BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Öregnek lenni Lemhényben

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 11. szerda, 02:00
Kategória: Közélet
 
Augusztus 14-én nyílik az Idős, Krónikus Betegek Rehabilitációs Központja.Minap szemtanúja voltam annak, ahogy egy idős néni nagy szerényen két tojást vásárolt egy előkelő, csábítóbbnál csábítóbb ételekkel zsúfolt boltban. Szegénykém csendesen kicsoszogott az ajtón, az édességes részleg ismerős leánya-asszonya elmondta: gyakori vendégük a néni, néha ezer lejre vesz nápolyit vagy cukorkát. Hozzá képest a Hét krajcár nénije úriasszony lehetett, gondoltam, s próbáltam elfelejteni a látottakat. Másnap Lemhénybe mentem, dr. Boga Olivér főorvossal volt találkám, akivel arról beszélgettünk, hogy az augusztus 14-én megnyitandó Idős, Krónikus Betegek Rehabilitációs Központja miként került tető alá, kik segítettek nekik, milyen terveik és lehetőségeik vannak. Boga doktor azzal kezdte, hogy az öregség a természetes életút része, s az ő céljuk segíteni az időseket önfenntartó képességük megtartásában. Egy rehabilitációs ciklus 1-től 7 hónapig tart, s házigondozókon keresztül folyik a munka ezután is. Egyszerre 50 személyt tudnak elhelyezni komfortos körülmények között.

A lemhényi letérőtől pár száz méterre lévő épület parkkal körülvett kertjében még sok a tennivaló, de készen állnak a szobák, az étkező, az elegáns, 80 helyes gyűlésterem. Feketeribizli-bokrok, csend, zöldövezet, minden, amire egy csendre vágyó embernek a küzdelmes, munkás élet után szüksége van. A központ tervrajzát Kis Ernő készítette, a telek maga 73 millió lejbe került akkor, az építkezési költségek 80—90 százaléka itthon gyűlt össze. Az a vállalat vagy cég, amely 10 000 USA-dollárnál többet adományozott, alapító tagnak számít, az 1000 dolláros adakozó támogatónak, az ennél kisebb összeggel hozzájárulók adakozók. Fő támogatója az intézetnek a passaui Máltai Szeretetszolgálat, melynek a főorvos úr is tagja. Áldozatos támogatónak számít a passaui Josef Seibold — pénzt és anyagot juttatott a központi fűtéshez, gázvezetékekhez. Kiemelendő segítséget nyújtott a Fashion cég tulajdonosával, Wilhelm Wegenerrel az élen, valamint Bakk Vitális Kingával együtt.

A főorvos idevalósi, erős tájkötődésű, s bár Brassóban született, 1960-tól a kézdivásárhelyi kórházban dolgozott 1996-os nyugdíjazásáig. Alapító tagja a felső-háromszéki Szentkereszty Stephanie Kórházalapítványnak. Kardiológiai tanulmányok szerzőjeként is ismert, de népi tánccsoportot is szervezett, s színpadi előadáshoz is írt szövegkönyvet.

Milyen tervei vannak ezek után? — kérdeztem még búcsúzóul. Örömmel hallottam, hogy vannak új ötletei most is, ennyi munka, küszködés után. Említette, hogy létre akarja hozni az öregek akadémiáját, ehhez lapot is szeretne kiadni, amelynek tanácsadó szerepet szánna, mégpedig abban, hogy miként kell felkészülni az öregségre, hogyan fogadjuk el az idő múlását. Tovább dolgozik a megyei nyugdíjas orvosok és gyógyszerészek társaságának találkozóin. Önálló igazgatóságot szeretne létrehozni, melyet orvosigazgató vezetne, aki egyben geriáter is lenne. Elárulta Boga doktor, hogy dr. Sepsi Editre gondolt, őt tartja alkalmasnak elképzelései megvalósítására. Kuratóriumra is gondolt, amely nem adminisztratív munkát végez majd, de jogot formál a szakmai minőség ellenőrzésére s az orvoserkölcsi elvek betartására.

Fő szempont az ember, ez volt beszélgetésünk következtetése, segíteni legjobb tudásunk szerint az idősödő, betegségekkel küszködő emberen, s az orvostudomány alapvető tétele szerint eljárni, amely egy mondatban így hangzik: Primum nil nocere. Elsősorban nem ártani. A nagy ház építése s a tízméteres autó a kormányon lévő pártvezéreknek jár elsősorban, igazi orvosnak ezeknél fontosabb a dolga. Isten adjon erőt dr. Boga Olivérnek, hogy továbbra is a maga állította mérce szerint éljen és dolgozzon, annak szellemében, amit többször is hangsúlyozott: fő szempont az ember. Itt mondok köszönetet a Lemhénybe érkező német barátainknak, akik sok-sok anyagi eszközzel szálltak be az akcióba, hogy Háromszék e szögletében felvillanjon a szeretet és együttérzés világossága. Isten áldását kérjük az intézményre, s gyógyulást, erősödést az ide folyamodóknak.

Márkó Imre

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Gyimes
Gyimes
Küldő: Horvath Tas
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload