BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Medvék miatt aggódnak Mikóújfaluban

2018. június 05. kedd, 08:00
Írta: Demeter Virág Katalin

article thumbnail
Medvetámadástól tartanak a mikóújfalusiak, a településen nyolc-tíz napja jelezték első ízben, hogy egy hárombocsos anyamedve napokon át egy bekerített hétvégi háznál tartózkodott. A nagyvadak jelenlétére a közösségi média révén is figyelmeztették a helyieket, a polgármester pedig szeretné elejét venni egy esetleges tragédiának, ám segítséget mindeddig nem kapott a hatóságoktól...

Bővebben »

 • 2018. június 05. kedd, 08:07
  Ismét napokra ivóvíz nélkül maradt Fotos – az áldatlan helyzetről egy olvasónk számolt be levelében. Mint jelezte, a Gidófalvához tartozó településen szomszédok kútjából kaptak vizet, hogy átvészeljék a szolgáltatáskiesést...  Bővebben »
 
 • 2018. június 05. kedd, 08:05
  Több mint százan vettek részt tegnap Kovásznán a vajnafalvi református templom kertjében lévő Trianon-emlékműnél megszervezett megemlékezésen...  Bővebben »
 Kezdőlap » Hírek » Közélet

Külsőségek és mélységek

2018. május 14. hétfő, 08:03
Kategória: Közélet
 

Sűrű és tartalmas programmal készültek a kálnoki Református Ifjúsági Keresztény Egylet (IKE) vezetői és tagjai a szombati ifjúsági találkozóra, amelyen végül hatvan, az Olt mente gyülekezeteiből érkezett fiatal vett részt. Az esemény rendhagyó jellegét a választott központi téma adta: a népszerűség – vagy az ifjak között felkapottabb kifejezéssel élve: a „menőség” – mint mindenki által különböző szinten megélt érzésvilág, illetve a hozzá elválaszthatatlanul kapcsolódó, sokszor nem is oly egyszerű belső késztetések kérdésköre.

Müller Loránd fotosmartonosi református lelkész játékos gyakorlattal kezdte előadását. A szerző felvételeGitárhang és keresztény énekek fogadták a református templomban gyülekező fiatalokat szombaton kora délután, majd a szervezők nevében Tóth Anna lelkipásztor szólt a megjelentekhez, bevezetőként reményét fejezve ki, hogy mindenki örömként éli meg ezen együttléteket, amint azt is, hogy nem csak a gyülekezetekben léteznek kis csapatok, emberek, akik keresik egymás társaságát, és igyekeznek Istennek tetsző életet élni, Jézust követni e modern világban. Amint az várható volt, az eseményindító áhítat a központi témára koncentrált. Tóth Anna Jákob fia, József (aki a mai értelemben akár menőnek is vehető) és testvéreinek Mózes első könyve 36. fejezetének verseiben leírt történetét elevenítette fel, amely meglátása szerint megfelelő példája a népszerűség ellentmondásos jellegének. „Látszólag József igen szerencsés helyzetben van, hiszen a legszebb ruhák járnak neki, apjuk a tenyerén hordozza, kíméli, egyáltalán az egész élete azt mutatja, hogy ő tulajdonképpen menő, népszerű, büszke lehet, az Istennek is kegyeltje, de ha a testvérei részéről való elfogadottságot nézzük, már egészen más a kép, hiszen különcsége gyűlöletet szül, illetve nem tudni, valójában mit is takar a cifra ruha, a lelkében mit hordoz” – hívta fel a figyelmet Tóth Anna.

Egyszerűnek ható, mégis különleges és összetett virtuális utazáson vezette végig Amikor nem vagy menő című előadásában a fiatalokat Müller Loránd, a fotosmartonosi református egyházközség lelkipásztora. Az előadást végigkövető játékos jelleghez igazodva Müller Loránd egy kis felrázó csoportos gyakorlattal indított, majd szótárát felfrissítendő, a menő szó jelenleg elterjedt szinonimáiról kérdezte az ifjakat. A menőség fogalma, annak megítélése kapcsán a lelkipásztor a külsőségek és a mélyebb megismerés hozta változások fontosságáról is beszélt, majd mindezek tükrében azt kérdezte: mi is a menőség, illetve mennyire szorosan függ össze mindazzal, ami egy embert vezérel, elsősorban az érzésekkel? Félelem, gyűlölet, harag, bosszú, erőszak, kényelem – mindezek lehetnek belső „rugók, fogaskerekek”, miként a szeretet vagy a barátság is, de igen gyakori a kisebbrendűségi (kicsi vagyok, nem vagyok szerethető) érzés, amelyet mindenki megtapasztal, és sokaknak ez az egyetlen meghatározó érzés, amely életüket vezérli. Oly­annyira, hogy akár szélsőségekbe taszítja őket, legyen az túlzásba vitt tetoválás, testékszer, drog-, alkohol- vagy akár internetfüggőség, önkínzás, valamint önképzavarokat is előidézhet, mint az anorexia – vezette gondolatfolyamát a lelkipásztor.

Mit tudunk megtenni annak érdekében, hogy nagyobbnak, többnek tűnjünk másoknál, mennyire vagyunk képesek alárendelni magunkat környezetünk hatásainak a népszerűségért, a szeretet megvásárlásáért? – tette fel a kérdést Müller Loránd, aki útravalóként három gondolatot ajánlott megfontolásra az ifjaknak. Egyrészt annak megfontolását, hogy minden tökéletlenség ellenére az Isten miért tekint ránk kincsként, másrészt gyakorlatként válaszkeresést javasolt arra kérdésre, ki is vagyok valójában, illetve harmadikként azt javasolta, a keresztény élet lehet a menő a szélsőség, az öntömjénezés helyett.

Az előadást követően a fiatalok csoportos beszélgetéseken osztották meg egymással azokat a gondolatokat, amelyek a lelkipásztor által elmondottak nyomán megfogalmazódtak bennük. Az eseményen az egyházmegyei IKE frissen megválasztott vezetősége is bemutatkozott, valamint a kolozsvári országos, illetve egyházkerületi ifjúsági egylet részéről Virág Tímea köszöntötte az egybegyűl­teket, a negyedik kiadásánál tartó Válts irányt elnevezésű IKE-fesztiválra is meghíva a fiatalokat, amelynek Nagy­enyed ad otthont augusztusban. Zárásként a szovátai Sószóró keresztény zenekar népes közönség előtti fellépése tette emlékezetesebbé a találkozót.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Niagara Rapids
Niagara Rapids
Küldő: Szilaj Botond
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload