BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 11 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

A szakmát alulról kell kezdeni (Diákok szemtől szemben a munkaadóval)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. május 15. csütörtök, 08:08
Kategória: Közélet
 

Az iskolában nem lehet elsajátítani egy mesterséget, de meg lehet tanulni egy szakma alapjait, ahhoz ellenben a diákoknak komolyan kell venniük a gyakorlatot, amihez éppúgy hozzátartozik a szerszámok tisztán tartása, mint egy bonyolult munkadarab elkészítése – hangsúlyozták a meghívott vállalkozók kedden a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartott találkozón, amelyen tanárok, diákok és szülők jelenlétében mondták el, mit várnak el a náluk gyakorlatozó tanulóktól, illetve a pályakezdő munkavállalóktól.

Albert Levente felvétele

Abban az iskolában, ahol az 1980-as években mintegy ezerhatszázan tanultak, jelenleg a technikumi osztályokkal együtt alig harmadannyian koptatják a padokat. Demeter Dávid iskolaigazgató elmondta, a helyi gyárak felszámolása után sok évre megszűnt a fémmegmunkáló szakok oktatása, most újból igény mutatkozik ilyen szakemberekre, ezért tesznek meg mindent, hogy diákjaik jól felszerelt műhelyekben tanulhassanak. A keddi találkozón a számítógép-vezérlésű (CNC) gyártásban dolgozókat képező XI. osztály szülői és diákközösségét tájékoztatták az iskola utáni lehetőségekről, de felmerült, hogy már idén olyan cégnél kellene végezniük a nyári gyakorlatot, ahol közelről ismerkedhetnek a konkrét elvárásokkal, feladatokkal.

Bokor Zoltán, a Multi Nr. tulajdonosa felidézte, hogy régen a fémmegmunkáló szakot végzett fiatalok egyszerű esztergagépeken dolgoztak, de jelenleg a csúcstechnológia is elérhető számukra, ehhez ellenben a munkafegyelemtől a munkahely tisztán tartásáig, a szerszámok használatának alapos ismeretéig, karbantartásáig mindent meg kell tanulniuk, és az is fontos, hogy tudjanak jól románul s egy-két idegen nyelven. „Ma már nem poros, zajos műhelyekben kell dolgozni, hanem nagyon tiszta, légkondicionált helyiségekben, ahol nagyon magas képzettségű fiatalokra van szükség. Több százezer euró értékű szerszámokkal nem lehet kísérletezni, egyetlen félreütés miatt nagy kár keletkezhet, de a jó szakember mindenre figyel, még a fúró zúgásának hangjából, zenéjéből is információt gyűjt a munka menetéről.”

A szakmát alulról kell kezdeni, de a legtöbb fiatal egyből sokat szeretne keresni, nem vállalja azokat a lépcsőket, amelyek nélkül lehetetlen szakmai tapasztalatot szerezni – véli Kristó Zoltán (Kristó Kft.) vállalkozó. Hangsúlyozta, a választott szakmát szeretni kell, egy munkaközösségben úgy kell dolgozni, mint második családban. Szerinte sok fiatal tájékozatlan, amikor munkát keres, az egykori gyárak körülményeire gondol, és az elriasztja attól, hogy egy műhelybe jelentkezzék.

A szakemberhiányról beszélt Kopacz László, a Sebert Technologie tulajdonosa, aki szerint nagy a jövője a számítógép-vezérlésű gyártásnak, mert hiába készülnek szuperfelszerelések, -gépek, pótalkatrészekre mindig szükség lesz. A diákokat arra biztatta, jól tanulják meg a műszaki rajzot, a mérési technikákat, vegyék komolyan a gyakorlati órákat az iskolában és a cégeknél is, ami pedig őket illeti, igyekszenek segíteni a tanulókat, a gyakornokokat, hogy minél jobban elsajátítsák a szakmát, mert nekik is érdekük, hogy jó szakemberekkel dolgozzanak, illetve fejleszthessenek.

A szülők közül némelyek arra panaszkodtak: az iskola későn közölte velük, hogy nekik kell céget keresniük, ahol a gyermekük gyakorlatozhat. Kiderült, ez csupán egy lehetőség azért, hogy ne kényszerítsenek senkit adott vállalkozóhoz, hanem választhassanak saját belátásuk szerint. Azt is sérelmezték, hogy míg IX. és X. osztályban gyermekeik egy elkészített munkadarabon be tudták mutatni, mit tanulnak, XI. osztályban még azt sem tudják követni a szülők, hogy a tanórákat megtartják-e rendszeresen, mert gyakori, hogy a gyermek már tizenegy órakor hazamegy. A tanárok részéről érkezett válasz szerint a legtöbb diákot nem érdekli az iskola, ha mégis ott vannak az órán, nem figyelnek, nem tanulnak, sőt, zavarják is a programot.

A találkozó végén úgy tűnt, sikerült tájékoztatni a diákokat és a szülőket az elvárásokról és a lehetőségekről, s bár az elhangzottak ott és akkor konkrétan csak egy osztályt érintettek, sok megjegyzés érvényes az egész szakoktatásra, függetlenül attól, hogy a diák, a tanár, illetve a szülő szemszögéből vizsgáljuk.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Ephesos - amphiteatrum
Ephesos - amphiteatrum
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload