BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Átnevezik az Antonescu utcát <br />Betiltanák a legionáriusok lapjának forgalmazását is

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 17. kedd, 02:00
Írta: Administrator   
Kategória: Archív
 
A polgármesteri hivatal illetékeseinek több olyan funari intézkedést kell visszavonniuk vagy megsemmisíteniük, amely mélységesen sérti a magyar vagy a zsidó közösség önérzetét. Ilyenek például a világszégyent jelentő főtéri régészeti ásatások, a magyargyalázó emléktáblák vagy akár a háborús bűnös Ion Antonescu marsallról elnevezett utcanév torvényellenes használata. Ezenkívül a helyhatóság intézkedik annak érdekében is, hogy a megyeszékhelyen ne forgalmazzák többé a legionáriusok lapját. A világsajtó nemegyszer foglalkozott azzal, hogy Kolozsváron még mindig létezik Ion Antonescu marsallról elnevezett utca, jóllehet a háborús bűnösök kultuszát két évvel ezelőtt hozott kormányrendelet tiltja. Ennek alapján 2002 folyamán a rendőrség eltávolította a polgármesteri hivatal üvegterméből az Antonescu-szobor makettjeit, illetve a volt diktátor arcképeit, az utcanév azonban maradt.

Lapunk felvetésére Emil Boc polgármester azt ígérte, azonnal intézkednek ebben az ügyben. – Ezen valóban sürgősen változtatni kell, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen utca legyen a városban. Nem tudom, hogy pontosan hol akadt el az utca eredeti nevének a visszaállítása, de mindenképp intézkedni fogok – nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén.

Az elöljárót igen meglepte, hogy a megyeszékhelyen szabadárusításban még mindig kapható az Obiectiv Legionar vasgárdista lap. – Erről nem tudtam. Nem az én hatáskörömbe tartozik a lapterjesztés ellenőrzése, de mindenképpen felhívom őket – ígérte.

Boros János alpolgármester a Szabadságnak kifejtette: pár nappal ezelőtt egy olyan városházi iratot kellett volna aláírnia, amelyben az Antonescu utca szerepelt. – Kihúztam az utcanevet és arra kértem a városháza munkatársait, hogy írják át a dokumentumot. A városi tanács visszaállította a Tavasz/Primăverii nevet, de ez abban az időszakban volt, amikor Funar épp nem ismerte el a testületet – magyarázta az alpolgármester. Tudomása szerint a régi név visszaállításához csupán a megyei utcanév-változtató bizottság láttamozása szükséges. – Szerintem erre az elkövetkező hetekben sor kerül – mondta. – Egyelőre meg kell várni, amíg mindenki visszatér pihenőszabadságról – tette hozzá Boros.

Amint arról lapunk több ízben beszámolt, Gheorghe Funar ex-polgármester javaslatára pár évvel ezelőtt a nagy-romániás és egységpárti önkormányzati tanácsosok szavazatával a helyi döntéshozó szerv beleegyezését adta a Kalányos (Lingurarilor, majd Primăverii) utca nevének módosításához. Mi több, a volt elöljáró Antonescu-szobrot szeretett volna felállítani a marsall nevét viselő utcában. Az ortodox templom déli részén építkezési engedély nélkül talapzatot építettek fel, de az akkori parasztpárti prefektus megakadályozta az emlékmű megvalósítását.

A kolozsvári zsidó hitközség több ízben tiltakozott az utca elnevezése miatt. Goldner Gábor elnök lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette: az általa vezetett közösséget rendkívül kellemetlenül érinti, hogy Kolozsváron még mindig létezik Antonescu utca. – Ugyanilyan súlyos, hogy a Rodipet lapterjesztő vállalat még mindig forgalmazza az Obiectiv Legionar című lapot – mondta Goldner, aki arról is beszámolt, hogy ezekben az ügyekben az elkövetkező napok folyamán kihallgatást kér Emil Boc polgármestertől. – Ezenkívül a helyhatóság segítségét szeretnénk kérni a székház felújítására. A zsidó temetőt önti el a víz, reméljük, hogy az új városvezetés segít ennek megakadályozásában – mondta Goldner. Örömmel közölte, hogy az elmúlt időszakban nem volt sírgyalázás a zsidó temetőben, ezért a kegyhely fokozottabb őrzésére egyelőre nem kérik a helyhatóság támogatását.

A témához tartozik az is, hogy a polgármesteri hivatalban olyan személyek is dolgoznak, akik aktívan részt vesznek a vasgárdista mozgalomban. Funar ex-polgármester idején a mozgalom különböző rendezvényeket szervezett a városházán Corneliu Zelea Codreanu vasgárdista vezér emlékére. A világhálón különben virágzanak a vasgárdista honlapok is. Ilyen például a www.codreanu.ro is.

Sajnos, többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérnünk a lapterjesztő képviselőit.

Kiss Olivér


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Napnyugta a Nemeréről
Napnyugta a Nemeréről
Küldő: Albert Zoltan
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload