BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 9 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Mi lesz a gödörrel?

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. május 15. kedd, 07:45
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Főhír
 

Októberig befödik a sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán tátongó hatalmas gödröt, föld alá kerül a 250 köbméteres beton víztartály, elkészül a szennyvíztisztító berendezés, és a létesítmények üzembe helyezésével az intézmény határidőre teljesíti a legújabb közegészségügyi, környezet- és tűzvédelmi előírásokat ezen a téren.

Októberig föld alá kerül a víztartály, eltűnik a gödör. Albert Levente felvételeMár-már legendák keringtek a városban akörül, hogy milyen rendeltetése lesz a két éve a kórház udvarát rondító, időnként sártengerhez hasonlító óriásgödörnek, egyesek felelőtlenséggel vádolják az intézmény vezetőségét, mert szerintük balesetveszélyes, és száraz időben rengeteg por okozója, ami nem jó, ha egy kórházudvar része, mások tudnak arról, hogy oda víztartályt helyeznek majd el, de nem értik, miért késik a munkálat befejezése.

Érthető módon a mendemondáknak akkor lesz vége, amikor zöld fű növi be a gödör födémét, legfennebb a víztartály tisztításához, karbantartásához szükséges felület marad könnyen hozzáférhető. Az úszómedence méretű óriáslyuk helyzetéről a kórház menedzserét kérdeztük.

András-Nagy Róbert lapunknak elmondta, nagyon összetett munkálatról van szó, mert a létesítménynek egyszerre kell megfelelnie a közegészségügyi, környezet- és tűzvédelmi előírásoknak, ami azt jelenti, hogy vízhiány esetén is folyamatosan biztosítani kell a kórház legkevesebb háromnapi vízellátását, de a közel 150 köbméternyi tűzvédelmi víztartaléknak is meg kell lennie, és ehhez a szükséges nyomást is biztosítani kell.

Ugyanakkor a betontartályban tárolt víznek nem szabad pangnia, meg kell oldani a víz folyamatos cserélődését anélkül, hogy csökkenne a mennyisége. Emellett adott időközönként a tartályt teljesen ki kell üríteni, tisztítani és fertőtleníteni, ez idő alatt átmenetileg a jelenleg is meglévő hálózati rendszerből kell biztosítani az említett paramétereket.

A felsorolt előírások betartásának határideje ez év októbere, s bár jó két éve nekifogtak a munkálatoknak, rengeteg akadály gördült a kivitelezés elé – ecseteli a menedzser. A versenytárgyalást egy bukaresti konzorcium nyerte, ők a tervezők és a kivitelezők, de időközben többször kellett tervet módosítani, vagy éppen akkor, amikor dolgozni lehetett volna, a cég leállt, amikor dolgoztak volna, nem volt pénz, vagy esett az eső – részletezte.

Ugyanennek a beruházásnak része a Kórház utca felőli udvarrészen a szennyvíztisztító kialakítása, amelynek szintén készen kell lennie őszig, de itt sem buktatómentes a folyamat. Ráadásul András-Nagy Róbert szerint nem észszerű, hogy a kórházat kötelezik saját szennyv­íztisztító építésére, és arra, hogy csak a házon belül már tisztított szennyvizet engedje be a városi hálózatba, de a magánrendelők, laboratóriumok, fogászatok számára nincs ilyen előírás, tőlük a fertőző hulladék ezután is éppúgy, tisztítás nélkül folyhat tovább a csatornákba. Nem tiszte felülbírálni a rendelkezéseket, de egy közel 4 millió lejes összberuházásról – víztartály, víztisztító és a járulékos rendszerek – van szó, amelyet költséghatékonyan, ugyanakkor úgy kell kivitelezni, hogy hosszú távon is jól működjék.

A megyei önkormányzat és az egészségügyi minisztérium közös finanszírozásával épülő létesítmények hasznát ugyan nem érzékeli közvetlenül a lakosság, sem a kórház személyzete, de szükségessége kétségtelen, az általuk nyújtott biztonság megnyugtató. Már csak az a kérdés: ez és a többi hátralévő munkálat mikor ér véget, mikor szűnik meg az építőtelep-hangulat a kórház udvarán és épületeiben, ami bennfekvőknek és bejáróknak egyaránt kellemetlen.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Mai

2019. január 16., 18:00
Bibliaóra
2019. január 16., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A nap összes eseménye »

Heti

2019. január 16., 18:00
Bibliaóra
2019. január 16., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

unitárius templom s az 500 éves tölgy, Kálnok
unitárius templom s az 500 éves tölgy, Kálnok
Küldő: adri
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload