BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Saját ruhakollekciót készíteni

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. február 28. szerda, 09:39
Írta: Józsa Zsuzsanna   
Kategória: Közélet
 

A Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola harmadik szabás-varrás tanfolyama pénteken délután kiállítással zárult, ahol az érdeklődők megtekinthették, hogy kilenc hónap alatt milyen készségeket sajátítottak el, milyen szintre jutottak a résztvevők. A szebbnél szebb ruhadarabok kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, egyediek és egyben hasznosak, akár egy ruhaszalon vagy vásári kiállítás részei is lehetnének.

Fotó: Kovászna Megye TanácsaGáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója köszöntőjében a kiállított ruhadarabok szépségét, minőségét hangsúlyozta: „már csak az árcímkék hiányoznak, hiszen ezeket a ruhákat elnézve az ember arra gondol, hogy ezt is, azt is szívesen megvásárolná”. Mivel nagyon népszerű, hamarosan újraindítják a tanfolyamot. A képzést vezető Mátyás Erzsébet elméleti és Vargyasi Melinda gyakorlati szakoktató elégedettségét és nagyrabecsülését fejezte ki, hisz minden tanonc a munka és család mellett szakított időt erre a hobbira, amely most már akár megélhetési forrás is lehet. Vagy akár saját ruhakollekciót is tervezhetnek a végzősök.

Mátyás Erzsébet lapunknak elmondta, hogy a résztvevők – miután elsajátították az alapismereteket – saját kreatív ötletekkel jöttek. Volt, aki gyermekruhákra, más huszárruhákra összpontosított. Bonyolultabb termékkel, kabáttal, zakóval is próbálkoztak. Értékelte, hogy a tanfolyamra járók kitartóak voltak.

Vargyasi Melinda hangsúlyozta, azért volt fontos ez a tanfolyam, mert kevés szakember dolgozik szabóságon. Felsorolta, hogy mi mindent tanultak a pár hónap alatt, ez gyakorlatilag egy-egy darab elkészítési folyamata is: munkavédelem, varrógépismeret és egyéb munkaeszközök használata, anyagismeret, -beszerzés, kézi és gépi varrás, sziluettrajz, modell- és gyártmányrajz, méretvétel, alapszabásminta-szerkesztés, modellezés, szabás, összeállítás, próba, véglegesítő műveletek, vasalás, árképzés.

Horváth Klára régi álmát valósította meg: alkalmi ruhát, szoknyákat, nadrágokat és galléros ruhadarabokat állított ki. Kosztándi Tímea, aki két évig Diószénben tanított, a csángó szőttesek motívumait alkalmazta hétköznapi, irodai vagy gyermekruha-viseletekre. (A tiszta pamutot Klézsén szőtték.) Fontosnak tartja ezáltal ráirányítani a figyelmet a gyönyörű, színes csángó motívumvilágra. Sipos Noémit a tanfolyam döbbentette rá arra, hogy mennyi munkával jár egy-egy ruhadarab megvarrása vagy akár egy bélés kabátba rögzítése. Teljesen átértékelődött a ruházathoz való viszonyulása, és rájött: filmről nem lehet varrást tanulni. Habár az út elején jár, nagyon hálás, mert bátorságot kapott az egyéni stílusú ruhák varrásához.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

hazafelé
hazafelé
Küldő: adri
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload