BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Tájékoztatási hibák és tévhitek

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 14. kedd, 09:22
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet
 

Tájékoztatási hiányosságok, valamint előírásbeli pontatlanságok nehezítik a hulladékelhordás új rendjének bevezetését, de több tévhit is él ezzel kapcsolatban. A felmerült kérdéseket igyekezett tisztázni pénteken Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, az Öko Sepsi közösségek közötti társulás elnöke és Máthé László, a hulladékbegyűjtést 38 közigazgatási egységben végző Tega Rt. vezérigazgatója.

Válogatják a szelektíven összegyűjtött szemetet a lécfalvi hulladékkezelő központban. A szerző felvételeProblémákat tapasztaltak a kommunikáció terén, annak ellenére, hogy nyár óta nekiláttak – ismerte el Tóth-Birtan Csaba. A társulás elnöke szerint ennek két oka is van: egyrészt az új hulladékelszállítási rendre vonatkozó tanácsi határozatokat 38 önkormányzattal kellett elfogadtatni, ezért a megfogalmazásba hiba csúszott, amely összemosta Sepsiszentgyörgy és Barót esetében a háztartási vegyes hulladék, valamint a lebomló, szerves, korábban zöldként meghatározott hulladék fogalmát; másrészt a Tega Rt., valamint a megyei integrált hulladékgazdálkodásért felelős közösségek közötti társulás által közösen kibocsátott szórólap is megtévesztő információt tartalmaz. A már említett zöld hulladék elszállítását Sepsiszentgyörgy esetében is kizárja november elsejétől, miközben ez nem igaz, csak vidékre (a községekre). Az alpolgármester szerint igyekeznek mindkét hibát javítani.

„Elismételjük: a vegyes, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékot heti váltásban – a hónap első és harmadik hetén a vegyeset, a második és negyedik héten a szelektíven gyűjtött újrahasznosíthatót (műanyag, fém, üveg) – hordja el a begyűjtő mind a községi portákról, mind a városi magánházaktól. Az újrahasznosított hulladékot a szolgáltató által biztosított átlátszó zsákba kell gyűjteni. Falvakon az eddig zöldnek nevezett lebomló, elsősorban növényi eredetű, szerves hulladékot nem szállítja el a szolgáltató, Sepsiszentgyörgyön viszont heti rendszerességgel elviszik a magánházaktól” – fogalmazott Tóth-Birtan Csaba. Arra a felvetésre, hogy több község urbanizációs folyamaton megy keresztül, így megtörténhet, hogy sokan nem vállalják, hogy komposztálót alakítsanak ki az udvarukon, az elnök és az igazgató elmondta: tisztában vannak, hogy egyesek számára ez nem megoldás. Máthé László szerint amennyiben a vegyes hulladéknak biztosított kukába fű is kerül, elszállítják. Tóth-Birtan Csaba megjegyezte: azokkal lehet gond, akik két-három tonna rothadt szénától vagy nagy mennyiségű használhatatlan terménytől akarnak megszabadulni. A szerves, főképp növényi eredetű lebomló hulladék háztáji komposztálására való áttérés egyébként szerepel a megyei hulladékgazdálkodási stratégiában, nem a köztisztasági vállalat ötlete – tették hozzá.

Tóth-Birtan Csaba arra is felhívta a figyelmet: az új elhordási rend is a stratégiához igazodik, amelyet egyrészt az uniós csatlakozáskor Románia által vállaltak, illetve az ennek hatására megváltozott hazai törvénykezés alapján állítottak össze, és amelynek elsődleges célja a lerakásra kerülő hulladék mennyi­ségének csökkentése. Az új elhordási renddel – amint azt a Tega számadatai is bizonyítják – már nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. Tóth-Birtan Csaba felidézte: amennyi­ben a lerakóba kerülő mennyiség csökkentését nem sikerül elérni 2022-ig, az mindenképp díjemeléshez, illetve újabb illetékek alkalmazásához vezet.

Félreértések és támadások

Sepsiszentgyörgyről érkeztek tévhitekre utaló megjegyzések, rosszindulatú támadások. Egyesek szerint az új rendszert önkényesen a lakosságra erőltetik. Törvényes kötelezettségekhez való alkalmazkodásról van szó, nem a szolgáltató saját döntéséről. Tévhit továbbá, hogy ellentmond az egyéni szolgáltatási szerződések előírásának. Ezt a megállapodást az országos közszolgáltatásokat felügyelő hatóság dolgozta ki, és általános szabályokat tartalmaz, így a szolgáltató kötelezettségét, hogy egy héten egyszer a hulladékot el kell szállítania, de nem szabja meg, hogy a különböző jellegűt milyen rendszerben viszik el – fogalmazott az elnök. Felmerült, hogy a tömbházban élők, valamint a magánházak lakói között különbséget tesznek, utóbbiak hátrányára, mert őket is szelektálásra kényszerítik. A törvény (2011/211) eddig is mindenkit, természetes és jogi személyt egyaránt szelektálásra kötelezett – tisztázta Tóth-Birtan Csaba. Egy másik tévhit, hogy ez a rendszer csak a szolgáltatónak kedvez, a lakosságnak nem. Amint az Máthé László elmondásából kiderült, a szolgáltatónak egyrészt megszaporodott a munkája, a bevételei pedig csökkennek, mivel az újrahasznosítható hulladékot a lécfalvi lerakó beindulása óta már nem értékesítheti. A nehezebb anyagi helyzet miatt nem tudják egyelőre alkalmazni a házaknál az eddig érvényes jóváírást (a számla értékéből) sem az újrahasznosítható hulladék esetében, csak a hulladékudvarba behozottnál. A legsúlyosabb támadás a polgári engedetlenségre való biztatás volt: a városközpontba hordani a szemetet és ott kiönteni. Az alpolgármester szerint ez inkább személyes gőg, mert a lakosság érdekét nem szolgálhatja, a város tisztasága ellen irányul, ráadásul kihágás, ami büntethető.

Zárásként elhangzott: költséghatékonyság szempontjából az újrahasznosítható hulladék esetében a zsákos módszer most a legjobb megoldás. Egy hónapra négy zsákot osztanak ki, de igény szerint a vállalat járműveinek sofőrjeitől lehet többet kérni, vagy jelezni a cégnek, és akkor kiviszik helyszínre. Emellett a járművek szélvédőin hamarosan megjelennek a táblák, amelyek jelzik: éppen milyen hulladékot szállít.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Dália 1.
Dália 1.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload