BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Hidegben is ajándékot adott a természet

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 13. hétfő, 08:45
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet
 

A László Kámán Gombászegyesület és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szombaton tartott hagyományos gombanap középpontjában a tölcsérgombák álltak, de a program nem csak róluk szólt: az egyesület tagjai által készített fényképekből gombafotó-kiállítás nyílt, akadt – szó szerint – csemege a gasztronómia iránt érdeklődők számára is, a gyermekek pedig mesének és vetélkedőnek örvendhettek.

Albert Levente felvételeAz egész napos rendezvény reggel háromnegyed kilenckor kezdődött, amikor az igencsak különböző korosztályú társaság a Művészeti és Népiskola előtt gyülekezett, hogy autóbuszra szálljon és sugásfürdői gombásztúrára induljon. Hogy novemberben sem fukarkodik a természet, termésével ebben a barátságtalan időben is megajándékoz, az jól látható volt a múzeumban kiállított szépen fejlett egyedeken.

A túra kipihenéseként és mondhatni jutalmául a múzeumba betérőket az egyesülettel rég együttműködő Bástya és a Park vendéglő munkatársai fogadták gombás ételekkel, majd Zoltán Sándor Gyakoribb, érdekesebb tölcsérgombáink, Zsigmond Győző pedig Néhány tölcsérgombánk a magyar néphagyományban címmel tartott vetített képes előadást. Bár a szakemberek színesen szólva, érdekfeszítően ismertették a tölcsérgombák változatos családjára vonatkozó részleteket – hol, milyen környezetben találhatóak, milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy jól érezzék magukat s bőven teremjenek, van-e köztük mérgező vagy nem ehető, ízük mihez fogható –, a termet megtöltő közönség fiatalabbik része akkor jött igazán izgalomba, amikor Fedor Ilona Gomboszi című mesekönyve került bemutatásra. A budapesti pedagógus, író színezős mesekönyve különös világba repít: a gyilkos galóca kalapján született kis boszorkány, Gomboszi, Hamvaska, Pille, Boszigáncs, Nünike, Haragomba és társaik kalandjai láthatóan lekötötték a gombaismereti vetélkedőre érkező III–VIII. osztályos diákokat, akik tapssal fejezték ki tetszésüket egy-egy részlet felolvasásakor. Mint kiderült, a történeteket a szerző kisfia követelte ki: csak akkor volt hajlandó elaludni, ha az édesanyja számára külön kitalált meséket. Fedor Ilona úgy nyilatkozott az őt faggató Bartha Zonga muzeológusnak és a Székely Nemzeti Múzeum gazdasági igazgatójának, Mihály Juditnak, hogy a történeteken sosem kellett igazán gondolkodnia, „szinte maguktól jöttek”.

Az esemény zárómozzanataként a gyerekek vetélkedője is jó hangulatban telt, a helyszínen tanultakból sok minden megragadt fejükben, a feltett kérdésekre könnyen adtak jó válaszokat.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Red Sea
Red Sea
Küldő: Szilaj Botond
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload