toplászatról is.

Zsigmond Győző 1959-ben született Tordán. 1982-ben magyar–francia szakot végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. Tíz évig tanított Hargita és Kovászna megyei iskolákban. Azután a Bukaresti Tudományegyetem Hungarológiai Tanszékének adjunktusa, docense, 2004-től tanszékvezető professzora. Elsősorban helynév- és néprajzkutatóként ismert. 47 könyv társszerzője, 10 kötet szerkesztője, mintegy 100 tanulmány és szakcikk szerzője. Kötetei: Néprajzi tanulmányok (1997), Három kismacska... Erdélyi politikai viccek. 1977–1997 (1997, 2006), Névtani és nyelvművelő írások (1998), Égitest és néphagyomány (1999), Orbán Balázs idejében és ma (2001), Nyelvi rejtvény, játék, verseny (2003,2011), Csillagok, csillagképek magyar népi nevei. Csillagokhoz fűződő néphagyomány (2005), Gomba és hagyomány (2009).


 Vissza
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload