BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Illúzió az olcsó görög, horvát, török tengerpart <br /><I>Nőtt a turisztikai ügynökségek forgalma</I>

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 10. kedd, 02:00
Kategória: Archív
 
Sokan állandóan azt hajtogatják, hogy milyen olcsó a görög, a horvát vagy akár a török tengerpart, de sajnálatos módon nem veszik figyelembe az ottani étkezési árakat – vélik egyes turisztikai szakemberek. Szerintük továbbra is a román tengerpart marad a legolcsóbb, habár egyeseknek a szállodai szolgáltatásokat illetően rendkívül kellemetlen élményekben volt részük. Mások számára viszont igen jól telt az idén a Fekete-tenger partján: egy-két hét élménydús nyaralásról tértek haza. Tény, hogy a román tengerparti üdülés vonatkozásában a kolozsvári Aviatica turisztikai ügynökség például a tavalyihoz képest 25 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le. Az olcsó szállás, de nagyon borsós mellékszolgáltatások miatt eloszlani látszik az olcsó török, horvát vagy görög tengerpart mítosza. Ugyanakkor a romániai üdülési ajánlatok az alkalomadtán igen gyatra szolgáltatások miatt tartják távol az igényesebb ügyfeleket – vélik a szakemberek. Többen viszont nem a drága román tengerparti szállodákat választják, hanem a panziókat vagy a magánszemélyek által felajánlott szálláslehetőségeket. Ezzel ellentétben azok, akik a továbbra is népszerű horvát tengerparti szolgáltatásokat veszik igénybe, rendszerint meglepődnek, hogy a szállás viszonylag olcsó, de az étkezés nagyon sokba kerül. A barna bőrre vágyóknak egy nyugágyért 3–4 eurót is kell fizetniük.

Marosán Ilona, az Aviatica turisztikai cég képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy ajánlataik közül a legdrágább a Mamaián levő Savoy szálloda, ahol szezonon kívül egy éjszaka a kétágyas szobában 1 millió 135 ezer lejbe kerül. A tizenkét éves gyermekeket féláron szállásolják el. Főidényben egy éjszakáért 2 millió 370 ezer lejt kérnek el. Ezzel szemben az átlag komfortú szállodában eltöltött éjszaka főidényben megközelíti a 400 ezer lejt. – Mamaia nagyon drága üdülőtelep. A tengerpartnak ezen a részén a kétcsillagos szálloda annyiba kerül, mint máshol a három csillagos – mondta Marosán. A turisztikai ügynökség képviselője úgy ítéli meg, hogy a tavalyihoz képest az idén a tengerparti forgalom 25 százalékkal nőtt. – Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a román tengerpart továbbra is olcsóbb. Igaz ugyan, hogy Görögországba közel egy hétre csak 160 eurót kell fizetni, de a mellékszolgáltatások ára jóval magasabb, mint nálunk. A szállás mellett a szállodán kívüli étkezésre és a szórakozásra, az ügyfelek rendszerint fejenként még 400 eurót elköltenek. Horvátországban ugyanaz a helyzet.

A görögországi (Paralia) nyaralás 7 éjszakára csupán 190 euró reggelivel (kétcsillagos villa, a tengerparttól alig 150 méterre), de ezenkívül szinte minden drága. A horvátországi lazulás 7 napja 215 euró szállítás nélkül. Marosán szerint idén a román tengerpartra utazott családok csupán 5–10 százaléka volt magyar. – Szerintem sokkal igényesebbek, ezért máshová mennek – vélekedik a cég képviselője.

A turisztikai ügynök saját esetét is megosztotta lapunk olvasóival: családjával és még négy házaspárral a szaturnuszi Balada szállodában kaptak szobákat. Július 11-én mentek le nyolc napra a tengerpartra. – Nagyon kellemetlen élmény volt: a tizennégy emeletes szálloda utolsó szintjére kaptunk szobát. Az ételre másfél órát kellett várni, mivel értékjegyeink voltak és a pincérek tudták, hogy nem kapnak borravalót. Ezenkívül 100 gramm disznóhús 86 ezer lejbe került, és alig volt ehető. Mondanom sem kell, hogy a reggelihez nem adtak se kávét, se joghurtot, se tejet, egyáltalán nem voltak tekintettel a gyermekekre – meséli Marosán, és végül hozzáteszi: a vakáció során mindenki sorra megbetegedett, az egyik apuka három napig fel sem bírt kelni az ágyból.

A háromtagú család 8 napi szaturnuszi tartózkodása 10,5 millióba került. Ezenkívül 8 milliót költöttek szórakozásra és 1,5 milliót üzemanyagra. – Felháborított, hogy kezdik átvenni a külföldi példát: a játszótéri belépőjegy 15 ezer lejbe került. Mindenből pénzt akarnak csinálni, lehúzzák az emberről a bőrt – elégedetlenkedett.

Ebben az évben gyakrabban fordult elő a szállodák 100 százalékos lefoglalása, mint a korábbi idények alkalmával – vélekedik Alice Mihalcea turisztikai szakértő. – Mamaián például valamennyi szálloda és panzió minden szobáját kiadták. Növekedett a külföldiek száma is, ugyanis az elmúlt időszakban bizonyos helyeken számottevően javult a rendelkezésre bocsátott szolgáltatások minősége – nyilatkozta.

Szerinte is, sajnos a román tengerparton további gondok merülnek fel az alkalmazottak hozzáállásával kapcsolatban. – A szállodát szinte teljes mértékben felújítják, jól néz ki, de a munkatársak a "régiek" – tette hozzá. Tapasztalatai szerint ebben az évben Kolozsvárról nagyon sokan utaztak Tunéziába. – Nagyon sokat nyomott a latba az, hogy a repülő innen indult, s Bukarest érintésével máris Afrika északi csücskében lehetett a nyaraló család. Ezzel szemben sokkal fárasztóbb lekocsikázni vagy levonatozni a román tengerpartra, főleg a többgyermekes családok számára – jegyezte meg Mihalcea. Elmondta: a tunéziai szállodában eltöltött 7 napos, félpanziós nyaralás ára úttal és reptéri illetékkel és egyéb szolgáltatásokkal együtt fejenként 569 euró. A szálloda négycsillagos.

Mások viszont szintén rossz tapasztalattal tértek vissza a román tengerpartról: B. K. pár évvel ezelőtt horror napokat töltött két németországi vendégével együtt Costinesti-en, és megígérte: tíz évig nem megy többé a Fekete-tengerre nyaralni. – Siralmas állapotok uralkodtak. Remélem idővel fejlődik, de egyelőre arra se megyek – meséli a fiatalember. Ezzel szemben B. Cs.-nek kellemesen telt a neptuni üdülés. – Sikerült egy olcsó, de jó szállást találnunk, megkerestük a zsebünkre szabott szórakozóhelyeket és az ételt is elfogadható áron kínálták. Kellemesen telt el a tengerparti nyaralás – mesélte tapasztalatait.

A hazai és külföldi nyaralással kapcsolatban vannak mind pozitív, mind negatív tapasztalatok, érvek és ellenérvek. Még tulajdonképpen csak két hét maradt hátra a nyaralásra. Döntsük el, hogy számunkra melyik ajánlat a legmegfelelőbb és húzzunk el a városi dzsungelből!

Kiss Olivér


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Bromélia 1.
Bromélia 1.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload