BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Egy hónapig ismét loboghat

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 14. kedd, 09:19
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet
 

Rendhagyó eseményre hívja szerdán a Magyar Polgári Párt a sepsiszentgyörgyieket. Délután öt órától történelmi kiállításra várnak mindenkit az Erzsébet parkba, ahol eredeti helyén újból felvonják a magyar országzászlót az egykori emlékmű ez alkalomra készített makettjére. A kiállítás harminc napig marad a központi parkban.

Tragikus történelmi eseményekben nem szűkölködünk, de akadnak olyanok is, amelyek örömünnepről szólnak, ilyen volt 1942. november 15-e, amikor az Erzsébet parkban felvonták a magyar állami lobogót az országzászló-emlékmű avatásának ünnepségén. A szerdai rendezvénnyel erre a pillanatra szándékoznak emlékezni, és remélik, a gesztus egyúttal bátorságot ad a székelységnek, hogy „ne mondjunk le szülőföldünkről, mivel az nem eladó, és egyben erőt ad a továbbra is nehéz autonómiaharchoz” – fogalmazott Kulcsár-Terza József, az RMDSZ színeiben megválasztott parlamenti képviselő, az MPP politikusa. Reményét fejezte ki, hogy a román testvérek nem forgatják majd ki az esemény értelmét, lényegét, és nem indítanak újabb, az utóbbi időben jellemző magyarellenes támadást.

Miklós András ötletgazda a kezdeményezés kapcsán elmondta: egy évvel ezelőtt látott egy rövid archív felvételt az országzászló-emlékmű felavatásáról és a lobogó felvonásának ünnepségéről. Ekkor fogalmazódott meg, hogy a város életében kiemelkedő jelentőségű eseményt méltó módon kellene megidézni, tekintve, hogy idén a 75. évfordulója is elérkezett. Miklós András röviden felidézte az emlékmű létrejöttének hátterét, az 1920-as években elindult, a trianoni traumát – egyebek mellett emlékművek állításával – ellensúlyozni szándékozó, a revíziós törekvéseket és katonanemzet-jelleget erősíteni próbáló országzászló-mozgalomtól egészen a második bécsi döntés nyomán kialakult kedvező helyzetig, amely lehetővé tette, hogy 1942-ben Sepsiszentgyörgyön is emlékművet avassanak, miután 1940-ben, a magyar hadsereg bevonulását követően az elhatározás már megszületett. Miklós András Haáz Ferenc Rezső udvarhelyi képzőművész, oktató rövid életű alkotásának 1945 utáni sorsáról is szólt: talapzatának kőanyagát a jelenleg az Erzsébet parkban álló szovjet hősök emlékművébe építették be. Az ötletgazda a szerdai megemlékezés kapcsán elmondta: megszerezte az eredeti emlékmű tervét, amely alapján egy méretarányosan szerényebb makettet készítettek, erre vonják fel a magyar nemzeti lobogót, mellette pedig két pannó, egy román és magyar nyelvű ismerteti a tudnivalókat József Álmos kutatásai alapján. A kezdeményezők egyébként köztérfoglalási engedélyt kértek az önkormányzattól, amit meg is kaptak, így a makett és a lobogó harminc napig az Erzsébet parkban marad mint történelmi kiállítás.

A rendezvény programja kapcsán Nagy Gábor Levente, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kijelentette, ragaszkodtak, hogy a kiállítás történelmi jellegét megtartsák, ezért mellőzik a politikai felszólalásokat. József Álmos helytörténész szól majd az egybegyűltekhez, ismertetve az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat, amelyek egyébként a pannókon is szerepelnek, valamint a történelmi hátteret. Ezt követően Gyenge Tímea, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjának szavalata, valamint Szabó Fruzsina, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulójának éneke, zárásként pedig Bancea Gábor református lelkipásztor áldása hangzik el.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Frankfurt - Botanikus kert (Palmengarten)
Frankfurt - Botanikus kert (Palmengarten)
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload