BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Évfordulós kiállítás két szovátai mesterrel

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. május 22. kedd, 07:36
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet
 

Régi álmuk vált valóra azzal, hogy megnyithatják a két szovátai művész, Bocskay Vince és Kuti Dénes közös tárlatát – mondta elöljáróban Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész péntek délután az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) harmadik emeletén berendezett kiállítás megnyitóján, amely nagyon sok érdeklődőt vonzott. Hozzátette, az intézmény ezzel a kiállítással ünnepli fennállásának negyedik évfordulóját.

Albert Levente felvételeBocskay Vince szobrászművészt Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mutatta be röviden a jelenlévőknek, mondván, hogy 1981-ben találkozott először Bocskay nevével az akkoriban nagy port kavaró, Baász Imre által szervezett Médium I. kortárs nemzetközi kiállításon. Mint kifejtette, az ott kiállított Turbános fej című Bocskay-szobor megnyugtató választ adott a benne kavargó kérdésekre, akkor értette meg, hogy a modern művészet valójában nem a stílusban gyökerezik, inkább abban, hogy az ember milyen módon reagál a világ történései­re. Ennek a mély empátiával, finoman megmintázott szobornak az arcán ott volt az akkori ember minden ámulata, kétkedése, tanácstalansága – mondta Vargha Mihály, aki szerint Bocskay Vince minden munkájának középpontjában az ember áll, és az is kiemelendő a művészetéből, hogy bár következetes, soha nem egyhangú, mindig újszerűen közelíti meg vissza-visszatérő témáit.

Mint megtudhattuk, ma egy kisebb művésztelep működik Szovátán, ami Bocskay nevelőmunkájának is köszönhető.

Kuti Dénes festőművész életét és munkásságát Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője méltatta, diákként is emlékezve a mesterre, aki „az egyetemen egykor kánonként uralkodó posztimpresszionista akadémizmusnak vagy a merészebb – szürrealista, egzisztencialista, metafizikus – látásmódnak is hátat fordítva egy harmadik utat választott, és kitartó munkás cizelláltsággal, a gesztusok lendületére is alapozó, a kompozíciók nagyvonalúságában és eredetiségében is tükröződő magabiztossággal” dolgozott. Mint elhangzott, a művész mindig kész az újabb és újabb kísérletekre, és kellően előkészített megoldások tudatában magabiztosan, de a mindenkori nagy művészet iránti alázattal alkot ma is. A magas röptű eszmefuttatásból megtudhattuk, hogy Kuti Dénest milyen hatások érték élete során, és ezek hogyan alakították mindvégig sajátosan jellegzetes művészetét, aztán munkái közül többet is alaposan elemzett a művészettörténész. Kijelentette: saját eszközhasználata határait ostromolva a művész ma is olyan teljesítményekre képes, amelyek méltán tették elismertté nemcsak szűkebb környezetében, hanem a teljes Kárpát-medencében.

Gáspár Csaba hegedűjátéka, éneklése a népdaltól a klasszikus zenei hangzatokig több területet is érintve tovább emelte az esemény hangulatát, utána pedig Kuti Dénes köszönetet mondott azoknak, akik nélkül nem sikerült volna bejárnia ezt az életutat, többek között Bocskay Vincének, akivel immár negyvenkét éve barátok, mert összeköti őket a szakmákoz való hűség és tiszta lelkület. Végezetül Vécsi Nagy Zoltán elmondta, Bocskay Vince és Kuti Dénes már többször szerepelt együtt különböző tárlatokon, de ez az első közös kiállításuk.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

meg(jég)csap
meg(jég)csap
Küldő: Ruszka Margó
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload