BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Sikerek és nehézségek az idei népitánc-találkozón

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 14. szombat, 02:00
Kategória: Archív
 
Rendkívüli eseménynek számít az idei, immár hatodik alkalommal megszervezett Szent István-napi Népitánc-találkozó megnyitása: az augusztus 20-án,pénteken kezdődő fesztivál ünnepélyes megnyitójára a kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében kerül sor, Emil Boc polgármester jelenlétében, tudtuk meg Pillich Lászlótól, a szervező Heltai Alapítvány elnökétől, az alapítvány székhelyén tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Pillich László kisebb diplomáciai sikernek könyveli el a rendkívüli eseményt, amelynek tulajdonképpen természetes gesztusnak kellett volna lennie az eddigiek során is, hiszen a rendezvény egyre népszerűbb és már évek óta bekerült a nemzetközi közfogalomba, identitásmegőrző, valamint az európai kisebbségi és regionális kultúrák kapcsolattartási jellege miatt. A városi tanács által is anyagi támogatásban részesített hagyományőrző fesztivál megrendezése azonban mindezek ellenére szinte az utolsó pillanatokig kétséges volt, ugyanis a támogatok által beígért összegek milliós nagyságrendről százezresre csökkentek.

Pillich László elmondta: a Kolozs megyei tanács által évek óta nyújtott anyagi támogatás is minimálisra zsugorodott, az elég nagyszámú RMDSZ-tanácsosok jelenléte nem tette meg a szükséges hatást, így a társszervező települések alig kaptak pénzt a kihelyezett rendezvényekre. A Határon Túli Magyarok Hivatalánál megpályázott 1 millió forint helyett végül az alapítványnak 150 ezer forinttal kellett megelégednie, a Communitastól kapott pénz pedig mindössze 20 millió lejre rúg. Mindezek miatt a szervezők kénytelenek voltak két együttes, a ciprusi törökök és az izraeli arabok ittlétéről lemondani, de ugyancsak a pénz hiányában idén a fesztivál "visszaszorul" Kolozs megye határai közé, annak ellenére, hogy számos székelyföldi és más, közép-erdélyi település jelentkezett, hogy szívesen látná vendégül a tánc-csoportokat. Idén tehát csak Kolozs megyei településeken gyönyörködhetnek a különböző népviseletekben, valamint a kisebbségben élők hagyományos táncaiban az arra kíváncsiak. Ezek a következők: Magyarfenes (itt kerül sor a nyitógálára is pénteken este, előtte parádés felvonulással, majd a gála után a budapesti tűzijáték kivetítésével folytatódik a rendezvény, végül pedig falubállal zárul), Mákófalva, Györgyfalva, Méra, Kalotaszentkirály, Kisbács és Aranyosgerend. Pillich László az önszerveződés pozitív példájaként említette az aranyosgerendieket, akik — mint mondta — saját kis rendezvényt is szerveztek a szombaton odalátogatók szórakoztatására, míg mások, például a jegenyeiek visszamondták a rendezvényt, az ottani RMDSZ-tanácsos ugyanis nem akart együttműködni a szervezőkkel. Ugyancsak kiemelt említést érdemel, hogy a székelyföldi program elmaradásáról értesülve a csíkkozmási fiatalok önkormányzati támogatással, saját anyagi áldozattal vállalták a Kolozsvárra való utazást, csak hogy részesei lehessenek az ünnepségsorozatnak, fejtette ki a Heltai-alapítvány elnöke.

Újdonságnak számít idén a finnek és a szicíliai olaszok jelenléte, és a fesztiválon részt vevő összes tánccsoport színvonalas műsorral kecsegteti a közönséget. Pillich László felhívta a figyelmet: minden kolozsvári magyarnak ezúton is átnyújtja a meghívót a jövő hét végi eseményekre. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy idén az itteni magyarság is a kistelepülési közösségekhez mérhető melléállással fogadja a közös ünneplésnek ezt a felkínált lehetőségét, és az eddiginél nagyobb arányú részvétellel tiszteli meg a messziről jött vendégeket a találkozó zárónapján, augusztus 22-én, vasárnap, a 10 órakor kezdődő utcai felvonuláson, az azt követő ünnepi misén a Szent Mihály templomban, valamint a délután 5 órakor kezdődő záró gálán.

Köllő Katalin


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Kézműves karácsonyi vásár a múzeumban
Kézműves karácsonyi vásár a múzeumban
Küldő: Szeles József
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload