BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Bojkottra szólítanak fel (Megyecímer)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 16. hétfő, 02:00
Kategória: Archív
 
A megyecímerterv ügyében rendezett közvélemény-kutatás bojkottálására szólították fel a román civil szervezetek vezetői a rájuk hallgató közösséget. Az Andrei Şaguna, Mihai Viteazul, Vatra Românească, Neamul Românesc, Iustinian Teculescu nevet viselő szervezetek, továbbá az Astra és a Román Ortodox Ifjúsági Liga által aláírt közleményben „meglepődésüknek” adnak hangot amiatt, hogy a megyei tanács elnöke a közvélemény elé tárta a címerterveket.

Megjegyezzük, hogy a megyei közgyűlés határozatban rögzítette a címerterv elkészítésének, véleményeztetésének körülményeit, tehát ezeket ismernie kellett a román közösség képviselőinek is, annál is inkább, hogy részt vettek azon a gyűlésen, és támogatták a kezdeményezést. Továbbá a megyei tanács pályázatot hirdetett a megye címertervének elkészítésére, melynek kiírása nem csak a Háromszékben, hanem a Cuvântul nou napilapban, sőt, a Hivatalos Közlönyben is megjelent, tehát bárki benevezhetett volna.

A román szervezetek tulajdonképpen azt kifogásolják, hogy a címerben nincs „román elem”, s szerintük ez a tény a román nemzeti érzés semmibevétele és megsértése. Azt állítják, „az osztrák—magyar birodalom idejéből származú régi címer” elfogadtatási kísérlete a megye lakosságának negyedét kitevő román közösséggel szembeni intolerancia jelképe.

Mióta a megyei tanács véleményezésre közszemlére bocsátotta a megye címertervének két változatát, a román közösség hangadói — polgármesterek, újságírók, civil szervezetek, politikusok — azt kifogásolják, hogy a címerből hiányoznak a román elemek. Milyen román elemek? — tesszük fel rögtön a kérdést. Ugyanis a címer nem románul, nem magyarul, de még csak nem is székelyül „kommunikál”, hanem a heraldika „nyelvén”, amely nemzetközi.

Azt is kifogásolják, hogy a címer osztrák—magyar lenne. Azt hiszik, hogy őseink önként és dalolva hajtották fejüket osztrák igába, annyira, hogy lépten-nyomon visszasírják? A címerben szereplő szimbólumok sokkal régebbiek. Ezek közül is az újabbak, a nap és hold közel hatszáz évesek, hisz még Zsigmond király adományozta. A kardot tartó páncélos kar a vörös szívvel még korábbi.

Igen, még három csillag is van a címerben, utalásként a három székre. De ezek általános címertani jelképek, nem a székelyek vagy magyarok kizárólagos szimbólumai. Tekintsünk csak Románia címerére. Igaz ugyan, hogy magyar ember, Keöpeczi Sebestyén József heraldikus tervezte Ferdinánd király felkérésére, amikor az első világháborút követően Románia megnagyobbodott. De ugyanazt a címert fogadta el a mai Románia is, azzal a különbséggel, hogy a Havasalföldet jelképező címersas fejéről leműtötték a koronát. (1992-ben még féltek a király visszajövetelétől.) Nos, Románia címerében kétszer jelenik meg a nap, háromszor a hold, s még csillag is van a Moldvát jelképező második negyedben. Havasalföld címerében is a székelyeknek ragyogna a nap? Ugyanott és Moldva címerében is a magyaroké lenne a hold? Hol vannak a román szimbólumok Románia címerében? Melyek azok? Mutassa meg valaki!

De térjünk vissza a megyecímerre! Milyen román elemet akarnak? Egyetlen, a románokra jellemző jelkép létezik, az a román nemzeti trikolór, s ennek alkalmazását szigorúan tiltja a jogszabály. Újabban három dolgot említenek: kereszt, ortodox templom, netán a sepsiszentgyörgyi görögkeleti katedrális és az erősdi kerámia. Nos, a keresztnek mint általános szimbólumnak használatát tiltja az Országos Címertani, Származástani és Pecséttani Bizottság, ugyanakkor épületek ábrázolásának mellőzésére int. Ezek estek. Marad az erősdi festett tál, de nehogy már román lenne! Az neolitikumi, kérem szépen!

De ha már a szaktestületnél tartunk, annak a címerszerkesztési útmutatójában közölt első követelménye: „elsődlegesen a helyi címertani hagyományokat kell tiszteletben tartani”.

Nem is indokolt a címerbe idegen elemet illeszteni. Egy ilyen tökéletes címert, mint amilyen Háromszék megyének a nagyromán hatalom által elismert, az országos Heraldikai Konzultatív Bizottság által javasolt, a belügyminiszter által előterjesztett, királyi rendelettel elfogadott, a Hivatalos Közlönyben 1928-ban megjelent címere, elképzelni sem lehet. A címerképek kitöltik a pajzsot, sehol nincs szabad mező, nincsenek indokolatlanul összecsúfolt elemek, a könyökben hajlított páncélos kar tökéletesen beilleszkedik a címerpajzs sarkába.

A címer nem történelemkönyv, hogy fesorakoztassa a jelentős eseményeket, nem földrajzi atlasz, hogy megjelenítse az összes domborzati formát, de ugyanúgy nem nemzetiségi statisztika, hogy a lakosság etnikai összetételét tükrözze. Ezenkívül minél régebbi egy címer, annál értékesebb. A címert nem váltják, mint a fehérneműt! A közigazgatási címer szerepe az, hogy egyénítse a megyét, hogy másoktól minél jobban megkülönböztesse. A jó címer az, amelyről első ránézére tudni lehet, mely közigazgatási egységé. A miénk ilyen!

De ha mindenáron román jelképeket keres valaki a címerben, nagyon is egyszerű a dolga, hisz egyből szembeötlenek a nemzeti trikolór színei: a pajzs kékje, a nap és a csillagok aranya (sárgája) és a szív vöröse.

De a címertan tudomány, a történelem segédtudománya, s bízzák azt szakemberekre, ne politizálják el azt is!

Szekeres Attila

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Zenészek
Zenészek
Küldő: Laukovics Hunor
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload