BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Medvék miatt aggódnak Mikóújfaluban

2018. június 05. kedd, 08:00
Írta: Demeter Virág Katalin

article thumbnail
Medvetámadástól tartanak a mikóújfalusiak, a településen nyolc-tíz napja jelezték első ízben, hogy egy hárombocsos anyamedve napokon át egy bekerített hétvégi háznál tartózkodott. A nagyvadak jelenlétére a közösségi média révén is figyelmeztették a helyieket, a polgármester pedig szeretné elejét venni egy esetleges tragédiának, ám segítséget mindeddig nem kapott a hatóságoktól...

Bővebben »

 • 2018. június 05. kedd, 08:07
  Ismét napokra ivóvíz nélkül maradt Fotos – az áldatlan helyzetről egy olvasónk számolt be levelében. Mint jelezte, a Gidófalvához tartozó településen szomszédok kútjából kaptak vizet, hogy átvészeljék a szolgáltatáskiesést...  Bővebben »
 
 • 2018. június 05. kedd, 08:05
  Több mint százan vettek részt tegnap Kovásznán a vajnafalvi református templom kertjében lévő Trianon-emlékműnél megszervezett megemlékezésen...  Bővebben »
 Kezdőlap » Hírek » Közélet

Nemzedékeket összetartó erő

2018. május 14. hétfő, 08:04
Kategória: Közélet
 

„Csak addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, táncolunk és énekelünk”, ehhez tartsátok magatokat – fogalmazott Kallós Zoltán néprajzkutatót idézve Péter Albert, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium népi együttesének egyik alapítója. Szombat este gálaműsorral ünnepelték az ének-, tánc- és zenekarból álló, 1968-ban létrehozott és azóta is megszakítás nélkül működő együttes fél évszázados fennállását. Méltatták és díjazták az alapítók, így Péter Sándor és Dancs Árpád munkásságát, a tanintézmény konferenciatermének színpadán pedig több generáció táncai-dalai igazolták, nem volt hiábavaló kezdeményezés a népi kultúra megismerését, oktatását, népszerűsítését felvállalni.

Gálaműsorral ünnepelték a Székely Mikó Kollégium népi együttesének fél évszázadát. Albert Levente felvételeiElődeink belecsöpögtették tudatunkba, hogy a kultúrát nem lehet „csak úgy” örökölni, s ha minden nemzedék újra és újra meg nem szerzi magának, az elődök kultúrája elpárolog – fogalmazott köszöntőjében Kondor Ágota iskolaigazgató. Rendkívüli alkalomnak nevezte a jeles évfordulót, megjegyezvén, a Mikóé az egyetlen olyan amatőr népi együttes Erdélyben, amely ilyen hosszú idő óta fennáll, az ötven év alatt pedig közel 1500 diák csatlakozott hozzá, több száz előadást mutatva be iskolai fellépéseken, falvakon, különböző fesztiválokon, külföldi helyszíneken egyaránt. Hangsúlyozta, megszerezni, megtartani színvonalasan csak szívből jövően lehet a népi kultúrát, hiszen ez olyan „lelki táplálék, amely semmi mással nem pótolható”, ezt kell gyermekként megtanulni, felnőttként pedig megtanítani – fejtette ki.

S hogy mindez valóban sikerült az alapokat lefektető pedagógusoknak, a kezdeményezésüket mindenkor pártoló kollégáknak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egykori növendékeik – köztük alapító tagok túl hatvanadik életévükön – szombat este ugyanolyan lelkesedéssel, energiával és pontosan járták a táncokat, mint évtizedekkel korábban. Hangulatos, közvetlen bemutatójuk az egykor betanultakból, díjazott előadásaikból nyújtott ízelítőt, a zsúfolásig telt terem hallgatósága is gyakran bekapcsolódott az éneklésbe, így kerekedett már-már családias ünneppé, mikós generációk találkozójává a gálaműsor. A régi és jelenlegi táncosok produkciójának sikeréhez az énekkar és a zenekar is hozzájárult, de mozgalmas fellépésükkel az est hangulatát fokozták a litéri vendégek is, akikkel immár negyedszázada ápol gyümölcsöző kapcsolatot a Székely Mikó Kollégium.

Mindig kerültek új gyermekek, és volt segítségünk is, ám magunk is igyekeztünk, hogy ne szakadjon meg az együttes tevékenysége – mondta el lapunknak Péter Albert nyugalmazott tanár, aki úgy véli, azért tud ma is vonzó lenni ez a közösség, mert a jelenlegi tagok közül nagyon sokan a szüleik példáját követve csatlakoznak a csoporthoz. Ő maga már óvodásként is táncolt, szülőfalujában, a Székelyudvarhely melletti Bögözben akkoriban még „jól élt a néptánc és a népdal”. Összetartó és jó társaság volt, amelyet nagyon szeretett – így emlékszik vissza a népi együttesre egyik alapító tagja, Domokos Ibolya, aki a szombat esti gálát megelőzően azt is felidézte érdeklődésünkre: számtalan faluban felléptek, emellett kiszállásokra is jártak, mindig nagyon jól fogadták őket, főként A halálra táncoltatott leány balladáját feldolgozó táncjátékot.

Tőkés Zsolt, aki öt éve művészeti vezetője és koreográfusa a Mikó népi együttesének, azt tapasztalja, egyre több gyermeket érdekel a néptánc. Ennek több oka van, egyik a nemzettudat erősítése a gyermekek lelkében, ugyanakkor a néptánc olyan erős közösségformáló és összetartó erővel bír, amely sehol máshol nem található meg – fejtette ki lapunknak. Elmondta azt is, jelenleg közel hatvanan táncolnak a csoportban, az utánpótlást nemrég építették be a nagy csapatba, a legfiatalabbak hatodikosok, a legidősebbek végzősök, de szívesen visszajárnak még az egyetemisták is.

Az esemény kapcsán jelent meg A Székely Mikó Kollégium Népi Együttesének krónikája című vaskos kiadvány, amely több mint 400 oldalon örökíti meg ötven év lenyomatát: személyes vallomások és visszaemlékezések, rengeteg fénykép mellett a mindenkori táncosok, szólóénekesek és zenészek, az énekkar és munkatársak, kísérők, műszakiak névsorát, krónikások és konferálók jegyzékét. Ezt egészíti ki az együttes időrendbeli műsora, a zenekari és énekkari számok, balladafeldolgozások és jelenetek, a szereplések, díjak, televíziós felvételek nyilvántartása. A krónika feljegyzései egyébként a diákok tollából születtek: az együtteshez kapcsolódó mozzanatokat kézzel írt beszámolóik, fotók révén örökítették meg. Ez a sajátos memoár is felüthető a fél évszázad eseményeit összegző új kötetben.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Elopatak2
Elopatak2
Küldő: Fülöp
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload