BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Ez a mi versenyünk

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 05. csütörtök, 08:49
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet
 

Saját történelmünk ismerete és megértése megmaradásunk, szülőföldünk megtartásának záloga, és ez a verseny lehetőséget teremt a rendkívül gazdag erdélyi múlt mélyebb megismerésére és továbbadására – hangsúlyozta Kiss Imre megyei főtanfelügyelő tegnap a Magyarságtörténelem Tantárgyverseny országos döntőjének sepsiszentgyörgyi megnyitóján. Az esemény rendkívülisége, hogy többéves küzdelem után, a tizennyolc éve tanított tantárgyból tavaly először végre országos versenyt tarthattak, az idei döntőre száznyolc hatodikos és hetedikes diák érkezett Háromszékre Erdély minden megyéjéből.

A szerző felvételeA megyei könyvtár Gábor Áron Termében tartott megnyitón Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Székelyföld, Háromszék mindig fontos bástya volt a magyar történelemben, Mátyás király is ezért adott kiváltságokat a vidék településeinek. Tamás Sándor az igazságos Mátyás király cselekedeteihez hasonlította az erdélyi magyarság megmaradásáért folyó küzdelmet, Rüsz-Fogarasi Enikő, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézményének dékánhelyettese, az országos verseny bizottságának elnöke pedig arról beszélt, ez a vetélkedő arra ösztönzi a diákokat, hogy tanulják történelmünket, merítsenek erőt az ismeretekből és adják tovább, amit tanulnak.

Az oktatási minisztérium képviselője is a nemzeti hovatartozás és a nemzeti öntudat erősítése szempontjából tartja fontosnak ennek a tantárgynak a tanítását, szerinte amit ősapáinktól, ősanyáinktól kaptunk, azt tovább kell vinni. Fodor József, az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkárságának tanácsosa ismertette, hogy jövő tanévtől az új tanterv lesz érvényes a hatodik osztályokban minden tantárgyból, ez vonatkozik a magyarságtörténetre is, az új tankönyv elkészült, már átment az első megmérettetésen.

A megnyitón közreműködött a versenyt szervező Mikes Kelemen Elméleti Líceum Konrád András László végzős diák által vezényelt kamarakórusa, Molnár Boglárka XII. osztályos tanuló pedig történelmi kisésszét olvasott fel. Rövid szünet után a versenybizottság tagjai, a felkészítő és a diákokat kísérő tanárok részvételével megbeszélést tartottak a magyarságtörténet oktatása és az országos verseny szabályzata témakörben. Lapunk kérdésére Rüsz-Fogarasi Enikő egyetemi tanár elmondta, az új tankönyv szép és gyermekbarát lesz, ő menedzseli a csoportot, de középiskolás tanárok írják a tankönyvet. Hangsúlyozta, most jutott a tantervreform a hatodikig, ők is ezt követik. Szemléletváltás is lesz a tananyag tálalásában, kevesebb lesz a szöveg, több képpel illusztrálják a történéseket, de azt is szem előtt tartják, hogy ebből a tantárgyból most már van országos olimpia, és olyan ismereteket kell átadniuk a gyermekeknek, melyek tudását a versenyen is össze tudják mérni. Az országos olimpiára vontakozóan pedig azt mondta, ez a mi versenyünk, itt kell tanulnunk egymástól és bizonyítanunk, hogy ismerjük saját múltunkat, történelmünket.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Őszi csendélet
Őszi csendélet
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload