BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 1 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Teleki Aranka ruhatervező és -készítő egyéni kiállítása

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 09. hétfő, 09:02
Írta: Iochom István   
Kategória: Közélet
 

Szombat délelőtt nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában Az élő örökségünk címmel Teleki Aranka ruhatervező és -készítő első egyéni kiállítása. Ez volt a Gyűjtemények Háza ötvenharmadik tárlata.

Teleki Aranka, Beke Ernő és Szalló Erzsébet. A szerző felvétele.Beke Ernő, a magángyűjtemény tulajdonosa a megnyitón elmondta: Teleki Aranka Kovásznán született, és a Kőrösi Csoma Sándor Középiskolában végezte tanulmányit. Már gyermekkorában elkötelezte magát a népművészert iránt. Nagyon sokat tanult Gazdáné Orosz Ellától, aki rajztanára volt, és ötödik osztályos korától évekig járt hozzá népművészeti körre, ahol minden varrás- és díszítési technikát elsajátított. Később ezt a mesterséget választotta, és a ruhatervezést az érettségi utáni elvégzett technikumban tanulta meg. Kézdivásárhelyen egyéni vállalkozásba kezdett, előbb a Nicolae Bălcescu utca elején, majd a Gábor Áron téren nyitott műhelyt, ahol a népi motívumokat és anyagokat felhasználó öltözetegyüttes mellett a háromszéki népviseletbe öltöztetett életnagyságú babák révén Teleki Aranka alkotói tevékenysége életre kel, sok ötlettel és még több kézimunkával díszítve. Rendelésre bármely népviseleti ruhát megvarr, az anyagot szövik számára, a tervezést, varrást és díszítést ő maga végzi. Múzeumokból, régi darabokról az eredetit hűen követve készíti többnyire tánccsoportoknak, együtteseknek a népviseletet, s a kézdivásárhelyi babamúzeumból is ihletődik, ha szükséges. A népviseleti darabok mellett népies ruhákat is tervez, bogozással, zsinórozással díszítve azokat. Ruhái sok fantáziáról, vidámságról, ötletességről tanúskodnak. Szeret Bocskai-kabátot varrni, amelz az érdeklődés alapján egyre kedveltebb ruhadarab. A székelyudvarhelyi népviseleti seregszemlén megérdemelten került a legjobbak közé.

Beke Ernő után Teleki Aranka vetített képes előadással mutatta be ruhakölteményeit és eddig munkásságát. Azt is elárulta, már gyermekkorában az volt az álma, hogy szép ruhákat készítsen, és később meg is adatott neki, hogy magánvállakozóként az alkotás terén minden álmát megvalósítsa. Arról is szólt, hogy a népművészeti darabok esetében a falunkénti hagyományokat igyekszik követni, és azt szeretné, ha viselőik nemcsak tárgynak látnák ruháit, hanem művészeti alkotásnak is. Beke Ernő emléklapot adott át a Gyűjtemények Háza részéről a kiállítónak. A megnyitón közreműködött a kézdiszentkereszti Szalló Erzsébet, aki népdalcsokrot adott elő. A kiállítás május 25-éig naponta 8 és 18 óra között díjmentesen látogatható.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Panoráma
Panoráma
Küldő: roland
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload