BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Éjjeli rajtaütés a kukorica- és dinnyeárusokon <br />Gombamód szaporodnak a törvénytelen utcai eladók

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 11. szerda, 02:00
Kategória: Archív
 
Az elkövetkező napokban is átfogó és sokrétű ellenőrzéseket hajt végre a kolozsvári polgármesteri hivatal: a nyitányt a főtt kukorica és görög-, illetve sárgadinnye-árusok keddi vizsgálata képezte. Az elkövetkező időszakban az utcai bódékat ellenőrzik. Rendet kell teremteni a városban – ez a jelszava a városháza által a napokban kezdett átfogó terepszemlének, amely során a közterületen tevékenykedő kiskereskedőket, árusokat veszik megfigyelés alá. Az elmúlt években a helyhatóság képviselőinek engedékenysége miatt a megyeszékhelyen gombamód elterjedtek a törvénytelen utcai elárusító bódék, virágzik a bármiféle közegészségügyi jóváhagyás nélkül zajló főtt kukorica, görög-, illetve sárgadinnye árusítás. A kiskereskedők legtöbb esetben arra hivatkoznak, hogy kényszerből foglalkoznak főtt kukorica-árusítással: a sokgyermekes roma család tagjainak nincs egy betevő falatjuk.

A hivatalos iratok, engedélyek, láttamozások szinte valamennyi alkalommal hiányoznak: a rossz minőségű, nem kellőképpen megfőzött kukoricától az elmúlt hetekben többen rosszul lettek. Ugyanakkor egyes dinnyeárusok szintén nem rendelkeznek a megfelelő papírokkal, balkáni körülmények között értékesítik az ország déli részéről hozott termékeiket. Az árusoknak a dinnye mellett kell aludniuk, fiziológiai szükségleteiket pedig a környező tömbházakban, kapualjakban, bokrokban végzik el. Emiatt sok a lakossági.

Kedden a polgármesteri hivatal ellenőrző osztályának felügyelői, rendőrök és polgárőrök a belvárosi főttkukorica-árusok közt végeztek ellenőrzéseket. A pioktaninnal (nem mérgező, de színező folyadék) felszerelkezett polgárőrök leöntötték a főtt kukoricát azért, hogy az árus ne adhassa el azt. Ezenkívül több mint hárommillió lejes büntetést róttak ki, amelynek felét az érintett két nap leforgása alatt kifizetheti.

Mircea Abrudan, a polgármesteri hivatal ellenőrző osztályának képviselője szerint sokkal hatékonyabb megoldásnak bizonyul az áru megsemmisítése, mint a büntetés kirovása, ugyanis legtöbben nem kolozsváriak, így ezek behajtása szinte soha nem valósul meg. A városháza képviselője arról is beszámolt, hogy a főtt kukoricaszezon előtt többen fordultak a polgármesteri hivatalhoz engedélyért, de a helyhatóság egyetlen ilyen jóváhagyást sem bocsátott ki, így valamennyien törvénytelenül árulnak.

Kedden este tíz óra után a pihenőszabadságáról nemrég visszatért Boros János alpolgármester rajtaütésszerű ellenőrzést tette a görög- és sárgadinnye árusok között. Ezek a kereskedők bizonyos feltételek betartásával engedélyt kaptak a városházától a Munténiából és Olténiából hozott gyümölcs árusítására, de vannak viszont olyanok, akik ezeket a szabályokat nem tartják be.

Az éj leple alatt ellenőrzést folytató magas rangú közhivatalnok által irányított ellenőrző csapat összesen három kihágási jegyzőkönyvet állított ki: a közterület törvénytelen elfoglalása miatt a büntetés 3 millió lejtől 5 millió lejig terjed. Ugyanakkor a rámenős alpolgármester több szóbeli figyelmeztetéssel illette a kereskedőket. Azzal fenyegette őket, hogy amennyiben következő alkalommal is ugyanezek lesznek a gondok, elkobozza a termékeket.

Boros János alpolgármester lapunknak kifejtette: az elmúlt időszakban több panasz érkezett a városházára az utcai árusok miatt. – Legtöbben nem engedélyezett helyeken árulták terményeiket – mondta Boros, aki egy polgárőr és a polgármesteri hivatal ellenőrző osztályának képviselőjével járt terepen.

Emil Boc helyettese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a városháza nem rendelkezik elegendő számú környezetkímélő toalettel, ezért az árusoknak fel kell találniuk magukat. – Mi biztosítunk számukra eladási lehetőséget, nekik pedig meg kell oldaniuk a szállást – jegyezte meg. Közölte, hogy jövőre külön bazárt szándékoznak létrehozni, ahol időszakos gyümölcsöket árulhatnak a kereskedők. – Egyelőre nem tudni, hogy hol lesz, de próbálunk megfelelő helyet találni – mondta.

A még mindig balkáni körülmények között árusító kereskedők számára az idén 25 engedélyt bocsátott ki a funári helyhatóság és nem követelte meg a minimális szabályok betartását. Ezért ebben az évben még így forgalmazzák a termékeket, de jövő évtől sokkal szigorúbb feltételek mellett árulhatnak – tudtuk meg Raimonda Boiantól, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának képviselőjétől. – Olyan helyet biztosítunk majd számukra, amely éjjel bezárható, így nem kell a dinnyék mellett aludniuk. Ezenkívül a városháza környezetbarát toaletteket bocsát az árusok rendelkezésére – nyilatkozta a szóvivő.

Kiss Olivér


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Brighton
Brighton
Küldő: Ráduly Attila
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload