BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 2 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Korond és a világörökség (Jegyzet)

Olvasóink értékelése: / 1
Értékelés:
2004. augusztus 11. szerda, 02:00
Kategória: Közélet
 
Évente legalább egyszer elmegyek a messze földön elhíresült sóvidéki nagyközségbe, Korondra, mely — ha nagyon akarná — akár városi rangot is nyerhetne, ismervén a honi parlamenti döntések tárgybéli megengedő magatartását. Ám Korond nem igényelte mindmáig várossá avanzsáltatását, de ezenközben, sajnos, a bóvliárusítás közép- és kelet-európai központjává degradálódott. Ki vethetne rájuk rossz szót, ha e nagy világforgatagban ők is „forgatják” hírnevüket, s Korond védjegyével, turistavonzó hírével visszaélve gyarapodni akarnak?!? A baj az, hogy e nagy igyekezetben teljesen tönkretették az egykor még archaikus, nemes vonásokat mutató faluképet, s balkáni bazárvárost csináltak a székely kerámia, a taplómunkálás, az aragonit dísztárgyak készítésének igazi központjából. Persze, tudom én azt, hogy az üzlet az üzlet, s a mértéktelenül elszaporodott, gusztustalan fabódék és fapavilonok mind-mind a kereskedelemből származó gyors meggazdagodást szolgálják, a kérdés csupán az, használ-e ez Korond jövőjének?

Biztosan nem. Józsa János barátom, az egyik legkiválóbb korondi keramikus népművész, szakmája és művészete világrangú képviselője rezignált keserűséggel mondja el, hogy hiába hozta Korondra a világörökségi rangot elbíráló UNESCO-megbízottakat, szétnéztek azok, s legyintettek, ilyen csiricsáré vásárt nem lehet „világörökséggé” minősíteni. Ami igaz is.

Nem az a baj, hogy nincs itt igazi korondi kerámia, taplósapka, hogy a vásárra kínált tárgyak között nincs egyéb népművészeti érték, az a baj, hogy mindezeket teljesen „elfödözik” a bóvlik, az álnépi és giccsesen iparművészeti készítmények, s csak az nem látszik igazán és nyilvánvalóan, ami Korond lelke.

A marosfői nagy román „panasztáborban” méltán mondhatta egy szolgálatos, Udvarhelyre kinevezett román nacionalista (nevét sem érdemes ideírni), hogy igencsak fájlalja: az ősi korondi kerámiáról „eltűnnek” az „eredeti” román motívumok, elmosván örökös jelenvalóságuk bizonyosságait. Ilyen marhával kár vitatkozni, de a korondi székelyekkel talán még érdemes lenne, fölébresztvén bennük a hely, az elődök szellemének tiszteletét. Az elődökét, kik sokkal szegényebbek és elesettebbek valának a maiaknál, de önmaguk voltak. A Józsák, a Molnosok, a Pállok…

Magyari Lajos

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Őszi táj
Őszi táj
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload