BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 3 éve, 6 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Akik nem adják fel (Illyefalvi tejtermelők)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. június 26. csütörtök, 08:22
Kategória: Közélet
 

Ritkán történik meg, ha az alvégi nagyközségben járunk, hogy be ne kopogtassunk ifj. Benkő Árpádhoz, az illyefalviak Samukájához, a helybeli szarvasmarhatartók egyesületének elnökéhez. Ő az, aki gondolkozás nélkül egy csokorba tudja szedni a falusi tejtermelés jelenlegi tapasztalatait, s ami fő: távlatokban is gondolkodik, mert a helyi állattartásnak és tejtermelésnek is egyre újabb és újabb kihívásokkal kell megküzdenie.

Fotó: Albert LeventeAz Amnézia bár előtt ráérősen beszélget két gazdaember, s éppen a tejelőmarhák dolgát osztják.

– Ráérősek vagyunk – mondják –, mert nekünk kora reggel és estefelé kell megküzdenünk a mindennapiért. Nálunk a kitartás nem egyéb, mint rabja lenni az állatnak, a gazdaságnak, mert vagy az istálló és a munka vagy a kórház, mert oda menni kell vagy visznek, ha muszáj. Tereferénk hamar véget ért, mert kijelentették: ha a tej dolga érdekel, ahhoz a legjobban Samuka ért!

– Az illyefalvi gazdáktól és tejtermelőktől annyi feldolgozó vásárol fel tejet – kezdte Benkő Árpád, az egyesület elnöke –, hogy egész Kovászna megyéből sem több! Sorolom: a helybeli Meotis Kft., a sepsiszentgyörgyi Covalact Rt., a szitabodzai Rocca Prod, a brassói Prod Lacta és újabban a holland gazdák egyesületének részvénytársasága, a Friesland Campina marosvásárhelyi feldolgozója, melynek az Erdélyi tej a jelszava. Éppen ezért én jó esélyt látok arra, hogy ez a cég nem fog majd a 2015-re beígért tejkvóta-felszabadítás után sem külföldről behozni tejet! A mi egyesületünk nagyobb termelői ennek a holland cégnek, a kisebb gazdák – közös megegyezés alapján – a Covalactnak adják a tejet. Ennek nyitja, hogy a Covalact időben fizet, de nem a legjobb áron veszi a tejet, s ezeknek a családoknak a tejpénz a mindennapok fenntartásához szükséges. Véleményem szerint ilyen esetben még mindig jobb az a kevesebb, ami biztos, mint a bizonytalanabb, nagyobbacska tejár. De egyszerre két pálcát tartani a tűzben nem baj, ugye?

– Aggasztóak azok a hírek, miszerint 2015. április elsejétől megszűnik a tejkvóta nálunk.

– Valóban így van, és ez azért rossz, mert Hollandia, Dánia, Németország egy év alatt, ha akarják, dupla tejmennyiséget is tudnak termelni! Vajon ennek milyen hatása lesz a világpiacon, s főleg nálunk?

– Távlati szempontból miként látja az egyesület jövőjét, a felsejlő lehetőségek megragadását?

– Nekünk egyelőre – hangsúlyozom, hogy csak egyelőre – a tejtermelés a legfontosabb tevékenységünk. Sokszor hangoztatom, hogy ha egy egyesület csak ebből akarja majd fenntartani magát, ami nagyon fontos, hosszú távon nem biztosít majd számunkra b+iztonságot, mert a kistermelők (a jelenleg idősebbek) előbb-utóbb, munkaképtelenségük folytán eltűnnek a piacról, és azoknak lesz előnyük, akik fiatalon fognak neki a gazdálkodásnak, és nagyobb erejű vállalkozásban gondolkodnak. Ha a távlatokról kérdez, akkor el kell mondanom, hogy az 4–5 évet jelent. Egyesületi szinten fokozatosan rá kell térnünk olyan jó teljesítményű mezőgazdasági gépi felszerelések beszerzésére is (mint például kukoricasilózó, legelőtisztító gépek stb.), amelyeket magas áruk miatt még egy-egy erősebb anyagi alappal rendelkező gazda sem tud magának egyénileg beszerezni. Olyanokra gondolok, amilyeneket a tavaly az Agrosicen keresztül mi is megpályáztunk. Ezeket jó irányítással, beosztással minden tagunk hasznos módon fel tudja majd használni saját céljaira. A kvóta eltörlése hozhat majd olyan változást is, hogy nem lesz életképes a tejtermelés, és akkor hozzá kell nyúlni a másik ágazat kifejlesztéséhez: a hústermeléshez. Nem azt akarom mondani, hogy ez egyszerű dolog, különösen a szarvasmarhánál. Váltani kell majd, húsmarhatenyésztéssel is foglalkoznunk kell, ha meg akarunk élni. Figyelmesen olvasom a Háromszék oldalain Incze Péter mérnök írásait. Vallom azonban, hogy nem szabad az egyik végletből a másikba esni. Fokozatosan kell mennie a tejnek is, és vele egy időben áttérni a másik vágányra, még akkor is, ha némelyek azt gondolják, hogy a tejjel egyelőre nincsen nagyobb baj. Halljuk, hogy Kína nagy számú fiatal, tejelő és húsmarhát vásárolna Romániától. Szerintem ez a dolog is kétélű, mert azt a feltételt, hogy az illető fajta három évre visszamenőleg törzskönyves legyen, itt Romániában nagyon nehezen lehet majd biztosítani, kimutatni. De ezt a sejtésemet inkább az állatorvosok tudnák majd igazolni vagy cáfolni. Az aztán teljesen más dolog, hogy ez a felvásárlás, ha megvalósul, hosszú távon nem biztos, hogy jó lesz, mert a mi embereink a rövid távú pénzkeresés hívei. Felnevelik két-három évig a 200–300 kilósra hízott borjút, de közben megfeledkeznek arról, hogy a tehenük megöregedett. Erre ügyelni kell majd, mert jó is, meg nem is a gondolat. A gazda kellő hozzáértése és tudása szükséges, hogy megkapja, kialakítsa azt a középutat, amin majd menetelni tud. Elvetni nem szabad, mert ez is egyik lehetősége lesz majd a jövő családi pénzforrásának.

– Hogyan alakult annak az adósságnak a helyzete, ami az egyesület és a helybeli Meotis tejfeldolgozó között fennállt?

– Van még kinnlevőségünk most is, de mert a Meotis bírja a kisebb kapacitású feldolgozók pályáján a harcot, reméljük, törleszteni fogja adósságát. Nem tisztem, hogy minősítsek, de elmondhatom: a cég minőséget gyárt, s az a megtartó erő. Ez ránk is visszamutat, mert az illyefalvi termelőktől jó minőségű tejet kap.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Sugás
Sugás
Küldő: Ráduly Attila
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload