BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Önálló elnökjelölt indítását javasolja Markó <br />Van esély a kulturális autonómia jogi keretének megvalósítására

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 18. szerda, 02:00
Kategória: Archív
 

Intenzíven zajlanak a választási kampány, valamint az őszi parlamenti ülésszak előkészítő munkálatai az RMDSZ háza táján, der ült ki a tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Markó Béla szövetségi elnök, Borbély László, kormánykapcsolatokért felelős ügyvezető alelnök, valamint Kötő József, oktatási és egyházügyi alelnök.

Elmondták: megszületett a választási programtervezet, amelyet a napokban közvetítenek a területi szervezeteknek kiegészítés végett. Ezt követően, augusztus 25-én Marosvásárhelyen összeül az Operatív Tanács, hogy zöld utat adjon a programtervezetnek, amelyet aztán szeptember 4-én a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT)sztenek elfogadás végett.

Markó kifejtette: augusztus 24-én kerül sor a Szociáldemokrata Párt (SZDP) delegációjával való találkozóra, amelyen elemzik az RMDSZ–SZDP protokollumot, és a két alakulat közötti együttműködés helyzetét. Ami a szeptember 4-ére tervezett SZKT gyűlést illeti, Markó véleménye szerint, ezen fontos határozatok születnek majd. Ekkor fogadják el az előválasztási szabályzatot, amelynek alapján kiválasztják a képviselő- és szenátorjelölteket, elfogadásra kerül a már említett választási programtervezet, valamint ekkor állítják össze a kampánystábot, illetve nevezik meg annak vezetőjét. Ugyancsak az SZKT-n születik majd határozat arról, hogy lesz-e az RMDSZ-nek önálló elnökjelöltje a parlamenti választásokon. Markó Béla megjegyezte: nem szeretné megelőlegezni ezt a döntést, ám ami őt illeti, javasolni fogja, hogy igenis legyen önálló elnökjelöltje a szövetségnek. Végső döntést természetesen az SZKT hoz ez ügyben, amint az elnökjelölt személyéről is.

Az RMDSZ választási programját összeállító bizottság meghatározta az elkövetkező négy év legfontosabb célkitűzéseit, amelyek a szövetség által folytatott Párbeszéd a jövőért konzultáció-sorozat tapasztalatai nyomán születtek meg, mondotta Markó Béla. Az elnök szerint az erdélyi magyar közösség legfontosabb céljai közé tartozik a megfelelő jogi és intézményi keret, amely szabályozza majd a kisebbségben élők jogállását. A programtervezetbe beiktatott célkitűzések beilleszkednek az autonómia elvébe, jelentette ki az elnök. A magyarság kulturális autonómiájának megvalósításához szükséges jogi keret kialakítására, Markó Béla szerint nagy esély van az elkövetkező négy évben. A jogi keret a kisebbségi törvény elfogadása nyomán születhet majd meg, a tervezetet pedig, amelyet az RMDSZ már a kilencvenes évek első felében elkészített, most aktualizált, és ezt a módosított formát fogja majd a parlament elé terjeszteni. Ami a közigazgatási és egyben területi autonómiát illeti, az RMDSZ-nek konkrét decentralizációs ajánlatai vannak oktatási, egészségügyi, szociális, gazdasági, kulturális és közrendészeti téren. A harmadik fontos célkitűzés a három székely megye együttműködési formáinak a megtalálása, ezt követi a gazdasági fejlesztési régiók megváltoztatása, ugyanis, mint köztudott, az RMDSZ elégedetlen a jelenlegi felosztással. A választási programtervezet szintén egyik fontos célkitűzése az arányos képviselet kérdésének szabályozása a döntéshozó fórumokban.

Markó Béla határozottan kijelentette: az RMDSZ önálló alakulatként vesz részt a parlamenti választásokon, nem köt semmiféle szövetséget. Ami a választás utáni esetleges szövetségeket illeti, az RMDSZ lehetségesnek tartja a jelenlegi együttműködés folytatását az SZDP-vel, de elképzelhető a politikai paletta másik pólusával megkötött szövetség is, bizonyos feltételek mellett. Kizártnak tartja viszont a Nagy-Románia Párttal (NRP) való szövetkezést, vagy bármelyik olyan párttal való együttműködést, amely ugyanakkor az NRP-vel is köt megegyezést.

Köllő Katalin


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Keresztek a Nyergestetőn elesett hősök emlékére.
Keresztek a Nyergestetőn elesett hősök emlékére.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload