BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 4 éve, 1 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Háromszék Tánceggyüttes

 

A Háromszék Táncegyüttes bemutatója 

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, azóta a város polgármesteri hivatalához tartozik. Sepsiszentgyörgy a volt Háromszék vármegye - jelenleg Kovászna megye - központja, 70.000-es lakosságának háromnegyede magyar nemzetiségű. A kisváros Székelyföld jelentős kulturális központja: a magyar és román nyelvű hivatásos színházak (Tamási Áron, illetve Andrei Muresanu) tevékenysége mellett jelentős a képzőművészeti, irodalmi és zenei élete, amelyet a többnyelvű sajtó, a regionális televízió-stúdió és több helyi rádióadó kísér figyelemmel. Külön büszkesége a városnak az a közel tucatnyi épület - köztük a Székely Nemzeti Múzeum - amelyeket Kós Károly tervezett.
A Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.
Az együttes évadonként új bemutatókkal jelentkezik és arra törekszik, hogy repertoárja mindig új színekkel gazdagodjék, úgy a koreográfiák, mint az előadások szerkezete és dramaturgiája által. A folklórműsorok mellett a Háromszék Táncegyüttes sikeresen próbálkozott táncszínházi produkciók bemutatásával is, tulajdonképpen az együttes egyéni arcvonalát az olyan előadások határozzák meg, mint az Apám tánca, a Váróterem, az Ábel, a Vérnász, a Sorsfordulók, vagy az Ördögszekér.
Együttesünk közel kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt. Több alkalommal vendégszerepeltünk Magyarországon, melyek közül különösen fontosak számunkra az önálló műsorainkkal tartott turnék. Az évek során társulatunk eljutott Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba, Portugáliába, Lengyelországba, Finnországba, Görögországba, de megfordultunk a távoli Novoszibirszkben is.

Az M-Stúdió társulata 2005-ben alakult meg a táncegyüttes nyitása révén. Állandó tagjai öt fiatal színész és két táncos, az abban az évben Kolozsváron végzett fiatal színészekből és táncosokból.
A Háromszék Táncegyüttes mozgásszínházi műhelyeként létrejött formáció olyan kísérleti munkára szövetkezett, amely a színészi eszköztár lehetséges határait feszegeti, s a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni. Az M-Stúdió, Uray Péter művészeti vezetésével, az eddig Erdélyben ismeretlen műfaj meghonosítására és megszerettetésére vállalkozott. A rendező más színházakban készített munkáin túl, a társulat jelenleg egyedüliként képviseli a Nyugat-Európában már korábban meghonosodott színházi formavilágot.
A társulat, megalakulása óta bemutatott mozgásszínházi és kísérleti előadásain túl (Dokk - Büchner „Woyzeck” c. műve alapján; A falu – közös munka a Háromszék Táncegyüttes tánckarával; Teremtés, Párcipő – báb és animáció; Éden – táncszínházi előadás; Ölelésben – Ady szerelmek - közös munka a Háromszék Táncegyüttes tánckarával; Ünnep – Cirkuszszínház; A látogató – kontakttánc-színház Lengyel Menyhért A csodálatos mandarin c. műve alapján; ESC - fizikai színházi ember-kísérletek), prózai előadásokat is állított színpadra (Free - Dürrenmatt novellája alapján; Tóték – Örkény István azonos című műve alapján, Zűrzavaros éjszaka – I.L.Caragiale komédiája nyomán), teljesebbé téve repertoárját.
Az M-Stúdió új formák keresése, a tánc- és mozgásszínházi világ lehetőségeinek további kutatása, illetve a zene, s a vizuális színház ezekkel való találkoztatása révén kísérli meg színházi világának elismertetését, mind hazai, mind nemzetközi színtereken.

Eddig elért sikereinkhez tartozik az a három, éves rendszerességgel megvalósított rendezvénysorozat is, amelyeket a Háromszék Táncegyüttes a Lajtha László Alapítvánnyal közösen szervez. 1991 óta e két intézmény immáron tizenkilencszer adott otthont a Népzene- és néptánctalálkozóknak, amelyeken a résztvevők a ma még élő népzene- és néptánchagyomány művelőivel és ápolóival találkozhatnak. Hasonló az alapgondolata az 1999 óta működő Kommandói Cigányfolklór Tábornak, amely azzal a céllal született, hogy betekintést nyújtson a cigányság életébe, kultúrájába, hétköznapjaiba.
Végül de nem utolsó sorban a Szent György Napok alkalmával a Vásári Színpadon, szabadtéren rendezünk mindenki által látogatható beavató jellegű programokat: a műsor évenként változik, de minden alkalommal van tánctanítás, rendszeresen fellépnek mind a Háromszék Táncegyüttes táncosai, mind az M-Stúdió színészei neves vendégelőadókkal együtt.


Deák Gyula Levente, igazgató


KAPCSOLAT:

Postacím:
RO-520003 Sepsiszentgyörgy
Mihai Viteazul tér 15.

Tel / Fax: +40 267 315418
 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

jelen árnyékában a múlt
jelen árnyékában a múlt
Küldő: adri
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload