BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Tavasszal újratárgyalják a forgalmi rendet

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 10. péntek, 08:37
Írta: Demeter J. Ildikó   
Kategória: Közélet
 

Szokatlan tervezet megvitatására ült össze tegnap a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: egy több mint háromezer lakos által támogatott polgári kezdeményezést nyújtott be Bokor-Tóth Zoltán a megyeszékhelyi közlekedés megváltoztatására. A Civil hang akciócsoport a főtér kialakítása miatt módosított autóforgalmat szeretné újraszabni – legfontosabb javaslatuk, hogy a Gábor Áron utca legyen ismét két irányba járható, egész a Kőrösi Csoma Sándor utcáig –, ám egyelőre nem járt sikerrel: a tanács ugyan nem utasította el a benyújtott csomagot, de majdnem fél évre, március 31-ig elnapolta a döntést. Addig új tanulmányt készíttetnek, és ennek figyelembevételével újra megtárgyalják a kérdést.

Egyirányú marad a Gábor Áron utca. Albert Levente felvételeiA polgári kezdeményezésről már a város mobilitási tervének közvitáján is sok szó esett, ezért Bokor-Tóth Zoltán csak röviden ismertette: már egy évvel ezelőtt kérték a városvezetést a szerintük túlzott egyirányúsítás újragondolására, de mivel nem kaptak érdemi választ, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ez szinte magától ment, és amikor összegyűlt a lakosság öt százalékát kitevő háromezer név, ismét a tanácshoz fordultak kéréseikkel. Szerinte érdemes legalább ideiglenesen megpróbálni bizonyos utcák kétirányúsítását, mert a gyakorlat sok olyan kérdést is megválaszolna, amelyről jelenleg megoszlanak a vélemények; az esetleges kudarcot magukra vállalják. Azt is szóvá tette, hogy az a tanulmány, amelynek alapján a mostani forgalmi rendet kialakították, nem reális, hiszen vakáció idején készült, amikor kevesebben autóznak, az eredményt pedig az is torzította, hogy abban az időszakban egyszerre több utca is zárva volt a korszerűsítési munkálatok miatt, a többin pedig torlódtak a gépkocsik.

A forgalmat nem a polgármester vagy a tanács tetszése, hanem egy szakcég által készített közlekedési tanulmány alapján alakították ki – szögezte le Sztakics Éva alpolgármester, miután üdvözölte, hogy a város lakossága él a véleménynyilvánítás lehetőségével. Szavait Kulcsár Tünde jegyző is megerősítette: a közigazgatási hatóságoknak hatásköri kötelességük a közlekedés megszervezése, de ezt csak szaktanulmányok alapján tehetik meg, és minden esetben szükség van a belügyminisztérium jóváhagyására, ami a polgári kezdeményezés iratcsomójából hiányzik.

Antal Árpád polgármester távolabbról közelítette meg a témát: elmondta, hogy a közlekedési rend azért változott meg Sepsiszentgyörgyön, mert ez a testület eldöntötte, hogy főteret alakít ki, és ez bizonyos módosításokat vont magával. A városvezetés már bebizonyította, hogy odafigyel a lakosság véleményére, de az is fontos, hogy a tárgyalások korrektek, őszinték és megfelelő hangneműek legyenek – de nagy különbség van a civil kezdeményezés, a civil nyomásgyakorlás és a civil uszítás között. Ha van egy ötlet, az kezdeményezés, ha óránként öt kilométeres sebességre buzdítva kívánják lassítani a forgalmat, az nyomásgyakorlás, ha pedig arra biztatják az embereket, hogy vigyék a szemetüket a főtérre, az már szinte uszítás, és nem lehet elfogadni – magyarázta. Ami a közlekedést illeti, a tévedés sincs kizárva, a tanulmány valóban nem a legmegfelelőbb időszakban készült, de semmi sincs kőbe vésve. Érveket pedig minden változat mellett és ellen is fel lehet sorakoztatni, ám az önkormányzatnak kell hogy legyen víziója arról, 2030-ban vagy 2050-ben milyen várost szeretne látni. Azt is tisztázni kell, hogy ki dönt a forgalomról: a szakemberek, a lakosság vagy az önkormányzat a szakértői vagy a polgári vélemények alapján. A lakosság véleménye rendkívül fontos, de mindenben nem lehet erre alapozni – például adózni biztosan nem akar a többség –, már csak azért sem, mert különböző társadalmi rétegek és korosztályok más-más igényekkel lépnek fel. Olyan döntést nem lehet hozni, hogy sétálóutca és négysávos út is legyen ugyanazon a helyen, ezért kell a szakemberekhez fordulni. Az utcajavítások novemberben befejeződnek, tavaszig nem kezdenek újakat, ez megfelelő időszak egy új tanulmány elkészítésére – ebben a munkában a civilek által nevesített személy is részt vehet –, amelynek alapján március végén könnyebben dönthetnek arról, hogy hol indokolt és hol nem valamilyen változtatása a forgalomnak.

Az elöljáró az aláírásokra is kitért: elmondta, hogy az Ág utcából és a Grigore Bălan tábornok útról támogatják nagyon sokan a polgári kezdeményezést, de néhányuk megkeresése után kiderült, hogy igen különböző és nem mindig a forgalommal összefüggő okokból; nem mindenki volt megfelelően tájékoztatva a kezdeményezés céljáról, és az aláírók tíz százaléka nem is helybeli. A legnagyobb gond mégis az, hogy a gépkocsik száma ugrásszerűen növekszik: 2006 és 2016 között 4200-at írtak be a forgalomba, azaz évente átlag 420-at, 2016-ban már 1423-at. Jelenleg a városban bejegyzett gépkocsik száma 19 121, és ehhez a környékbelieket is hozzá kell még adni.

Közlekedési dugók 2015-ben jelentek meg Sepsiszentgyörgyön, mert a főtér kialakításával kimetszettek egy fontos útszakaszt a városból, noha egyre több a gépkocsi, emiatt pedig reggel-délben már csak nehezen lehet haladni a városban – jelentette ki többek között Bálint József, majd azt javasolta, hogy legalább a kezdeményezés szűkített változatát, a Gábor Áron utca kétirányúvá tételét fontolják meg – ezzel ugyan nem szűnne meg a reggeli torlódás, de nem két, hanem három-négy pontra oszlana.

Ha beindul a Gábor Áron utcai belvárosi elemi iskola, a Mikó és a Mikes előtti nyomás csökken, és részben a park fölé helyeződik át, de ha kétirányú forgalom lesz, az megnehezíti a parkolást, és a közeljövőben a hidat is fel kell újítani, amivel legalább az egyik sávot lezárják – felelte erre Antal Árpád. Sztakics Éva pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a forgalmi változásokat elég nehéz megszokni, a gyakori módosítások csak a balesetveszélyt növelik. A városi közlekedésről átfogó tanulmány még nem készült, ezután fogják megrendelni, mert szükség van rá a mobilitási tervvel kapcsolatos európai uniós pályázathoz – ezt szakemberek fogják kidolgozni, nekik pedig a polgári kezdeményezést is figyelmükbe ajánlják majd. Miklós Zoltán és Debreczeni László is a szakvéleményekre alapozott döntés mellett foglalt állást, így a szavazás nem hozott meglepetést: a két néppárti tanácstag tartózkodásával a testület 2018 márciusára halasztotta a forgalmi rend következő vitáját.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Virágok
Virágok
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload