BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 11 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Krónikaíró asszonyok

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. május 08. csütörtök, 08:31
Kategória: Közélet
 

Egyedinek is nevezhető az, amikor egy nőszövetség, annak elnöke egyháztörténeti és levéltári búvárkodásra vállalkozik. Milyen múltra tekint vissza a fennállásának 104. évébe lépő Erdélyi Unitárius Nőszövetség, mikor alakult meg a helybeli? Erre kaphattunk feleletet azon a vetített képes előadáson, amelyet a sepsiszentgyörgyi unitárius nőszövetség elnöke, Váncsa Csilla mutatott be, s amelyről Ferenczi Mária-Magdolna nőszövetségi médiafelelős és keblitanácsos is beszámolt a Nők Világa című egyházi kiadványban.

A korábbi elnök, Török Áronné (ülő), Váncsa Csilla jelenlegi elnök (jobb szélen).

A sikeres és szemléltető összefoglalóhoz még annyit kell hozzáfűzni, hogy József Lajos unitárius lelkész 1894-ben foglalta el a kilyéni unitárius eklézsia megüresedett papi állását, és megalapította az addig filiaként működő Sepsiszentgyörgyi Uni­tárius Egyházközséget. Megvásárolta a sepsiszentgyörgyi parkban álló Szent József római katolikus templommal átellenben lévő Ehédi-féle házat és telket, ahol ima­házat, papi lakást rendezett be, és 1904-ben a gyülekezet lelkésze lett.

A felekezeti vagy helyenként ökumenikus alapon tevékenykedő nőmozgalom az egyházi élet elengedhetet­lenül szükséges része, amelynek napjainkban is számos példájával találkozunk. A hazai rendszerváltás után új szakaszába lépett az egyházak ilyen jellegű tevékenysége. A sepsiszentgyörgyi unitárius nő­szövetséget 1990 januárjában Török Áronné tiszteletes asszony elnökletével, 45 taggal szervezték újra – tudtuk meg az említett forrásokból. 1992-től a hatvannégy tagú nőszövetség 200 gyermeknek készít kará­csonyi csomagot, kézimunkáztak, ajándék játékokat készítettek, dalcsoportot szerveztek, nagycsaládosokat segélyeztek, fogadták az egyházközség vendégeit. Kézimunkák és kürtőskalács el­adásából származó jövedelmeküket a 2001-ben felavatott templom építésére fordították. 2004-től dr. Albert Évától négyévi áldozatos munka után Váncsa Csilla vette át az elnökséggel járó munkát.

– Összejöveteleket szervezünk folyamatosan – részletezte. – Feladatunknak tekintjük a hagyományápolást, a kézimunkák készítését, a szőnyegszövést, a beteglátogatást, a karácsonyi vásárok megszervezését. Rendszeresen látogatjuk a lókodi öregotthon lakóit. Kapcsolatot tartunk a testvér és a szórványmagyar nő­szövetségekkel, lupényi hittestvéreinkkel. Szeretetvendégségeinken mindig közismert személyiségek tartanak előadást, könyvbemutatókat, amelyekről alkalomadtán a helyi lapok is beszámoltak. Munkánkat segítették és segítik a lelkész kisasszonyok, Székely Mónika, Orbán Erika, Szabó Adél és Mátéfi Tímea, valamint Horváth Piroska és Tóth György. Május elején a lupényi testvér nőszövetséget fogadjuk vendégként, felhasználva a pályázati eszközöket 25 énekeskönyvet vásároltunk a konfirmáló ifjaknak. Hinni és tenni! – ezt a logót választottuk magunknak, ez egyébként a címe Zsakó Erzsébet korábbi országos elnök asszonyunk nőszövetség-történeti kötetének (2003) is.

Sepsiszentgyörgyön 1926-ban szerve­ződik újra a nőszövetség, József Lajosné Ütő Julianna tiszteletes asszony elnöklete alatt. Hosszú, de csak látszólagos szünet következik, s majd 1940-ben dr. Szántó Vitusné elnök már újabb sikerekről ad hírt. Ekképpen illeszkedik bele a hazai magyar unitárius nőszövetségek történetébe a sepsiszentgyörgyiek régi-új nőmozgalma.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Sotet az eg alja....
Sotet az eg alja....
Küldő: Ildiko
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload