BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 9 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Az egészséges időskorért

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. május 11. péntek, 07:47
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet
 

Tizennyolc állomásos tereputat szervez idén a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány az idősek egészségügyi nevelése sorozatban, ezúttal az Alzheimer-kór megelőzése a fő téma. Az első találkozót kedden tartották Felsőrákoson az unitárius egyház gyülekezeti termében, ahol a helyiek mellett a baróti Boróka nyugdíjasklub tagjai is részt vettek.

Felsőrákoson az unitárius nőszövetség dallal köszöntötte a jelenlévőket Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész felvételeA rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a minőségi alvás, a szociális elkötelezettség, a mentális serkentés és a stressz kezelése azoknak a tényezőknek az alapját képezi, amelyek hozzásegítik az egyént egészsége megőrzéséhez – ismertetik a Diakónia munkatársai az említett találkozókon és az alkalomból készített szórólapok által. Vetró-Bodoni Enikő szociális munkás, mentálhigiénés szakember – aki Dénes Kinga pszichológussal együtt tartja a Nyugdíjasok iskolája előadásait – lapunknak elmondta, tapasztalatuk szerint félelem és köd veszi körül az Alzheimer-kórt.

Mint fogalmazott, érthető módon az emberek félnek attól, hogy bármilyen betegség okán kiszolgáltatottá válnak, és amit innen-onnan hallanak erről a kórról, az valósággal elrémiszti őket. Ezért is fontos, hogy amennyiben lehet, tegyenek szellemi frissességükért idős korban is, de azt is vegyék figyelembe, hogy a vérnyomás- és vércukorszint, a testsúly és sok egyéb paraméter is hozzájárul a fizikai egyensúly megtartásához, ez pedig a lelki egyensúlynak is feltétele.

A Diakónia otthoni beteggondozó szolgálata nem első alkalommal indít kampányt az egészséges időskor népszerűsítése érdekében, gyakorlatilag egész évben ezt teszi az alapítvány égisze alatt működő két nyugdíjasklub is – a sepsiszentgyörgyi és a baróti –, hisz tagjaik aktívak, találkozóikon sok érdekes témával foglalkoznak.

Néhány évvel ezelőtt a mellrák megelőzése és szűrése volt a Diakónia egészségnevelő előadás-sorozatának témája, s bár sokan osztják a véleményt, hogy az Alzheimer-kór nem megelőzhető, az alapítvány szakemberei a másik tábor meggyőződésében hisznek, miszerint a testi és lelki egyensúlyban lévő, egészséges életmódot követő ember sok betegséget elkerülhet, illetve említettek lassíthatják adott kór kialakulását.

Az idei tavaszi és őszi tereputakon azokban a közösségekben ismertetik az Alzheimer-kór megelőzésének néhány lehetséges alapelvét, ahol a Diakónia otthoni beteggondozó szolgálata működik. A fogadó településeken bekapcsolódnak az egyházak, a nőszövetségek pedig vendéglátói a rendezvénynek. Az egészségnépszerűsítő sorozatot a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Jövő szerdán Magyarhermányban, azt követően június végéig még Vargyason, Közép­ajtán, Gidófalván, Árkoson, Kőröspatakon, Kálnokon és Bodokon tartanak hasonló találkozókat, a nyári szünet után szeptemberben és októberben Sepsi- és Orbaiszék kilenc településén folytatják a nyugdíjasok iskoláját.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Mai

2019. január 16., 18:00
Bibliaóra
2019. január 16., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A nap összes eseménye »

Heti

2019. január 16., 18:00
Bibliaóra
2019. január 16., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Bodok szálloda
Bodok szálloda
Küldő: Veres László-D.
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload