BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

A templomos lovag orgonameséi

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 24. kedd, 09:02
Írta: Matekovics János Zoltán   
Kategória: Közélet
 

Rákász Gergely orgonaművész templomos lovag. Hordozható orgonájával járja a világot. Jön, zenél és tanít. Mindezt szórakoztatva. Sajátos látványkoncertjein egyszerre van jelen a kiváló zenei előadás, a képi megjelenítés és az emlékezetes háttértörténet. Mindezek a jobb megértést, a befogadást szolgálják.

Élmény volt a koncert, és jó hír: a művész jövőben is visszatér.A vendéget – aki ötödször látogatott el Sepsiszentgyörgyre, a Gyöngyvirág utcai református templomba másodszor vasárnap a Lords of the Organ című műsorával erdélyi koncertsorozata alkalmából – Bancea Gábor lelkipásztor köszöntötte.

Elsőként Vivaldi népszerű concertójának, a Tavasznak orgonaátirata csendült fel. Közben Pap Norbert festőművész zenéhez alkotott rajzait vetítették.

Rákász szerint Vivaldi egyedi abban a tekintetben, hogy szinte az összes klasszikus zeneszerző közül leginkább ő próbál kapcsolatot teremteni közönségével. Programzenét írt, a zene mellett verseket is, mert szentül hitte, hogy a zenének nemcsak szépsége, hanem extra mondanivalója van.

Az embernek az az érzése, hogy a zeneszerző kinyúl a kottából, megfogja az ember kezét, és végigkalauzolja őt az illető zeneművön. Egy mókás anekdota is kapcsolható Vivaldihoz: a lángvörös hajú pap rendszeresen kiszaladt az általa tartott miséről, hogy a sekrestyében leírja egy-egy hirtelen jött zenei gondolatát. Aztán, mintha mi sem történt volna, visszatért és folytatta a szertartást.

Következett Bach D-dúr szvitje a zeneszerző kötheni korszakából. 1717 és 1723 közötti Bach Lipót herceg kastélyában élt, és főleg a zenekari művek komponálására összpontosított. Ekkor írta például a Brandenburgi versenyeket.

A harmadik mű Pachelbel Ünnepi kánonja volt. Pachelbel korának jelentős zeneszerzője, Bach barátja és előfutára. Amerikában nagyon népszerű a zenéje, sokkal ismertebb, mint Európában.

A negyedik elhangzott mű a 180 éve született Bizet Carmenje két népszerű dalának átirata, a Torreádor és a Carmen-dal. Bizet úgy alkotta meg a Carment, hogy egyszer sem volt Spanyolországban. Fényképekből és spanyol barátnője segítségével rakta össze operájának sajátos spanyol világát. Az opera nagyot bukott, mert a bemutató az Opéra Comiqueban volt, mely köztudottan kerítő színház volt. Ott boronálták össze a szülők fiaikat-lányaikat. Nagy merészségnek számított itt bemutatni egy olyan operát, ahol a szerelemben belehalnak a szabadságért.

Claude Debussy száz éve távozott közülünk. Újfalussy József így ír róla: „Művészete az európai polgári kultúra és humanitás eszmény késő őszi virágzásának egyik legpoétikusabb hajtása.” Debussy művészetének fontos eleme a szépség és az érték keresése, helye van a gyásznak, az örömnek. A bemutatott Holdfény szonáta egy szenvedélyes szerelemnek állít emléket.

George Gershwin Kék rapszódiájának eredetileg Amerikai rapszódia volt a címe. Majd a sokkal találóbb Rapshsody in Blue címet kapta, mely utalás a blues-zenére is. Gershwinből áradt a zene, zenévé tudta alakítani a nagyváros zaját, ami körülvette.

Két ráadást is hallottunk Rákász Gergelytől, az egyik Grieg Peer Gynt szvitjéből a Reggeli hangulat, a másik pedig egy nagyon híres amerikai polgárháborús harci dal, a When Johnny Comes Marching Home.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú   Lassan haza in
Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú Lassan haza in
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload