BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Sepsiszentgyörgy, a természetfilm otthona

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. december 04. hétfő, 08:47
Írta: Mózes László   
Kategória: Közélet
 

Először tartottak villanásnyi természetfilmes seregszemlét Sepsiszentgyörgyön. A kezdeményezés jóval túlmutat azon, hogy a magyarországi Filmdzsungel stúdió levetíthette néhány sikeres alkotását, a rendezvénnyel ugyanis újabb lendületet kapott a Vadon Egyesület régebbi elképzelése: a már meghonosított Transnatura nemzetközi fotópályázat mellett életet adnának egy szintén nemzetközi természetfilm-fesztiválnak is. Ez nem csupán Sepsiszentgyörgyöt, hanem az egész Székelyföldet erősítené mind kulturális, mind arculati téren. Hiszen a kezdeményezők joggal vélik úgy, táji és természeti értékeink olyannyira egyediek, hogy látni és láttatni nem csupán lehetőséget, hanem feladatot, kihívást is jelent.

Az idei Transnatura természetfotós megmérettetés első díjas fényképe: Xingjun Yin (Kína) – Sirályok és a bálnaA novemberi Természetfilmek hétvégéje után – a Filmdzsungel közismert, szerethető produkcióit hozta el a Székelyföldi Vadászati Múzeumba – a Vadon Egyesület tagjai úgy vélik, Sepsiszentgyörgy mozija, kulturális terei megbírnak egy rendszeres természetfilm-fesztivált is, ezért nekiláttak előkészíteni azt. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója azt mondja, a szintén Sepsiszentgyörgyhöz kötődő Transnatura nemzetközi fotópályázat sikere, elismertsége jó belépő egy filmes rendezvényhez. A világ természetfotósai számon tartják a szentgyörgyi kezdeményezést, tudnak róla, és fotóikat el is küldik a székelyföldi megmérettetésre, amelynek idén ősszel immár a negyedik kiadását tartották meg (a pályázatra félezernél több fénykép érkezett). A legjobb fotókból összeállított kiállítás egy évig a vadászati múzeum alaptárlatának számít, s amikor nincsenek újabb fotók a falon, bármikor megtekinthető családok, diákok, iskolás csoportok számára egyaránt. Hiszen lehet-e jobb vizuális környezetet találni egy rendhagyó biológia- vagy földrajzórához, mint Máté Bence és társai fényképei?

A Filmdzsungel csapata mellett ismerkednek a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőivel, s fonják az efféle rendezvényekhez szükséges kapcsolati hálót. Az mindenképp bizonyos, hogy térségünk arculatához hozzátartozik a természetközeliség, a természettel való harmónia, a zöld-közeliség olyan érték, amely Háromszék, Székelyföld sajátossága, s amelyet érdemes mindenféle fórumon, rendezvényen megmutatni. Így a filmfesztivál új arculati elemet is jelentene, további lehetőséget teremtene, hogy megmutassuk magunkat a világnak, de arra is, hogy az itteniek is láthassák, mi foglalkoztatja napjainkban a természetfilmek készítőit. Látványos, nem ismeretlen műfajról van szó, amelyre a társadalom nyitott, ezért Demeter János úgy véli, e cél érdekében akár a magánszférából is lehet majd támogatókat találni. Egyelőre az körvonalazódik, hogy 2018-ban csak a hagyományos fotós megmérettetést szervezik meg, s próbálják úgy alakítani a kapcsolataikat az alkotókkal, a filmes körökkel, hogy a természetfilmes rendezvényt is meg tudják honosítani. A legfontosabb mind fotóban, mind filmben, hogy Székelyföld természeti értékeit, az itteni körülményeket lehessen hitelesen, magas szakmai színvonalon ismertetni, így ideje lenne komoly filmes produkciókat készíteni e sajátosságokról, ehhez pedig szakmai partnereket, szövetségeseket kell keresni, kezdve a forgatókönyvíróktól – magyarázza Demeter János. A Vadon Egyesület erőssége, hogy a Transnatura lebonyolítása mellett sikerült összefognia a természetfotózás kedvelőit, s tervezik, hogy egy profi csillagvizsgáló távcső segítségével jövőtől beavathatják majd az asztrofotográfiába az érdeklődőket, de nem tesznek le nagy elképzelésükről, a csillagpark-projektről sem.

És hogy mire számíthatnak a természet-, illetve tudománynépszerűsítő filmek kedvelői? A mostani ízelítő alapján érdekesebbnél érdekesebb, képernyőkön sem mindig látható történetekre. Ilyen például, amikor Máté Bence, a világhírű magyar természetfotós hétköznapjai, tanyai élete, lesépítési technikája kerül közelképbe, azaz rápillanthattunk a fiatal, mindösszesen 32 éves „munkamániás” fiatalember rendhagyó alkotói énjére. Vagy: a székelyföldi nagyvadak életéről olyan közvetlen, bárki által kedvelhető hangnemben meséltek, hogy a néző joggal érezheti, a napjainkban oly sokat szidalmazott medve nem ellenség, hanem csupán életterétől, táplálékától megfosztott, sajnálatra méltó vad. A Filmdzsungel eme alkotásának kedvelhetőségéről olyan narrátor, pontosabban filmszereplő gondoskodik (akárcsak a Vargyas-szoros bemutatása esetén), mint Varga Livius, a Quimby zenekar frontembere. De felvillant Samu, a film révén életre keltett kőbaltás ősember is, aki háromszázezer éve éldegélt Vértesszőlős környékén.

Egy szó mint száz: Sepsiszentgyörgy ne csupán a természetfotó bástyája legyen, hanem a természetfilmé is!

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

2018. március 20., 20:00
Ügyelet
2018. március 20.
Mozgásművészeti ÉVAD> 2O18 - új testformálási és táncoktatási lehetőségek
2018. március 20.
Csemeteprogram
2018. március 20.
Pályázatok
2018. március 21., 19:00
Zene
2018. március 22., 18:00
Előadás

Heti

2018. március 19., 14:45
Hitvilág
2018. március 19.
Magyar Szemle-est – Gróh Gáspár előadásával
2018. március 19.
Pályázat
2018. március 19.
Tánc
2018. március 19.
Színház
2018. március 19.
Röviden
2018. március 19.
Kiállítás
2018. március 20., 08:00
Esküvőre készülő fiatalok számára nyitó tánc betanitása a Táncstúdióban
2018. március 20., 19:00
Ágo-gym: speciális alakformáló fitnessz hölgyek számára
2018. március 20., 20:00
Ügyelet
2018. március 20., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
2018. március 20.
Pályázatok
2018. március 20.
Mozgásművészeti ÉVAD> 2O18 - új testformálási és táncoktatási lehetőségek
2018. március 20.
Csemeteprogram
2018. március 21., 18:00
Bibliaóra
2018. március 21., 19:00
Zene
2018. március 22., 18:00
Előadás
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Állomás negyed
Állomás negyed
Küldő: Ráduly Attila
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload