BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

A szobrok sorsa (Kármentő)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 14. szombat, 02:00
Kategória: Közélet
 
A székelyudvarhelyi Emlékezés Parkjának szoboregyütteséről lehet — talán kell is — vitatkozni. Az egykori zöldségpiac helyén kialakított szoborpark tizenhárom büsztje az erdélyi magyar történelem hasonszámú jeles alakjának szándékszik emléket állítani, s ha senki nem vitatja, hogy ebben az „együttesben” helye van II. Rákóczi Ferencnek, Bethlen Gábornak, Nyirő Józsefnek, Báthori Istvánnak vagy Bem Józsefnek például, azt viszont már sokan megkérdőjelezik, miért van itt Kós Károly és Bethlen István szobra, hiszen őnékik Székelyudvarhely városához vajmi kevés közük volt. Kós Károlynak Sepsiszentgyörgyön illene köztéri szobrot állítani végre, hiszen e város építészeti értékeinek java hányada az ő tervező zsenijéhez kapcsolható. Udvarhely ezt — sajnos — nem mondhatja el. Mint azt sem, hogy Bethlen István, Magyarország egykori miniszterelnöke, „István gazda” valamit is tehetett volna a székely anyavárosért.

A fanyalgók még inkább vitatják két másik szobor létjogosultságát: Csaba királyfi ábrázolásáról és a Vándor székely hazatalál elnevezésű büsztökről van szó (ez utóbbiban egyesek Wass Albert író megjelenítését vélik fölfedezni, én magam inkább Bölöni Farkas Sándorral „azonosítanám”), mondván, hogy történelmi arcképcsarnokba nem igazán illik „fantáziaportrék” beiktatása. Hogy ez a logika indokolt-e, avagy sem, azt nem akarom eldönteni, ám tény, hogy a látogatók, szemlélődők körében — tanúsíthatom, hogy rengetegen vannak! — éppen e két szobor örvend a legnagyobb népszerűségnek, ezeknek jut a legtöbb tisztelgő virág és trikolór pántlika.

Nos, úgy vélem, hogy éppen a trikolór pántlikák váltották ki a Hargita megyei prefektúra későn ébredő éberségét, mely most az udvarhelyi szoborparkot perli, állítván: szabálytalanul és törvénytelenül készült. Mert, egyrészt, a város hatóságai a megyei vezetés megkerülésével intézkedtek, másrészt (most érdemes jól figyelni!) pedig a szemközt álló Ferenc-rendi műemlék templom „védelmi zónájában” építkeztek, s ezzel is törvényt sértettek. Érdekes, mily szent hevülettel kezdték védeni a franciszkánus templomunkat Bethlen Gáborék szoboralakjaitól, ám nem teszik hozzá, hogy az egész szoborparkot egy országút választja el a műemlék templomtól, mely teljesen elkülönülő térség, megtermett fák is lezárják a spáciumot.Kilóg a lóláb, s ha igaz az, hogy a prefektúrai pör igazi kezdeményezője maga az udvarhelyi RMDSZ, mely vélvén, hogy a Fidesz által adományozott, az MPSZ-es, immáron újraválasztott polgármester által felállíttatott szobrok csupán kampányfogásként szolgáltak, akkor ugyancsak el kell szomorodnunk, mert egész Rákóczi Ferencéket nem kellene „beavatni” a mi eléggé áldatlan belső és mai testvérharcainkba. Nem éppen gusztusos.

A szoborpark munkáinak minőségéről, művészi értékeiről lehet vitatkozni, ám egy dolgon már nem: az udvarhelyiek és a várost látogató vendégek szeretik e parkot, s — remélem — meg is védik, erényeivel, hibáival, esetlegességeivel, esetlenségeivel egyetemben.

Magyari Lajos

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

www.sepsiszentgyorgy.ro
www.sepsiszentgyorgy.ro
Küldő: romeo
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload