BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Egészségügyi szűrés Gidófalván

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. szeptember 06. szerda, 07:53
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet
 

Tervezik, hogy jövőre jól felszerelt mobilrendelőkkel jönnének a kecskeméti orvosok Háromszékre, melyekben a jelenleginél nagyobb teljesítményű műszaki berendezés segítené a székelyföldi vizsgálatokat – tudtuk meg dr. Svédis Mihálytól, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatójától, aki azt a huszonöt főnyi, szakemberekből álló csapatot vezeti, amely a héten Gidófalván végez ingyenes szűrővizsgálatokat a község lakói számára.

Fotó: Albert LeventeA gidófalvi Czetz János Általános Iskola tantermei néhány napra orvosi rendelőkké változtak, hétfő reggeltől nagy a forgalom a tanoda körül. A belépőnél dr. Mócza György, a kecskeméti megyei kórház főigazgató-helyettese nyújt szakmai segítséget azoknak, akik nem célirányosan érkeznek, nem tudják, milyen szűrővizsgálat lenne a legfontosabb számukra, akik pedig tisztában vannak egészségi állapotukkal, betegségeikkel, azoknak felírja a megfelelő ellenőrzést.

Az iskola földszintjén és az emeleten berendezett ideiglenes rendelőkben belgyógyászati, bőrgyógyászati, fül-orr-gége, gasztroenterológiai, sebészeti, kardiológiai, gyermekgyógyászati, nőgyógyászati, tüdőgyógyászati, neuorológiai, laboratóriumi, EKG- és hasi ultrahang vizsgálatokat végeznek, az eredmények egy részét a páciensek helyben megkapják, a nőgyógyászati citológiai lelet kiértékelése a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban történik, erről az érintettek később érdeklődhetnek.

Fazakas Irén lapunknak azt mondta, több panasza is van, nehezen jut be Sepsiszentgyörgyre szakorvosokhoz, ezért most kihasználja a lehetőséget. Szakács József Sepsibodokról érkezett a gidófalvi iskolában berendezett ideiglenes járóbeteg-rendelőbe, nagyszerű ötletnek tartja a kihelyezett vizsgálati lehetőséget, úgy véli, „ezek az orvosok valóban segíteni akarnak a falusi emberen”. Sándor Rozáliának régóta fáj a lába, korábban gyógyszeres kezelést írt fel az orvos számára, de nem enyhülnek a fájdalmai, azért jött, hogy megtudja, még mit lehet tenni.

Vannak, akik családostul érkeztek az ideiglenes egészségközpontba. A nyolcvanhét éves Molnár Magdolna tíz éve költözött Árapatakról Gidófalvára, úgy tartja, már elég idős ahhoz, hogy bármit is lehessen javítani egészségi állapotán, de a lánya és a veje részt vesz a szűrővizsgálatokon, s ők biztatták, nézesse meg magát. Fazakas Mihaela őszintén bevallja, bár többféle panasza van, ha nem lenne ez a lehetőség otthon, a faluban, nem menne vizsgálatokra. Porzsolt Piroska azt hangsúlyozza: a szakvizsgálatokra és laboratóriumi ellenőrzésre nagyon sokat kell fizetni, többféle problémája van, szeretné tudni, megfelelőek-e azok a kezelések, amelyeket kap. Ficz Viorica magas vércukorszintje miatt aggódik, „bár még nincs diagnózis, de legutóbb a családorvos a felső határ fölötti értéket mért”.

Ahány eset, annyiféle kérdés és panasz. Többen arról kívánnak megerősítést kapni, hogy itthon jól kezelik krónikus betegségüket, mások elővigyázatosságból jelentkeznek a szűrővizsgálatokra, a páciensek egy része arra hivatkozik, soha semmit nem kapnak ingyen, miért ne használnák ki. A térítésmentes szűrőprogramot a magyarországi egészségügyi államtitkárság 2,5 millió forinttal támogatja, a gidófalvi önkormányzat a helyet és az étkezést biztosítja a szakemberekből álló csapatnak, a megyei önkormányzat a kapcsolati tőkéjét kamatoztatja, a sepsiszentgyörgyi egészségügyi technikum pedig tizenöt asszisztensjelölt önkéntes munkájával járul hozzá a program lebonyolításához.

Egyetlen vizsgálat sem fölösleges, a szűrés az egészségügyi ellátás alappillére – vélik a magyarországi szakemberek. Dr. Pásztori Izabella gidófalvi családorvos lapunk érdeklődésére azt mondta, jól jön a segítség, mert még a krónikus betegek közül sem jár mindenki rendszeres ellenőrzésre, s ilyenkor kedvet kapnak, hogy elmenjenek vizsgálatra, de olyanok is részt vesznek a programban, akik egyébként nem tartják fontosnak a szűrést.

Tegnap délig közel háromszázan jelentkeztek különböző vizsgálatokra. Mindenki elégedett volt, egyedüli panasz amiatt hangzott el, mert egy-egy rendelőnél a sorok sepsiszentgyörgyi kedvezményezettek miatt voltak hosszabbak, és a helyiek ezt nem nézték jó szemmel.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload