BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 3 éve, 8 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Eseménynaptár
 Előző nap Következő nap 
Eseménynaptár
A Barabás Miklós Céh 80. évfordulója
Mettől: 2009. november 6., péntek,  00:00Meddig: 2009. november 7., szombat, 23:59 Ismétlődés: naponta
Helyszín: Gyárfás Jenő Képtár Találatok: 1440 Beírta: admin

Nagyításért katt a képre!

A Barabás Miklós Céh 80. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat programja

November 6.

 • 11 óra: Indulás a sepsiszentgyörgyi Színház elől autóbusszal Kézdimárkosfalvára, a Barabás Miklós emlékek megkoszorúzására (szülőház helyén álló kopjafa, Hunyadi László Barabás szobra).
 • 18 óra: Kiállításmegnyitó a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban. Megnyitóbeszédet mond Jakobovits Miklós, a Barabás Miklós Céh elnöke (Nagyvárad), Németh Júlia műkritikus, művészettörténész (Kolozsvár) és Deac Marius művészeti tanácsadó. Házigazda: Vinczeffy László Munkácsy-díjas festőművész.

November 7.

 • 11–14 óra: Konferencia: "A Barabás Miklós Céh múltja, jelene és jövője"
  Helyszín: Árkos, Művelődési Központ, Szentkereszty kastély.
  Előadók: Murádin Jenő művészettörténész (Kolozsvár), Kántor Lajos író, publicista (Kolozsvár), Németh Júlia műkritikus (Kolozsvár), Jakobovits Miklós a BMC elnöke, Munkácsy-díjas festőművész (Nagyvárad), Nagy Miklós Kund művészeti író (Marosvásárhely), Gazda József író, műkritikus (Kovászna).
  Moderátor: Jánó Mihály művészettörténész (Sepsiszentgyörgy).
  Konferencia után könyvbemutató: Németh Júlia "Kolozsvár mű-hely-szín" c. könyvét Jakobovits Miklós, a Pallas könyvkiadó Műterem sorozatát pedig Nagy Miklós Kund mutatja be.
 • 14-15 óra: Záróünnepély.

A Barabás Miklós Céh 80. évfordulós tárlata

Sepsiszentgyörgy, Gyárfás Jenő Képtár

A Barabás Miklós Céh 1929-ben jött létre az Erdélyi Helikon szervezőinek védnökségével, Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezésére, hogy szervezett keretet biztosítsanak a kisebbségbe került erdélyi magyar hivatásos képzőművészeknek. Kolozsvári székhellyel szerveztek szakmailag minőségi csoportos, vagy egyéni tárlatokat a tagoknak, szerkesztettek nívós katalógusokat. Névadónak egy erdélyi származású, elsődleges szakmai kvalitással rendelkező és össznemzeti elismerésnek örvendő festőművészt választottak, akit minden hivatásos erdélyi alkotó példaképének tekinthet.

Az 1944-es politikai változásokkor a nemzetiségi kritériumok szerint működő, de a többi erdélyi nemzet felé nyitott szervezet felszámolódott, viszont egykori tagjai a kommunista érában is hathatós szervezési munkát fejtettek ki a képzőművészeti élet terén. A Céh 1994-ben alakult újjá az egykori alaptagok, Abodi Nagy Béla és Kós András kezdeményezésére. A kolozsvári és marosvásárhelyi országos tárlatok után, ezúttal Sepsiszentgyörgyön, Barabás Miklós szülőföldjén, a Gyárfás Jenő Képtár ad otthont az évfordulós seregszemlének. E széleskörű tárlat az elmúlt 80 év erdélyi képzőművészetének valós látleletét mutatja, stilisztikailag a posztimpresszionizmustól, az expresszionizmuson át a videóinstallációkig. A Képtár falaira több mint 150 egykori és mai alkotó munkája kerül. Köszönhető mindez a házigazda Vinczeffy László Munkácsy-díjas festőművész-restaurátornak és Kopasz Attilának, az Árkosi Művelődési Központ igazgatójának.


 Vissza
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload