BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 3 hónapja
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Hírek
Jellemformálás negyedszázadon át
2017. október 10. kedd, 07:39
Írta: Józsa Zsuzsanna   
Kategória: Közélet

article thumbnail

A kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron Cserkészcsapat a Boldog Özséb-templomban és a Vigadó Művelődési Házban hivatalos megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte szombaton, a Rózsafüzér királynőjének napján...

Bővebben »
 
Megérkeztek az első szállítmányok
2017. október 10. kedd, 07:28
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Begördültek tegnap délben a Tega Rt. első hulladékszállító járművei a lécfalvi hulladékkezelő központ kapuján, és ezzel hivatalosan elkezdte működését az európai uniós alapokból megépített, közel húszmillió eurós létesítmény. A hivatalos induláson mások mellett tiszteletét tette a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, a környezetvédelmi őrség vezetőségi tagja, valamint a szakma több képviselője. A telep beindítása egyúttal a teljes megyei hulladékgazdálkodási rendszer működését is jelenti.

Fotó: Albert LeventeAmbrus József, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítéséért és beindításáért felelős közösségek közötti társulás elnöke felvezetőjében kifejtette: több éve készül a bejelentésre, hogy Háromszék integrált hulladékgazdálkodási rendszere – igen hosszú és bonyolult utat megtéve – működőképes.

Elsőként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szólt a meghívottakhoz, felidézve, ez az uniós támogatásból megvalósított legjelentősebb beruházás a megyében. Az elnök elmondta: tízéves munka eredménye, hogy Háromszék országos szinten is elsőként valóban működő rendszert tudhat magáénak, melynek Barótot leszámítva minden település haszonélvezője. Barótot illetően rámutatott: már megtették a lépéseket, hogy az erdővidéki város lakóinak se kelljen szenvedniük az előző elöljáró, Nagy István ellenállása miatt kialakult helyzetért, hogy településük kimaradt ebből a megvalósításból. Reményét fejezte ki, hogy a beruházással sikerült megoldani a térség hulladékgondjait 35–40 évre. Ugyanakkor hangsúlyozta, csak a megyéből származó hulladék kezelése jön szóba. Az elnök azt is felidézte, hogy közel húszmillió eurós beruházásról van szó. A lécfalvi létesítmény megépülte mellett mind a városi, mind a vidéki lerakók bezárása megtörtént – fűzte hozzá. Tamás Sándor megemlítette, hogy megszületett a döntés, amely szerint támogatni szándékoznak a továbbiakban is a 24 új munkahelyet is biztosító létesítmény fejlesztését, ha lehetséges, további uniós forrásokból, ha nem, saját erőből.

A környezetvédelmi minisztériumot Laurenţiu Adrian Neculaescu államtitkár képviselte, aki elmondta: a háromszéki megvalósítás azt mutatja, hogy megfelelő intézményi együttműködéssel látványos és hatékony eredményt lehet elérni a hulladékgazdálkodás területén is. Már csak azért is elégedettséggel tölti el őket, mivel az utóbbi időben más megyékben sajnos, súlyos gondokkal szembesültek. A hulladékgazdálkodás egyébként is egyike a kényes területeknek, és Románia komoly gondokkal küzd – tette hozzá.

Szép Róbert Jenő, a környezetvédelmi őrség országos főfelügyelő-helyettese hozzászólásában méltatta Kovászna Megye Tanácsát, mely képes volt felnőni a feladathoz. Elismerte, hogy jelenleg Kovászna megye az országban az egyetlen, ahol az integrált hulladékgazdálkodási rendszer valóban működik, és ezáltal hosszabb távon a hulladékprobléma rendeződik.

Stere Creţu az Infomediu Europa szakmai kiadvány képviseletében szólt, elmondva: más megyékkel ellentétben Háromszéken azt tapasztalta, a szelektív hulladékgyűjtés valóban működik, és reményei szerint a rendszer révén sikerül javítani, továbbfejleszteni. Gabriel Moiceanu, a közösségek közötti társulások országos szövetségének elnöke kifejtette, a Kovászna megyei közösség hozzáállása azt mutatja: szándékuk megoldani a hulladékproblémát. Moiceanu megjegyezte: az eddigi beruházásokat mindenképp bővíteni kell majd, négy-kilenc évvel ezelőtti elképzelésekről van szó, azóta több változás is bekövetkezett a hulladékgazdálkodás területén.

Amint arról beszámoltunk, a lécfalvi központot 2015 őszén vehette kezelésbe a kivitelezőtől a megyei önkormányzat, a működtetéshez viszont 347 napra volt szükség, idén április végén sikerült lezárni a vonatkozó közbeszerzési eljárást, illetve az elmúlt hetekben az összes engedélyeztetési szakaszt. A telep működtetését a licit és az óvások nyomán végül a nagyváradi ECO Bihor Kft. nyerte el tíz évre.

Felvetésünkre, hogy a rendszer elindítása előnyösebb feltételeket teremt-e a költségek terén, Ambrus József és Tamás Sándor kifejtette: noha a brassói átvevőközpont 65 lejes tonnánkénti árral dolgozott, Lécfalván 77 lejt kell ezért fizetni, az árkülönbség mégsem vezet díjemeléshez. A begyűjtőknek csökkent a túlóra- és üzemanyagköltsége, ez kiegyenlíti az átvétel magasabb díját, emellett az sem mellékes, hogy a brassói lerakó magánkézben van, és bármikor megtagadhatta volna Háromszék hulladékénak átvételét – magyarázták. Ambrus József hozzátette: jelentős áremelkedés 2019-ben következhet be, amennyiben nem sikerül 50 százalékkal csökkenteni a lerakott mennyiséget.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 

 
Élet az uzoni könyvtárban
2017. október 09. hétfő, 07:38
Írta: Bokor Gábor   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Egyre több a látogatója az új épületbe költözött uzoni Erdélyi Lajos Könyvtárnak. Nem csak könyvet kölcsönözni jönnek, sokan veszik igénybe az internetezés lehetőségét...

Bővebben »
 
Régi zene az olaszteleki Daniel-kastélyban
2017. október 09. hétfő, 07:32
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Amikor hét esztendővel ezelőtt első alkalommal megszervezték az Erdővidéki Régizene-találkozót, a Kájoni Consort együttes tagjai nem tudták, csak remélték, lesz még folytatás. Az eltelt időszakban sok minden jóra fordult. A Rácz házaspárnak köszönhetően otthonra leltek az olaszteleki Daniel-kastélyban, barátokra tettek szert, akik kedvükért messze földről is eljönnek a közös zenélésért, s nem utolsósorban törzsközönségük alakult ki, amely várja, óhajtja ezt a fajta zenét és a megteremtett látványt.

Az olaszteleki Cygnini ének- és táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjának baróti bemutatója. A szerző felvételeSzombat délelőtt a baróti Gaál Mózes Általános Iskola Rózsa utcai épületének egyik nagyobb tantermében gyülekeztek az érdeklődők. Amíg a táncosok előkészültek, a fiatalok – mert ők voltak többségben – kézműves-foglalkozáson vettek részt, üvegtálakat vagy éppen fatányérokat festhettek, elkészíthették Beatrix királynő erszényét, de akár babát is készíthettek az egyszerű alapanyagokból.

Igazi látványosság volt az olaszteleki Cygnini ének- és táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjainak fellépése. A lányok és fiúk szép, igényesen varrt ruháikban játékosan és igencsak szemléletesen adták elő a francia körtáncot, a branle-t és az angol kontratáncot. Az előadás végén, aki úgy érezte, szorult bele némi tehetség, a táncházban ki is próbálhatta, milyen érzés régi zenére ropni.

Tegnap a Danielek olaszteleki „fészkének” nagytermét nyitották meg a régi zene kedvéért. Fellépett a Cygnini, a dévai Renaissance zene- és táncegyüttes, Székelyudvarhelyről a Riverenza régizene- együttes és az Arany Griffek táncegyüttes, Marosvásárhelyről Lőrinczi György lantos érkezett koncertezni. A házigazda Kájoni Consort régizene-együttes meglepetést is tartogatott a közönségnek. Az előadott dalok többsége a legújabb, Lant és Biblia címet viselő műsorukból való volt, de a 330 esztendeje elhunyt névadójuk, Kájoni János iránti tiszteletből a Kájoni-kodexből is előadtak egy dalt. Az est különlegessége az volt, hogy a dalhoz a zenét a meghívott együttesek közösen játszották, a közönség pedig a rendelkezésükre bocsátott szöveget énekelte.

A Kájoni Consort régizene-együttes sűrű, fellépéssel és utazással teli heteket tudhat háta mögött. Szeptember elején a megyei tanács támogatásával a Szeben megyei szórványt keresték fel, s felléptek Medgyesen, Vízaknán és Mihályfalván. Az előadások helyszínei a magyarság megmaradásának utolsó mentsvárai, a templomok voltak.

Örömmel vették tudomásul, hogy a közönségben igencsak szép számban voltak fiatalok. Hasonlóképp vélekedtek a helyi idősebbek is – mondotta Gyulai-György Éva, a régizene-együttes vezetője –: a nemzedékek közti kapcsolattartás, illetve a magyar ügyek iránti érdeklődés fenntartása nehézkes, jól fogott tehát a mozgósítás.

A protestantizmus fél évezredes fennállásának baróti ünneplése azért volt különleges számukra, mert ekkora, több száz fős közönség előtt nem szoktak játszani – zenéjük inkább szalonokba kívánkozik –, ám megtiszteltetésnek vették a meghívást: jeles vallási és történelmi alkalomról emlékeztek meg, és jelen volt Kató Béla református püspök is.

Szeptember végén barátjaik, a fennállásuk tizedik évfordulójához érkező Renaissance zene- és táncegyüttes meghívására Déván zenéltek, majd a közeli marosnémeti Gyulay-kastélyban játszottak a nagyérdeműnek. A múlt héten Brassóban a reformátusok kettős ünnepén – ötszáz éves a reformáció és negyed évszázada áll fenn a Reménység Háza – vettek részt.

Szinte mindegyik hétvégéjük betáblázva, de az együttes tagjai nem pihennek. Nemsokára Miklósváron a Kálnoky-kastélyban lépnek fel, majd Szebenbe kell visszamenniük, hogy a római katolikus templomba tervezett, de elmaradt koncertjüket pótolják. Szívesen teszik, mert örvendenek, hogy a magyarság és az igényes zene nagykövetei lehetnek.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 
Korszerűsítik az utat
2017. október 06. péntek, 07:39
Írta: Szekeres Attila   
Kategória: Közélet

article thumbnail

A közel kétéves közbeszerzési eljárási huzavona után Kovászna Megye Tanácsa tegnap megköthette a kivitelezési szerződést a Maksa és Cófalva közötti közel hat kilométeres útszakasz korszerűsítésére...

Bővebben »
 
Háromszéken a Filmtettfeszt
2017. október 06. péntek, 07:31
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Thriller, vígjáték, társadalmi dráma, zenés és szkeccsfilm is látható lesz az idei erdélyi magyar filmszemlén, a Filmtettfeszten, melynek néhány fontosabb alkotását háromszéki városokban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán is bemutatják. Mindhárom városban a hétvégén, október 6–8. között kerül sor a vetítésekre, és nagyjából ugyanazokat a filmeket láthatják az érdeklődők.

Jelenet a Tehenesek című dokumentumfilmből FOTÓ: VARGYASI LEVENTEZágoni Bálint, a Filmtett Egyesület menedzsere, a fesztivál egyik főszervezője lapunknak elmondta, hogy több szempont szerint, a helyi társszervezőkkel együttműködésben válogatják ki azokat a filmeket, amelyeket az egyes helyszíneken bemutatnak, persze anyagi szempontokat is figyelembe véve. Szentgyörgyön és Kovásznán több gyerekfilm van műsoron, Kézdivásárhelyen pedig lesz egy rövidfilmes összeállítás, ami a másik két városban nincs benne a programban. A szakember lapunknak elmondta, hogy általában a nagyjátékfilmek iránt a legnagyobb az érdeklődés, és mindhárom városban elég változatos ilyen szempontból a felhozatal, ugyanis a műsorra tűzött öt nagyjátékfilm között lesz akciófilm, thriller és dráma is. A Sepsiszentgyörgyön már nagy sikerrel bemutatott Kojot című Kostyák Márk által rendezett alkotás mellett, olyan filmeket láthat még a fesztivál közönsége, mint Sopsits Árpád A martfűi rém, Gigor Attila Kút, Madarász Isti Hurok című produkciója vagy Zágoni Bálint személyes kedvence, a Vranik Roland által rendezett Az állampolgár, mely nagyon aktuális társadalmi kérdést dolgoz fel: egy afrikai menekültről szól, aki törvényesen tartózkodik Magyarországon, és legfőbb vágya volna, hogy megkapja a magyar állampolgárságot is. A sepsiszentgyörgyi program egyik kiemelt eseménye a Hurok című film vetítése, mely után közönségtalálkozóra kerül sor a rendezővel, Madarász Istivel. A Kanzoli Wanted című dokumentumfilmet is a közönség figyelmébe ajánlotta a főszervező, mely egy nagyjátékfilm elkészítésének bonyodalmairól szól, nevezetesen arról, hogy milyen nehézségekkel találkozik egy rendezőasszisztens, amikor megérkezik az Őrkőre, hogy onnan a korábbi egyezség szerint magával vigyen a forgatásra egy amatőr színészt.

Az idei filmszemlén láthatóak először végleges formájukban a nyáron Árkoson szervezett Filmtett táborban készült rövidfilmes és animációs alkotások, melyekben bizonyára sok ismerős helyszínt felfedeznek majd a szentgyörgyiek, a korábbi évekhez képest pedig idén egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektettek a szervezők a dokumentumfilmekre: a fiatal erdélyi filmes alkotók bemutatkozásául szolgáló Filmgalopp versenyszekcióban ezúttal dokumentumfilmeket vetítenek, ezek mellett pedig egy, a helyi közönség számára már jól ismert dokumentumfilm-rendező, Vargyasi Levente vadonatúj Tehenesek című dokumentumfilmjét is megtekinthetik az érdeklődők. Vargyasi Levente lapunknak elmondta, bár filmjének hivatalos bemutatójára csak novemberben kerül sor, örül a filmszemlén való jelenlétnek, ugyanis a Filmtettfeszt által hat erdélyi város – Kolozsvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna – közönségéhez is eljut a Tehenesek. A rendező hozzátette, akik a szombati vetítésre nem jutnak be, vasárnap délután 15.55-től a Duna Worldon is megtekinthetik a produkciót.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 

 
Korszerűsített iskolai sportpálya
2017. október 05. csütörtök, 11:29
Írta: Iochom István   
Kategória: Közélet

article thumbnail

A kézdivásárhelyi Turóczi Mózes-iskola udvarán avatták fel kedden délután a MOL Románia és a Polgár Társ Alapítvány finanszírozásával korszerűsített létesítményt, a zöldebbé varázsolt és bekerített sportpályát, valamint a körülötte található udvarrészt...

Bővebben »
 
Sepsiszentgyörgy, 2035
2017. október 05. csütörtök, 11:23
Írta: Demeter J. Ildikó   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük magunk elé Sepsiszentgyörgy városát 2035-ben: csend van és nyugalom, csak a biciklikerekek és az emberi lépések hangját hallani. A sima utcákon alig járnak személygépkocsik, ötpercenként csendes és gyors elektromos buszok viszik az embereket a város minden pontjára, ahová egyébként jól kiépített bicikliút-hálózaton is könnyen és biztonságosan el lehet jutni, még az iskolás gyermekeknek is. A városháza előtt vegyesen, egymásra figyelve haladnak az autósok, kerékpárosok és gyalogosok, a belső városmag pedig sétálóutcává alakul.

Egyelőre csak növekszik a sepsiszentgyörgyi gépjárműforgalom. Fotó: Albert LeventeAz átmenő forgalom rég a lakott területeken kívül, a terelőúton zajlik, a városon belüli áruszállítás is bizonyos órákhoz kötött. A teherforgalom sem a lakóövezetekben (a Gyöngyvirág, Gyár, Cigaretta utcákon) zörög át, hanem a réten kiépített új úton. Az Olton két új híd is átvezet már, egyikük csak a gyalogos és kerékpáros közlekedést szolgálja, a másik a terelőutat. Járda és kerékpáros sáv szegélyezi majd a Păiuş David és az Oltmező utat is, a Brassó felőli bejárattól a Csíkszereda felé vezető kijáratig. A belvárosban emeletes parkolóházak nyelik el az autókat, de kint, a városszélen is lesz majd parkolási lehetőség, hogy onnan busszal vagy bérelhető kerékpárral jöjjenek be a más településekről munkába, ügyintézésre, bevásárlásra vagy látogatóba érkezők. Szotyortól a Sepsi Arénáig és vissza az Olt leaszfaltozott töltésén tekerhetnek az ingázók vagy egyszerűen mozogni kívánók. A levegő minősége nagyságrendekkel jobb, a káros anyagok kibocsátásának csökkenésével bizonyos betegségek is ritkulni fognak, kellemesebb lesz az élet, derűsebb a közérzet. Jól hangzik, igaz?

A sepsiszentgyörgyi városházán kedd délután bocsátották közvitára azt a mobilitási tervet, amely a megyeszékhely közlekedési viszonyainak javítására tesz különböző javaslatokat, és voltak is szép számmal érdeklődők a háromórásra nyúlt beszélgetésen: a város elöljáróin és a polgármesteri hivatal szakemberein kívül a kerékpáros mozgalom több képviselője, tanácstagok, vállalkozók, építész, képzőművész, orvos, rendőr is végighallgatta a tanulmány bemutatását, és majdnem mindenki hozzá is szólt a témához. Magát a tanulmányt a Piteşti-i Sigma Mobility Engineering Kft. készítette, és a cég munkatársa, Gabriela Mitrea mutatta be; bevezetőül ő is, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester is hangsúlyozta, hogy egy vízióról, egy általános megközelítésről van szó, amelynek célja a közlekedési viszonyok javítása, az ember és a környezet védelme. A dokumentum a jelenlegi helyzet és a kitűzött cél ismeretében javaslatokat fogalmaz meg, amelyek megvalósítása 18 évi következetes és összehangolt munkán kívül rengeteg pénzt is kíván, sokféle konkrét tennivalóval jár, amelyeket nyilván nem lehet egy csapásra letudni, tehát az újdonságok, változások fokozatosan jönnek majd. E folyamat során még csiszolhatók, javíthatók vagy akár el is vethetők bizonyos, most megfelelőnek látszó elemek, de fontos tudatosítani az irányt, amelyen haladni akarunk. Ez nem csak helyi igény, európai uniós irányelvek is előírják, sőt, anyagi támogatást is adnak ahhoz, amire egyébként helyi költségvetésből sohasem futná.

Maga a tanulmány elkészítése is több hónapot vett igénybe: felmérték az úthálózatot mindenféle szempontból (az utak állapotától, forgalmától, annak milyenségétől kezdve), a napi közlekedési rutint, a le nem fedett igényeket, a módosítási lehetőségeket, a lakosság jelenlegi összetételét és a várható demográfiai változásokat, a közszállítási és a magántulajdonú gépjárművek arányait, az autózási, parkolási és kerékpározási szokásokat és elvárásokat, a közterületek hasznosítását vagy hasznosíthatóságát, a helyi, országos és uniós fejlesztési programokat és sok mást is. Az eredmény egy közel 500 oldalas dokumentum, amelyből csak néhány adatot emelünk ki: a sepsiszentgyörgyiek 48 százaléka gyalog jár, 38,9 százalékuk pedig kis távolságra is autóba ül. Az autósok fele egyedül utazik, ami nagyban növeli a forgalmat és a légszennyezést is – ezért a városvezetésnek azon kell lennie, hogy a rövid távú autózástól elvegye az emberek kedvét, helyette azonban kínáljon gyors és vonzó tömegközlekedést. Buszaink amúgy is régi, füstölő járművek, ezeket elektromos vagy hibrid meghajtásúakra kell cserélni; a belvárosban szigorításokat kell bevezetni (a drágább parkolójegytől bizonyos autók kitiltásáig), az átmenő forgalom számára terelőutat kell építeni, az áruszállítóknak városszéli logisztikai központot (hogy csak az ide címzett áru jöjjön be a városba), a kerékpárosoknak külön hálózatot, a gyalogosoknak megfelelő járdákat. Szükség van emeletes parkolóházakra, biciklikölcsönzőkre, a buszállomás kiköltöztetésére és új hidakra is az Olton keresztül; oda kell figyelni a forgalom menedzselésére is, és létre kell hozni egy olyan elektronikus rendszert, amely kijelzi a következő busz várható érkezési idejét, útvonalát stb.

Szeretnénk mindezt még ebben az életben látni – jelentette ki dr. Antal Álmos, a megyei kórház orvos-igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a rövid és hosszú távú megoldásokat össze kell hangolni, mert a folyamatos, állandó változtatás megviseli a lakosságot, és a közlekedés biztonságára is kihat. A régi idők nem jönnek vissza, azon kell lenni, hogy élhető, környezetbarát közlekedést alakítsanak ki a következő években; egyébként helikopter-leszálló is lesz a kórház udvarán. A legtöbb hozzászólás – Vrabie Zsolt, Kiss Bence és Bokor-Tóth Zoltán többször is szót kért – a biciklis úthálózat fejlesztését szorgalmazta, de az egyirányú utcákkal meghosszabbodott napi autózás is sokaknak bosszúságot okoz, ráadásul a levegőszennyezést is növeli – jelezte Bagoly Mikós, Damokos Csaba és Bokor-Tóth Zoltán. Említették még a Păiuş Dávid és az Oltmező út gyalogos- és kerékpáros-riasztó állapotát, és kifogásolták a korszerűsítések lassú ütemét. Török Áron egy barátjának elképzelését osztotta meg: legyen a Sugás Áruháztól a Gábor Áron utcáig egyetlen nagy körforgalom, amelyen belül csak az ott lakók vagy dolgozók járhassanak autóval.

A felvetésekre Antal Árpád polgármester csokorban válaszolt. Elmondta, hogy a 12-es országút még az országos útkezelő társaság kezében van, az pedig nem adta át semmilyen kérésre, ezért nem tudnak járdát építeni, a városbeli útjavítások pedig azért húzódnak el, mert minden vezetéket kicserélnek, e téren Sepsiszentgyörgy az első öt település között helyezkedik el Romániában. Ami a többi tervet illeti, uniós alapokból pillanatnyilag 22 millió euró áll a város rendelkezésére, ebből kívánják a közszállítást megújítani. Az elöljáró elismerte, hogy a bicikliutak bővítése az elmúlt években elakadt, de szerinte a következő három évben nagy előrelépés lesz a tömegközlekedési és kerékpározási viszonyokat illetően. A többi tennivalóra is sor kerül, amúgy is időbe telik, amíg a megvalósíthatósági tanulmányok, tervek, közbeszerzések akadályversenyén túlesnek. Mindent nem is fognak tudni elvégezni, például a hidak építésére még nem mutatkozik anyagi fedezet, ám a terelőút (amely nem csak Sepsiszentgyörgyöt, hanem Kilyént is, Szotyort is elkerüli Szépmezőn) szerepel a kormány programjában, 2020-ig el kellene készülnie...

A mobilitási tervet a következő lépésben a városi tanácsnak kell elfogadnia, a teendők konkrét megfogalmazása és gyakorlatba ültetése csak ezután kezdődik. Egy biztos: bár az átmenet fokozatos lesz, olykor fájdalmas változásoknak nézünk elébe, hiszen a drágább belvárosi parkolás nem csak a lustaságból autózókat sújtja majd.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 

 

 
Katonák a könyvtárban
2017. október 04. szerda, 07:33
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Miután tavaly az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége angol nyelvű könyvgyűjteményt adományozott a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak, újabb állomásához érkezett a két intézmény együttműködése...

Bővebben »
 
Tanévnyitó az Ezüst Akadémián
2017. október 04. szerda, 07:28
Írta: Demeter Virág Katalin   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Közel háromszázan csatlakoztak Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia felnőttoktatási programhoz, tegnap délután a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében hivatalos tanévnyitón köszöntötték az érdeklődőket, illetve ismertették a május végéig tartó előadás-sorozatot.

Bővebben »
 
Idősek napja Szotyorban
2017. október 10. kedd, 07:37
Írta: Kisgyörgy Zoltán   
Kategória: Közélet

article thumbnail

 

Félszáz idős ülte körül a szotyori kultúrotthon megterített asztalait vasárnap, igennel felelve arra a meghívásra, amelyet az idősek-nyugdíjasok ünnepére kapott Miklós András falufelelőstől, a helybeli református egyházközség gondnokától...

Bővebben »
 
Kövessük hőseink példáját
2017. október 09. hétfő, 07:41
Írta: Bokor Gábor   
Kategória: Közélet

article thumbnail

 

Az aradi vértanúk kovásznai megemlékezését péntek délután a belvárosi református templom átépített, megnövekedett kertjében tartották. Bár úgy tűnt, kevesebben vannak, mint máskor, az összkép csalókának bizonyult...

Bővebben »
 
Havazott a Lakócán
2017. október 09. hétfő, 07:36
Írta: Anonymus   
Kategória: Közélet

Vastag hóréteg képződött hétvégén a Déli-Kárpátok magas hegyein, és Székelyföld keleti peremvidékén is havazott. A Kovászna megye határán fekvő, 1777 méter magas Lakóca csúcson...

Bővebben »
 
Pénzügyi akrobatikára kényszerülnek
2017. október 06. péntek, 07:44
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Nem feltétlenül a július elsejétől hatályos egységes bértörvény okozott fejfájást a községi és városi önkormányzatoknál, sokkal inkább a kormány azon döntése, hogy az állami költségvetés-kiigazítás alkalmával idén egyetlen banit nem juttatott az önkormányzatoknak...

Bővebben »
 
Tervek az őrkőiekért
2017. október 06. péntek, 07:36
Írta: Farkas Réka   
Kategória: Közélet

article thumbnail

 

A várostól szinte leszakadva, külön közösségként, többnyire nyomorban élik hétköznapjaikat az őrkői romák. Valami azonban mintha mégis megmozdult volna a telepen, házak épülnek, szépülnek, új tető virít jó páron...

Bővebben »
 
A biztonságos internetezésért
2017. október 05. csütörtök, 11:33
Írta: Szekeres Attila   
Kategória: Közélet

A bűnmegelőzés hete alkalmából tematikus napokat szervezett a rendőrség a héten. Hétfőn a kiskorú bűnözés, tegnap a vagyoni jellegű bűncselekmények – lopás, rongálás – megelőzését célozták, pénteken a közúti biztonság lesz a téma. Két különlegességgel is szolgálnak a szervezők, a Kovászna megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának munkatársai...

Bővebben »
 
Sokba kerül az önrész
2017. október 05. csütörtök, 11:27
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Barót tanácsa megszavazta két, a Helyi Fejlesztések Országos Programjában szereplő beruházás önrészének elfogadását. Az önkormányzat a Baróti Szabó Dávid Középiskola új épületének elkészítéséhez és a felsőrákosi út korszerűsítési költségeihez összesen mintegy 1,3 millió lejjel járul hozzá...

Bővebben »
 
Hárman beköltöznének
2017. október 04. szerda, 07:37
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet

article thumbnail

 

Két szolgáltatásban és egy gyártásban érdekelt helyi vállalkozás kereste meg eddig a Sepsi Ipar Kft.-t kéréssel, hogy a szépmezői ipari parkba költözne. A kérelemmel érkező cégekkel...

Bővebben »
 
Kürtősfesztivál után, kolbászparádé előtt
2017. október 04. szerda, 07:31
Írta: Szekeres Attila   
Kategória: Közélet

Október 27–29-én tartják Sepsiszentgyörgy főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádét, amelyet összevontak az V. Káposztafesztivállal. A szervezők tegnap beharangozó sajtótájékoztatót tartottak...

Bővebben »
 
Sok még a tennivaló a gyökérverésig
2017. október 03. kedd, 07:50
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet

article thumbnail

Az előfeltételek megvannak, a törekvések jó irányban haladnak, viszont meg kell oldani sok olyan adminisztratív gondot, amelyek az előrehaladást, a fenntartható működést biztosítják, és ehhez időre, áldozatos munkára és szolgálatra van szükség...

Bővebben »
 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

2017. december 13., 18:00
Könyvbemutató
2017. december 13.
ADNI JÓ!
2017. december 13.
Műhelyfoglalkozások
2017. december 13.
Olvasásnépszerűsítő program
2017. december 14., 17:00
Könyvbemutató
2017. december 14., 18:00
CLASSICAL SINGERS

Mai

2017. december 13., 08:00
Irodalmi pályázat unitáriusoknak
2017. december 13., 09:00
Adománygyűjtés
2017. december 13., 18:00
Könyvbemutató
2017. december 13., 18:00
Bibliaóra
2017. december 13., 19:00
Színház
2017. december 13., 20:00
Ügyelet
2017. december 13.
Műhelyfoglalkozások
2017. december 13.
Olvasásnépszerűsítő program
2017. december 13.
ADNI JÓ!
A nap összes eseménye »

Heti

2017. december 11., 18:00
CLASSICAL SINGERS
2017. december 11., 19:00
ANGYALVÁRÓ MESEMONDÁS CSALÁDOKNAK
2017. december 11.
Röviden
2017. december 12., 16:30
Mozi
2017. december 12., 18:00
Könyvbemutató
2017. december 12., 18:00
Szent László-konferencia Sepsiszentgyörgyön
2017. december 12., 19:00
Tortoma Önképzőkör
2017. december 12.
Röviden
2017. december 12.
Örmény nemzeti est
2017. december 13., 08:00
Irodalmi pályázat unitáriusoknak
2017. december 13., 09:00
Adománygyűjtés
2017. december 13., 18:00
Könyvbemutató
2017. december 13., 18:00
Bibliaóra
2017. december 13., 19:00
Színház
2017. december 13., 20:00
Ügyelet
2017. december 13.
Műhelyfoglalkozások
2017. december 13.
Olvasásnépszerűsítő program
2017. december 13.
ADNI JÓ!
2017. december 14., 17:00
Könyvbemutató
2017. december 14., 18:00
CLASSICAL SINGERS
2017. december 15.
Hitvilág
2017. december 16., 11:00
III. SZÉKELY NEMZETI GYEREKKARÁCSONY
2017. december 16., 18:00
III. ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Fotografie-0687
Fotografie-0687
Küldő: Pufoka
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload