BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 1 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Kezdődnek a Kőrösi Csoma Sándor Napok

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 11. szerda, 08:45
Írta: Anonymous   
Kategória: Közélet
 

Idén sorozatban huszonkilencedik alkalommal gyújtjuk fel az emlékezés fáklyáját immár hagyományosan a kettős, nagy szülöttünk születése és halála évfordulója hónapjában. Emlékezünk rá, főleg a maga elé tűzött céljaira, azok szellemében idézzük őt.

Albert Levente archív felvételeRendezvényünket halála 176. évfordulója napján kezdjük, az ama fáklyákat nem csak képletesen felgyújtó ünnepélyes megnyitó ápr. 12-én, csütörtökön este 8 órakor lesz Kovászna szívében, szobra lábánál, ahol elsőnek a város polgármestere, Gyerő József köszönti a távolról és közelből jött emlékezőket. A Csoma szellemiségét idéző tudományos konferenciára (Kőrösi Csoma Sándor – Tegnapi és mai magyarság) több mint 30 tudós résztvevőt várunk. Csoma tárlatunkra 44 művész munkáját válogatta be az annak a rendezését átvállaló Megyei Kulturális Intézet által kinevezett zsűri. Párhuzamosan 2 másik képzőművészeti s egy fotóművészeti (az utóbbi Csoma himalájai világát is idéző) kiállítást is nyitunk. Gazdag rendezvénysorozattal ünnepel a nagy szülöttünk nevét viselő Líceum is. Jönnek a testvérvárosok – Nagykanizsa, Pápa és Gyula – képviselői és kultúrcsoportjai, a debreceni Adyák színpad, s jön a Háromszék Népi Táncegyüttes, előadásával rangosítani a rendezvényt.

A négy meglehetősen sűrű és forró nap lelki fénypontja lesz a csomakőrösi emlékünnepély (14-én, szombaton 12 órától), melyen az igét római katolikus egyházfő, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád egyházmegye püspöke fogja hirdetni. Ez a tény azt is szimbolizálja, hogy az alapképzettsége szerint református lelkész Csoma egyházak fölötti, az egész nemzeté.

Ott lesz Magyarország bukaresti nagykövete, Zákonyi Botond, Tamás Sándor, megyei-tanács elnöke, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet vezetője – a rendezvényünk védnökei, s szervezőtársként mellettünk áll a magyar kultúrát a határokon túl népszerűsítő Balassi Intézet mint szervező-társ, az ő részvételükkel válik az ünnepség a helységen messze túlsugárzóvá, az egész magyarságévá.

Az idén emlékérmünk 17. és 18. kitüntetettjei – Kubinyi Anna textilművész, aki nemcsak műveivel, Indiában is éltette, ébresztette, ápolta Csoma emlékét, s Gazdáné Olosz Ella, az egyesület alapítótagja, ugyancsak Csoma emlékének megörökítője – poszthumusz kapják meg azt. Rájuk is gondolunk, emlékezünk.

Ezek a Napok – melyek bevonják a tudományt, az előadó- és képzőművészetet is – akkor válnak igazi ünneppé, ha bekapcsolódik a szülőfalu-, Kovászna és a környék népe is, s részvételével nem csak sokasítja, meg is tiszteli nagy személyiségünket, s az előtte „főhajtókat”, a helyi vagy távolból érkezett előadócsoportokat, s a magyar múlt kérdéseit-értékeit kutató előadó tudósokat is, s együtt tisztelgünk a legnagyobb székely emléke előtt.

Gazda József, a Csoma-napok főszervezője

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Hófenyő
Hófenyő
Küldő: Szigyarto Szabolcs
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload