BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Autonómia erőszakkal?

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 14. szombat, 02:00
Kategória: Archív
 
Nem tartható tovább a Trianonban ránk kényszerített helyzet, mely azt diktálja, hogy magyar a magyartól legyen idegen — jelentette ki Duray Miklós az autonómia és a kettős állampolgárság kérdéseit taglaló sajtónyilatkozatában. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnökével a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása, a Pátria Rádió készített interjút, melynek szerkesztett változatát a Pozsonyban megjelenő magyar hetilap, a Szabad Újság szerdai száma közli.

Duray szerint az MKP-nak nincs önálló közép- és hosszú távú programja, az 1998-as és a 2002-es választási programjai azonban "egyértelműen tartalmaznak a kulturális és az oktatási autonómiára utaló elemeket". Megjegyzi: az ősztől induló révkomáromi magyar egyetem is "olyan autonóm intézmény, amely saját belső önkormányzattal és hatáskörrel rendelkezik, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy puszta léténél fogva a magyar autonómia műhelyévé válhat". Szavai szerint "a választási programok tükrében elmondható, hogy az MKP semmiféle autonómiáról nem mondott le, mert az autonómiakoncepció megfogalmazásának hiánya nem azonosítható a lemondással".

A Duraynak feltett kérdések egyikében a rádió munkatársa úgy fogalmaz, hogy "Kovács László, Magyarország külügyminisztere — egyik közelmúltban elhangzott beszédében — ha nem is tudatosan, de üzent a határon túli magyaroknak", amikor "úgy vélte, hogy erőszakos úton nem lehet elérni autonómiát, és bizonyos eurokonform kisebbségi politizálásra hívta fel a figyelmet…"

A magyar külügyminiszterrel ellentétben Duray úgy ítéli meg, hogy "az autonómia elérésére nem létezik semmilyen eurokonform módszer". Az unióban fennálló autonómiák között ugyanis olyan is akad, mint a flamandok és a vallonok utcai harcaival kikényszerített belga alkotmánymódosításból következő német, vagy a spanyolországi ETA militáns tevékenységétől nem elválasztható baszk autonómia. "Minden autonómia hátterében vagy gazdasági, vagy politikai nyomás, vagy harci tevékenység tapasztalható, esetleg ezek kombinációja. Pusztán politikai akarattal, tárgyalásos úton autonómia sehol sem jött létre. De nemzetközi politikai nyomásgyakorlással talán kialakítható autonómia" — véli Duray, aki szerint azonban tudni kell: csak olyan autonómiakoncepciónak van sikere, "amely mögé az egész népcsoport és annak politikai képviselete felsorakozik". Szerinte a megvalósult autonómiák rendre egyfajta kényszerhelyzet eredményei.

A kettős állampolgárság kérdéséről szólva a szlovákiai magyar politikus úgy vélekedik, hogy "a magyar parlamentnek (az eredménytelennek ígérkező aláírásgyűjtéstől függetlenül) önmagától is újra kellene tárgyalnia, hogy milyen körülmények között juthat valaki magyar állampolgársághoz. Az helyzet ugyanis, amit Trianonban ránk kényszerítettek — hogy magyar a magyartól idegen legyen — nem tartható tovább."

— Igaza van Duray Miklósnak abban, hogy Európában olykor az erőszak is szerepet játszott az autonómiák létrejöttében, de döntő többségük politikai tárgyalás útján született — reagált Duray nyilatkozatára a Népszabadságban Bársony András. A külügyi államtitkár a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnökének kijelentésére reagált, amely szerint autonómia, pusztán politikai akarattal, tárgyalásos úton sehol sem jött létre. Duray történelmi példaként az ETA-t és a vallon utcai harcokat idézte.

Bugár Béla szerint is egyet lehet érteni Duray nyilatkozatával, hiszen a militáns szervezetekkel kapcsolatban történelmi tényről beszélt, nem arról, hogy az követendő példa lenne. Megjegyezte, hogy politikai akarattal és tárgyalással sok minden megvalósítható. Ezzel ért egyet a Vajdaságban Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, megjegyezve, hogy a XXI. században az erőszak elvetendő. A tárgyalásos út sikere, hogy a Milosevics-rezsim alatt felszámolt vajdasági autonómia részben már helyreállt.

— A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csak békés eszközökkel óhajtja Székelyföld autonómiáját — mondta Csapó József, az SZNT elnöke. Ugyanez az álláspontja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak is. Ezért nyújtották be autonómiatörvény-tervezetüket a román parlamentbe, és ezért döntöttek április 24-én amellett, hogy a székelyföldi autonómiáról népszavazást kezdeményeznek. Abban a határon túli magyar pártok mellett a hazai kormány- és ellenzéki pártok is egyetértenek, hogy az autonómiára szükség van, és abban is, hogy az erőszak nem vezetne megegyezéshez. Eltérnek azonban a vélemények abban, hogy milyen típusú — területi, egyéni vagy kulturális — autonómia lehetséges, és annak eléréséhez mit kell tennie Budapestnek. A kormány szerint Románia EU-tagságának feltételéül nem szabható a területi autonómia megteremtése, a Fidesz szerint azonban ez egy soha vissza nem térő alkalom.

A Külügyminisztérium politikai államtitkára elmondta: az autonómia nem szerepel a koppenhágai kritériumok között, amelyek teljesítésével Románia uniós tagsága jogalapot nyert. Bársony András szerint új feltételek nem szabhatók. — Ha Magyarország szembemenne ezzel, akkor a többi tagország leszavazná — tette hozzá. Megjegyezte: ha Szlovákia EU-tag lehetett az autonómia felvetése nélkül, a román tagságnak sem lehet akadálya, különösen, mert Romániában "a magyarság aránya kisebb, mint Szlovákiában".

— Mivel az autonómia az EU-ban elfogadott, ezért Románia csatlakozási tárgyalásain a magyar diplomácia abban érdekelt, hogy minél több támogatót szerezzen a Székelyföld területi autonómiájához — nyilatkozta Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint, ha az EP magyar képviselői meggyőzik frakciótársaikat az ügy fontosságáról, akkor Románia meg fogja fontolni az autonómia megadását. A szóvivő úgy látja, nem lehet arra számítani, hogy Bukarest külső nyomás nélkül ezt megtenné, hiszen a tavaly módosított alkotmány is azt mondja ki, hogy Románia nemzetállam. A politikus szerint Bukarest tudatosan az etnikai viszonyok megváltoztatására törekszik, amelynek legbiztosabban a területi autonómia szabhatna gátat.

— Nem érdekünk, hogy megvétózzuk Románia integrációját. Azt szeretnénk, ha az ország minél előbb EU-tag lenne, de a kisebbség jogainak biztosításával — tette hozzá a szóvivő.


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Térkövet kérünk ide is
Térkövet kérünk ide is
Küldő: Buhul Ubul
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload