BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 2 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Rajzfilm felnőtteknek is

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. március 01. csütörtök, 09:39
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet
 

Teológiai és művészettörténeti ismertetéssel egybekötött, az animáció világát magyarázó filmes estet tartottak kedden a sepsiszentgyörgyi evangélikus egyházközség gyülekezeti termében a Luther Márton élete álló és mozgóképeken című rendezvény részeként. A Richly Zsolt grafikusművész, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező által készített tizenkét részes, Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozat részletei mellett a közönség a film képanyagából készült tárlatot is megtekinthette.

Fotó: Albert LeventeHázigazdaként Zelenák József evangélikus lelkész-esperes Márk evangéliuma (10/17) alapján idézte fel az üdvösség keresésének példáját, mondván: Luther Márton is kereste az élet értelmét, az üdvösség elérésének módját. A lutheri útkeresés jelenkori hiányára utalva azt mondta: olykor a sürgős kiszorítja életünkből a fontosat, és nem törődünk eleget lelki dolgainkkal.

Zelenák József bevezető gondolatai után Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója azt mondta, azért tartotta fontosnak elhozni Richly alkotását Háromszékre, mert a reformáció 500 éve emlékére a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából készült rajzfilm több kor­osztály számára is közel tudja hozni Luther korát és tanításait.

A tizenkét részes, százötvenhat perces rajzfilm Lackfi János által írt szövegét, valamint az alkotás szimbólumrendszerét méltatta Jánó Mihály művészettörténész, a forgatókönyvet és a képi megoldásokat pedig zseniálisnak nevezte Pál Vendel animációs szakember. Mindketten hangsúlyozták: a rajzfilm, az animáció szélesebb lehetőséget nyújt a 16. század korának, a világi és egyházi vonatkozásoknak a bemutatására, mint a hagyományos film, hisz olyan, félig rejtett részletekben is bővelkedik, amelyeket csak iszonyú nagy költségek árán lehetne megvalósítani nagyfilmben.

A Luther Márton korát és életét alaposan kutató Richly Zsolt és a tanítványaiból álló harmincfőnyi rajzfilmkészítő csoport a filmben végigvezet Luther életén kicsi gyermekkorától kezdve az ifjú teológus vívódásain át, az érett férfikorú reformátor korszakán keresztül az idős korig, és a történések egyben közel hozzák a nézőhöz a reformkor szellemiségét, az egyházi és világi gondolkodás közötti küzdelmeket.

A Luther Márton életét bemutató rajzfilmet előjegyzés alapján osztályközösségek számára is levetítik március 10-ig.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Ártatlanság...
Ártatlanság...
Küldő: Jozsef
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload