BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Bölönben telet temettek

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. február 26. hétfő, 09:29
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet
 

Szombaton hópelyhes reggelre ébredt Bölön, hidegből sem volt hiány, mégis kevésbé volt fehérbe öltözött a táj, mint azt várni lehetett. A barátságtalan idő és latyak ellenére már korán gyűlni kezdtek a farsangi felvonulásra kíváncsiak.

 Volt is mit látniuk: a rendtartásért és a nagyobb adományok füzetbe való vezetéséért felelős csendőrök fekete posztókabátot öltöttek, bőrcsizmát, priccses nadrágot és fekete-piros szalaggal átkötött bundasapkát viseltek, az ünnepre érkezőktől „felpártolást”, az áthaladó autókat is megállító és „lejecskét” kérincsélő „cigányok” pedig színes rongyos csíkokkal teletűzdelt ruhában, maszkok mögé bújva ijesztgettek. Lóháton érkezett a meny­asszony és a vőlegény, a székely, magyar és huszárpár, Rákóczi fejedelem és nagyságos asszonya is – ember legyen a talpán, aki a néha-néha fellebbentet fátyol alatt kivillanó, ügyetlen férfikezek által kifestett lányokban felismerte... fiát! Különös látványt nyújtott a kukoricacsuhéból készített koszorúval, lábán ócska gumicsizmát viselő, lován büszkén feszítő musztikás és a bolondszekéren forgó két bábu, Ádám és Éva is.

A szerző felvételeiE díszes társaság és a több száz, Erdővidékről és messzi tájról érkező érdeklődő a székely himnusz eléneklését követően Akácsos Zsolt szavaira, az étfalvi fúvósok játéka mellett fél tízkor indult el, hogy a szokásos útvonalon felkeressen minden portát. Elsőként az unitárius parókiára mentek, ahol ifjabb Kozma Albert tiszteletes fogadta őket jó szóval, pálinkával és pánkóval. A község legnagyobb lélekszámú gyülekezetének lelkésze arra kérte a fiatalokat, ne engedjenek a modern világ nemzetiségi önfeladásra ösztönző csábításának, hanem ragaszkodjanak szokásaikhoz, népzenéjükhöz, táncaikhoz és kultúrájuk minden olyan eleméhez, amely erősebbé tesz s mindennapjainkat szebbé varázsolja. Következett a Hegy utca, a Tőkés utca, ahol a református parókiánál Bartha Attila tiszteletes hiányában a gondnok, Akácsos Pál mondott rövid üdvözlőbeszédet, majd a Bodor utca, Alszeg, a Kicsid utca után, a Fő úton járva beköszöntek a polgármesteri hivatalba is. Kisbölön, a Tana utca, Felszeg végeztével ismét a Tőkés utcán vonultak. Mindenhol megnyíltak a kapuk, mosolygós arcú lányok és asszonyok kínálták meg süteménnyel, szendviccsel és mindenféle földi jóval az arra járókat, a férfiak köményessel és szilvapálinkával kedveskedtek a szokást éltetőknek. A sok forgástól délutánra már igencsak elszédült bábuk, Ádám és Éva sorsa a díszpark melletti téren pecsételődött meg.

Akácsos Zsolt főszervező úgy nyilatkozott, sok utánajárást követelt meg a szervezés, de családjaik támogatásának hála – sokat segítettek a lovakat díszítő papírvirág-koszorúk készítésében, a különleges ruhák rendbetételében és a lovak beszerzésében és felkészítésében is – sikerrel jártak. Az idei farsangolásnak külön színfoltot adott, hogy vendégeik voltak a velük immár két éve szoros kapcsolatot ápoló Arad megyei nagyzerindi Ibolya és a sepsiszentgyörgyi Zöld fenyő néptánccsoport tagjai, akikkel, illetve Boda Szabina népdalénekessel közösen pénteken este a Pozna Panzióban nagy sikerű előadást tartottak. „Örömteli volt látni, hogy a bölöniek mennyire szívükön viselik farsangi szokásainkat s pártolják fel a szervező fiatalokat. Köszönettel tartozunk szüleinknek és mindazoknak, akik velünk együtt készültek a felvonulásra, s előttünk nemcsak kapuikat, hanem szívüket is megnyitották” – mondotta Akácsos Zsolt.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Februari szivarvany
Februari szivarvany
Küldő: Csaba
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload