BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Gyermekeken segítettek

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 10. péntek, 08:43
Írta: Demeter Virág Katalin   
Kategória: Közélet
 

Gyermeksebészeti műhelymunka zajlott a napokban a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban, ahol a részt vevő orvosok neves szakembertől sajátíthatták el a laparoszkópos műtétekkel kapcsolatos ismereteket. A beavatkozásokat élőben közvetítették, a kis pácienseken pedig díjmentesen végezték el a kíméletes sebészeti beavatkozásokat.

Műtét közben. a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felvételeA bemutatóra több mint húsz, gyermeksebészetben tevékenykedő orvos érkezett az országból, hogy dr. Reza Vahdadtól tanuljon. A németországi orvos 17 éve végez laparoszkópos beavatkozásokat gyermekeken világszerte – mint elhangzott, szaktekintélynek számít e téren –, Sepsiszentgyörgyre pedig a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fiatal gyermeksebésze, dr. Lőrincz Zsuzsanna kezdeményezésére jött el. A műhelymunka egy karitatív egyesület, a Hope for the Nation Romania közreműködésével valósult meg, a szervezet olyan bonyolult esetek megoldására hív szakembereket az országba, amelyek külföldön is jelentős összegbe kerülnek, így azokat a hozzátartók, szülők sem tudnák fedezni – vázolta tegnap sajtótájékoztatóján András-Nagy Róbert menedzser. Elmondta azt is, a megyei kórházban lebonyolított műtétek közül néhány premiernek számít országszinten is, s azt tervezik, további hasonló műhelymunkát szerveznek, hogy minél több szakember gazdagodjon a modern orvoslásban hasznos ismeretekkel.

Dr. Reza Vahdad a megyei kórház csapatának és szakembereinek felkészültségét, hozzáállását, illetve az egészségügyi intézmény infrastruktúráját méltatta rövid hozzászólásában, s rámutatott, az előkészületeket felvállaló dr. Lőrincz Zsuzsanna, illetve a sebészeti osztály és a műtőblokk munkatársai tevékenysége nélkül nem jöhetett volna létre az oktatás. A megyei kórháznál öt éve tevékenykedő gyermeksebész azért mondott köszönetet, hogy az intézménynek idén sikerült beszereznie a gyermeksebészeti beavatkozásokhoz szükséges speciális eszközöket, ezek segítségével a hét elején kilenc esetben – lágyéksérv, here-visszértágulat, hereretenció, hidronefrózis – végezték el a szükséges beavatkozásokat. A klasszikus sebészeti eljárásoktól eltérően a laparoszkópos műtétek kíméletesebbek, ez pedig gyermekek esetében igen fontos, hiszen alig néhány milliméteres vágást igényelnek, a páciensek gyorsabban felépülnek, és rövidebb időt kell kórházban tölteniük – mutatott rá dr. Lőrincz Zsuzsanna. Elmondta azt is, ezeket a gyermeksebészeti beavatkozásokat elvégzik ugyan az ország bizonyos intézményeiben, de nem laparoszkóppal, így fontosnak tartja, hogy hasonló rendezvényeket fogadjon be a megyei kórház a továbbiakban, hogy szakemberek bevonásával tanulhassanak az itthoni orvosok. A cél, hogy tapasztalatot szerezzenek, pontosan és nyugodtan végezzék el a beavatkozásokat – fogalmazott a doktornő.

Ritka ugyan, ám gyermekeknél is előfordul az epekő, dr. Bodó Erika gyermekgyógyász két esetet is diagnosztizált a megyei kórházban, az érintett kis pácienseket is a rendezvény ideje alatt műtötték meg. Kollégájához hasonlóan lényegesnek tartja, hogy családorvosok, szülők egyaránt tudják, kíméletes műtéti eljárásokra a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban is lehetőség van, nem kell más városba vagy külföldre vinni a gyermekeket. András-Nagy Róbert menedzser úgy fogalmazott, intézményüknek, kollégáiknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a tudományos tevékenységek nem csupán a klinikákra korlátozódnak, megyei kórház is szervezhet magas szintű műhelymunkát. Leszögezte, ehhez támogatóik – Bartók Árpád, Karácsony Zsolt, valamint a Karl Storcz Endoscopia Romania – hozzájárulása lényeges volt.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Szent György Napi kiváncsiskodók
Szent György Napi kiváncsiskodók
Küldő: Hanna Panna
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload