BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Színház a legkisebbeknek

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. március 08. csütörtök, 09:19
Írta: Demeter Virág Katalin   
Kategória: Közélet
 

Több tekintetben is újdonságnak számít az az előadás, amelyet pénteken mutat be a Cimborák Bábszínház társulata. A Tündérek tenyerén című produkciót nem véletlenül határozták meg babaszínházként, hiszen a gyerekek közül is a legkisebbeket – 9 hónapostól 3 éves korig – célozza, megálmodói első ízben visznek színre ilyen jellegű előadást Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: Orbán FerencKülönleges hangulatban, gyerekszobák meghittségét idéző térben, színes és légies leplek ölelésében zajlanak a próbák és előkészületek a bábszínházban. A Cimborák első ízben tavaly próbálkozott babaelőadással, amikor a városnapok kulturális hetében a nagyváradi Liliput Társulatot látták vendégül. Péter Orsolya művészeti vezető felidézte, telt ház volt minden előadáson, s akkor szűrték le az igényt, így született a gondoltat, hogy helyi alkotókkal társulva próbálkozzanak hasonló produkcióval. „Élmény volt az alkotófolyamat, a legjobbat hoztuk ki egymásból” – összegzett lapunknak.

Az előadást rendező Benkő Éva, aki évek óta vezet gyermekfoglalkozásokat Sepsiszentgyörgyön, úgy fogalmazott: remélik, sikerül majd pillanatokra elvarázsolni a legkisebbeket. Előadásuk lényeges építőeleme a mozgás, a ritmus, a formák, a színek, a hangok felfedezése, a forgatókönyv népi dalocskákra és mondókákra épül, amelyeket több száz évvel ezelőtt a szülő énekelt gyermekének, s emellett olyan szerzőket hívtak segítségül, mint Weöres Sándor és Kodály Zoltán.

Trillácska, Hajnácska és Bíbola varázslatában a keletkezés csodáit élhetik át a kisgyermekek kísérőjük – anya, apa vagy nagyszülő – ölének biztonságában. Nem véletlenül döntöttek úgy az alkotók, hogy az előadáson kis létszámban, közeli hozzátartozókkal, kényelmes párnákon ülve fogadhatják be a történetet a kicsik. Fontosnak tartják az érzelmi biztonság kialakulásában a közösen megélt léleképítő csodavárást – hangsúlyozták.

Prezsmer Boglárka, az előadás dramaturgja kifejtette: az volt az elképzelésük, hogy az összegyűjtött mondókavilágból valamilyen foglalkozás-, előadás-, színházötvözetű együttlét szülessen, ebben éljék meg az édesanyák gyermekeikkel együtt a keletkezés csodáit. Előadásukban három alkalommal születik meg egy kisgyermek, különböző bábos technikákkal és a hang varázslatával.

Tulajdonképpen alternatívát, lehetőséget kívántak nyújtani az édesanyáknak arra, hogy – megszakítva a mindennapok egyhangúságát – minőségi időt tölthessenek el babáikkal, kisgyermekeikkel, színesítve azokat az éveket, amelyeket együtt, otthon töltenek – mutatott rá Péter Orsolya. Leszögezte, tudatosan fordultak ezúttal a legkisebbek felé, hogy ők a későbbiekben is szeretettel járjanak vissza a babaszínházba, nemcsak óvodásként vagy kisiskolásként, hanem szüleik társaságában is.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
2018. december 15., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Küldő: Szasz Laszlo
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload