BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 7 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Megfeneklőben a medveügy

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. december 13. szerda, 08:47
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet
 

A jelek szerint jócskán lelassult a károkozó medvék kilövésének engedélyeztetési folyamata, az elmúlt időszakban újabb jóváhagyás nem érkezett a minisztériumtól Háromszékre. Emellett a már meglévő 15 jóváhagyás gyakorlatba ültetése sem megy teljesen gördülékenyen, Oltszemen például továbbra sem sikerült puskavégre kapni a Mikó-kastély udvarán októberben garázdálkodó vadállatot.

Fotó: Kelemen LászlóGheorghe Neagu, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője – az intézmény a kilövési engedélyeket igénylő dossziékat átveszi, majd a minisztériumhoz továbbítja – lapunknak kifejtette: a szeptember elején megjelent, országos szinten 96 medve kilövéséről szóló rendelet értelmében megyeszinten 15 medve kilövésére adott engedélyt a szaktárca.

A kérések száma ezt jóval meghaladja, mindenképp több tucatnyiról van szó, de nem egy esetben az iratcsomók hiányosak voltak, emiatt is csúszott az elbírálás. Az igazgató hozzátette: tekintve, hogy a károk száma csökkent, részben amiatt, hogy az állatok elhúzódóban vannak, illetve az igazán veszélyes példányokat kilőtték, kérdéses, hogy a minisztérium még hány folyamodványt bírál el pozitívan. Neagu továbbá úgy vélte, a Kovászna megyének jóváhagyott kvóta nem rossz, hiszen tudomása szerint országos szinten a beavatkozási jóváhagyások száma negyvenre tehető.

Fodor István, Bodok község polgármestere megkeresésünkre kifejtette, nincs tudomása arról, hogy az általa vezetett vadásztársaság számára újabb kilövési engedélyt hagytak volna jóvá, az viszont biztos, hogy a vadkárok száma ismét nőtt, és emiatt az igénylések száma lassan megközelíti a harmincat. Az elöljáró szerint a medvék mellett a farkasok is állandó fenyegetést jelentenek, főképp az esztenákon, de nemrég volt példa arra is, hogy kaszálón támadtak juhokra. Fodor István a kilövésengedélyeztetés fonákságairól is szólt, elmondta: az oltszemi kastély udvarán októberben egy fajkancát megsebesítő medve kilövésére ugyan rövid időn belül megkapták a jóváhagyást, de a szabályok szerint hajtóvadászatot nem lehet szervezni, és a károkozás környékén kell lecsapni a vadállatra. „A medve a kérdéses eset óta meg sem közelítette a kastélyt, így egyelőre nincs lehetőség, hogy kilőjék” – fogalmazott Fodor. A polgármester arról is beszámolt, a községhez tartozó települések környékén továbbra is látnak medvéket, tehát nem teljesen helytálló az a megállapítás, hogy az állatok lassan elhúzódnak. Tény, hogy a mezők tájékáról elköltöztek a medvék – így a Zalán felé vezető úton található kaszárnya környékén két bocsával élő is –, de ennek az oka egyszerű: a terményt betakarították, táplálék híján odébbálltak. Fodor István az állatok kilövésének a közösségi médiában történő „népszerűsítése” kapcsán is szólt, szerinte ez rossz módszer, ugyanis sokakat arra sarkall, hogy trófeavadászatként tekintsenek az egészre, miközben sürgősségi beavatkozásról van szó a veszélyes egyedek miatt.

A Kovászna Megyei Sporthorgászok és Vadászok Egyesületének elnöke, László Béla lapunkat arról tájékoztatta, továbbra sincs változás a november elejei állapotokhoz képest, miközben a vadkár­dossziék és a kapcsolódó kilövési kérések száma tovább nőtt. Az erdővidéki, szépmezői, kökösi, valamint Sugásfürdő felé húzódó vadászterületekért felelős egyesület emberei eddig öt állatot lőttek ki (Előpatak, Bölön, Ajta és Bardoc környékén), és további tíz kérelemre nem kaptak választ a minisztériumtól. László Béla egyébként október végén úgy vélte: az általuk felügyelt területen legalább 15 medvét kellene kilőni, hogy valamennyire rend legyen.

A Dél-Hargita Vadászegyesületnek még három medve kilövését hagyták jóvá november elejéig. Barót, Olasztelek és Réty körzetében lőttek ki vadakat, de újabb jóváhagyásról nem tudni.

A Katrosa Vadászegyesület többhetes várakozás után végül megkapta az engedélyt három medve kilövésére, két példányt Csernáton környékén, egyet pedig Zágon környékén kaptak puskavégre – tájékoztatott Kiss Attila, az egyesület vezetője. Az egyesület jelentős méretű vadászterületért felel, mely Csernáton, Torja, Zágon, Kovászna, Katrosa körzetét foglalja magában.

Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere megkeresésünkre arról számolt be, a Vadas-tetőtől Sepsibükszádig terjedő vadászterületek gondnokságát ellátó társaság egyetlen kilövési engedélyt sem kapott. A sugásfürdői erdők, valamint a Sepsikőröspatak, Kálnok és Árkos körzetében található – a Vadas-tetőtől számított vadászterületen kívül eső – részek esetében nem is igényelték, mivel itt nem volt indokolt.

Mint ismert, a környezetvédelmi minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta az országban. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, 2016-ban ez a szám nullára csökkent, idén pedig hosszas huzavona után először beleegyeztek 176 veszélyes egyed kilövésébe, majd szeptemberben ezt lecsökkentették 96-ra.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. november 14., 18:00
Bibliaóra
2018. november 17., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

2011 Ujevi diszek
2011 Ujevi diszek
Küldő: Gagyi Palffy Jozsef
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload