BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Meghódolás vagy ellenállás

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 18. szerda, 02:00
Kategória: Nemzet-nemzetiség
 
A nyári lazítás másutt már jól meghonosodott, míg Moldova Köztársaság a hőségben felforrni látszó végletes nyugtalanságok idényét éli javában. Mit akar Tiraszpol a kisinyovi tanügyminisztériumnak alárendelt román iskolák bezárásával? Vajon a szeparatisták mai zavargásai összefüggnek azzal, hogy az Európai Emberjogi Bíróság három hete agresszor államként ítélte el az Orosz Föderációt a Moldova Köztársaság elleni 1992-es háború miatt? Miért reagált oly későn Voronin elnök a tiraszpoli, tighinai és râbniţai iskolák megszállására? Lesz-e bátorsága Kisinyovnak kérni a Dnyeszteren túli területek ügyével kapcsolatos tárgyalási keret módosítását, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Románia bevonását? Volna vajon egy Voronin—Szmirnov titkos terv, mely a térségbeli feszültségek felkorbácsolását célozza, választási érdekeket érvényesítve?…

A kisinyovi kommunista kormányzatot tulajdonképpen eredete, gondolkodásmódja és Moszkva iránti szolgálatkészsége sodorja Szmirnov karjaiba, hiszen azonos a „vércsoportjuk”. Hát nem Voronin emberei próbálták eloroszosítással és sztálinista elnemzetietlenítéssel felfordítani a moldovai tanügyi rendszert, és csak a civil társadalomnak meg az ellenzék egy részének — élen a Kereszténydemokrata Néppárttal — heves tiltakozásával sikerült őket visszakozásra készteni? Milyen furcsa is, hogy most éppen a kommunisták — mint kormányzó párt — kénytelenek megvédeni a Dnyeszteren túl azt, amit két évvel ezelőtt maguk akartak tönkretenni Besszarábiában. Mégpedig anélkül, hogy lemondtak volna saját bolsevik restaurációs programjukról. Az ún. „Állami nemzetpolitikai koncepció” — amit a kommunista parlamenti többség megszavazott, és amely a románokat Moldova Köztársaság nemzeti kisebbségeként nevezi meg, a „moldovai” nyelvet és nemzetet pedig vitathatatlan realitásként határozza meg — a maga förtelmes célszerűségében a Dnyeszteren túli román iskolák elleni etnocídiumhoz hasonlít. A különbség annyi, hogy a kommunista „koncepció” alkalmazásához valószínűleg nem mozgósítják majd a kozákokat. Bár ki tudhatja?

Kisinyovban még a legavatottabb megfigyelők kommentárjai is az események sleppjét követik. Ugyanis Moldovában a „nagypolitikát” a jól bezárt kommunista kabinetekben csinálják, és magán viseli a történelmi korban eltévelyedett csoport fóbiáinak, féktelen ösztöneinek, apparatcsikreflexeinek vonásait. Voronin személyes ügynek, becsületbeli dolognak tekintette a vélt egyesülést a Dnyeszteren túli területtel, és azt hitte, hogy ennek az Oroszországgal való barátsága nem látja kárát. Nos, Voronin tévedett. A jelek szerint kiesett Oroszország kegyeiből, miután a „Kozák-memorandummal” oly kegyetlenül kiábrándította. Ezúttal már nem fér kétség a dologhoz. Amennyiben a szeparatisták folytatják a román iskolák elleni gyilkos akcióikat, a moldvai kormány kénytelen lesz meghozni a lehető legellenszevesebb döntést, amit valaha is el tudott képzelni: a Nyugat beavatkozását kérni a válság megoldásához, és módosítani a Dnyeszteren túli területtel kapcsolatos tárgyalási keretet. Vállalva persze ennek minden következményét az oroszok moldovai befolyása tekintetében. Mert ha nem, Voroninnak és társainak el kell ismerniük, hogy vesztettek a tiraszpoli rezsimmel szemben.

Miközben Kisinyovban a kommunisták kisded játékait játsszák, azon töprengve, hogy a politikai jövőjük szempontjából egyformán veszélyes két rossz közül melyiket válasszák — a kapitulációt Szmirnovval szemben vagy a kapcsolatok megszakítását Oroszországgal —, Tighinában és Râbniţában a megszállt román iskolák tanulói ellenállnak a szeparatista milíciák támadásainak. Nem politikai számításból: az élethez és az anyanyelvű oktatáshoz való jogukat védik. Hogy győznek-e, nem tudjuk, ám kétségbeesett konokságuk Moldova fényes ábrázatát körvonalazza.

Vitalie Ciobanu

Megjelent a Román Kulturális Intézet Cultura című lapjában, 2004/21. (fordította: Forró Eszter)

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

P151010_13.46
P151010_13.46
Küldő: Gal mihaly
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload