BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 5 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Kürtősfesztivál után, kolbászparádé előtt

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. október 04. szerda, 07:31
Írta: Szekeres Attila   
Kategória: Közélet
 

Október 27–29-én tartják Sepsiszentgyörgy főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádét, amelyet összevontak az V. Káposztafesztivállal. A szervezők tegnap beharangozó sajtótájékoztatót tartottak, ugyanakkor értékelték az elmúlt hétvégén zajlott kürtőskalács-fesztivált is.

Amikor meghirdették a 2017 – a turizmus éve Háromszéken rendezvénysorozatot, sokan kétkedve fogadták, ám mára bizonyították, hogy képesek hónapról hónapra, hétről hétre komoly rendezvényeket szervezni – mondotta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A gasztronómiai rendezvények szervesen illeszkednek a turisztikai ajánlatba. Az ide látogatóknak eredetit, ugyanakkor újszerűt akarnak mutatni, olyat, amit nem kapnak meg Bukarestben vagy Budapesten. Ilyen például a kürtőskalács. A múlt heti Kürtőskalács – édes ízek fesztiválja igazi népünnepéllyé alakult, hiszen több mint húszezer látogató fordult meg ott, és több mint 15 ezer kürtőskalácsot értékesítettek. És ez a nagy felhozatal nem ment a minőség rovására, ellenkezőleg – tette hozzá az elöljáró, hangsúlyozva: ezeknek a rendezvényeknek az a fő üzenete, hogy aki minőséget termel, annak anyagi haszna lesz belőle.

Az értekezleten jelen volt Falvai János, a sepsiszentgyörgyi Indivino vendéglő séfje, akinek csapata megnyerte a kürtőskalácssütő kreativitásversenyt. Elmondta, a receptet munkatársa, Simon Aranka hozta, akinek anyukája 64 éven keresztül sütötte annak alapján a kürtőst, s ő is a mamájától tanulta. A hozzávalók mind helyi termékek – házi liszt, tej, tojás –, kivéve az ízesítéshez használt mandula, amelyet Szicíliából hozott.

A kolbászparádét kezdeményező Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (Asimcov) elnöke elmesélte a kezdeteket. 2001-ben a híres Békéscsabai Kolbászfesztiválon beugrott egy kolbásztöltő csapatba egy hirtelen megüresedett helyre. (Érdekesség, hogy a szomszéd asztalnál épp Orbán Viktor, Magyarország mai miniszterelnöke töltötte a kolbászt.) Megtetszett a rendezvény, és következő évben már több háromszéki csapattal vettek részt a fesztiválon, majd 2003-ban itthon is szerveztek, akkor tizenöt csapat versengett a Park vendéglő földszintjén. Évről évre megszervezték, olyan is volt, hogy több mint 80 csapat nevezett be. Vajda Lajos, az Asimcov ügyvezető igazgatója, a megyei tanács volt alelnöke közölte: a Háromszéki Kolbászparádé Erdély első gasztronómiai rendezvényei közé tartozik. Mivel a kolbászfesztivál nevet a békéscsabaiak levédték, más nevet kellett használni. Megjegyezzük, hogy a kolbászparádé megnevezés munkatársunk, Farkas Réka ötlete volt.

Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke elmondta, a rendezvény több újratervezést élt meg. Időközben változott a helyszín, bővült a skála, öt éve társult a káposztafesztivál, amelyet a híres Parajdi Káposztafesztivál mintájára szerveztek először, akkor, amikor Parajdon elmaradt.

Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke közölte: minden önkormányzatnak, valamint a testvérmegyéknek is küldenek meghívót, szeretnék, ha az összes háromszéki település képviseltetné magát legalább egy csapattal a kolbászöltő és káposztafőző versenyen. A benevezési díj ellenében hozzávalókat biztosítanak. Bagoly Miklós még megjegyezte: jó lenne, ha igazi népünnepéllyé válna a kolbászparádé, hasonlóan a békéscsabai fesztiválhoz, ahol 500–600 csapat nevez be, és igazán jó a hangulat.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Mai

2018. szeptember 19., 18:00
Bibliaóra
2018. szeptember 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A nap összes eseménye »

Heti

2018. szeptember 19., 18:00
Bibliaóra
2018. szeptember 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Sárga rózsa
Sárga rózsa
Küldő: Szőke Géza
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload