BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Mese fényekből-árnyékokból (pulzArt)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. szeptember 05. kedd, 07:52
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet
 

Inkább gyermekeknek szóló produkció volt a pulzArt fesztiválon bemutatott, A rút kiskacsa című egyszemélyes árnyjáték, de bizonyára a felnőttek közül is sokan jól szórakoztak rajta...

Fotó: Vargyasi LeventeMár az első pillanattól, a művész belépőjével elkezdődött a játékosság, és az a furcsa, sejtelmes hangulat is megteremtődött, amely végig jellemezte a produkciót. A fények-árnyékok és a bravúros kézmozgás mestere mellett egy hölgy is ült a színpadon, aki csellón kísérte az előadó játékát, súrolva, csapkodva, ráncigálva hangszere húrjait vagy különböző dallamokat játszva rajta.

Az első képeknél még nem tudja a néző, hogy vajon csak bizonyos kézzel eljátszható figurák, állatok sorát látja majd, vagy egy teljes mesét fog elmutogatni az előadó, de csakhamar kiderül, hogy kicsit mindkettő történik. A rút kiskacsa meséje kezdődik el, de az árnyjáték kacsája sokkal több kalandot átél, mint Andersen meséjének hőse, rengeteg állattal találkozik víz alatt és szárazföldön, viharban és az öreganyó rozoga kunyhójában, nappal és éjszaka, hullócsillagok között.

Ahogy egyre sokasodtak az eljátszott figurák és változtak a sejtelmesebbnél sejtelmesebb hangulatok, mind nagyobb elismeréssel figyelték a művészt gyerekek és felnőttek egyaránt. Mintha egy különös, kezekkel eljátszott mozgásszínházat vagy balettelőadást láttunk volna... Érdekes volt megfigyelni, hogy a kezek, ujjak mozgatásán túl hogyan játszik a távolsággal a művész, miként változnak a formák attól, hogy nem egy síkban tartja a kezeit. Éles vonalak és sejtelmes körvonalak, tükröződések, mi több, az állatok mozgása, beszéde is része volt a fényjátéknak, néha egyszerre két állatot is láthattunk, és egyre inkább úgy tűnt, kimeríthetetlen a művész fantáziája, és kezének, ujjainak hajlékonysága sem ismer határokat. Néhol a hangjával is megsegítette a játékot, különböző állathangokat utánozva vagy nyüszítve, vonítva, szélfúvást imitálva téve még sejtelmesebbé ezt a különben is borzongató, fényekből-árnyakból álló mesét.

Mi is kellett ehhez a csodához? Egy fényforrás és néhány egyszerű tárgy. És persze egy varázsló.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

alkony
alkony
Küldő: adri
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload