BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 12 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Háromszék természetvédelméért (Korodi Attila munkalátogatása)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 18. péntek, 08:29
Kategória: Közélet
 

Aláírták a háromszéki természetvédelmi terv finanszírozási szerződését. A már előkészített és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter által előzőleg aláírt dokumentumokat a sajtó jelenlétében látta el kézjegyével Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnap a megyeházán.

A Bodoki- és Baróti-hegység, az erősdi Csókás-Veczer, a Lassúág-Honcsok, a Veresvíz tőzegláp, a Felső-Olt, a Feketeügy, a Csomád-Bálványos és a Rétyi Nyír természetvédelmi területek védelmére és szakszerű turisztikai kihasználására irányuló pályázatot Demeter János volt megyevezető kezdeményezte hat évvel ezelőtt.

A miniszter elmondta, a program által a természetvédelmi és tájvédelmi területek számára olyan menedzsmentterv készül, amelyből a gazdák egyértelműen fogják tudni, mit lehet tenni és mikor. A most is létező íratlan szabályokat foglalják rendszerbe. A projekt értéke 13,1 millió euró, ebből 12,7 milliót az Európai Unió biztosít, a megye önrésze 7 százalék.

A tanácselnök közölte, nyolc védett területet foglal magában a terv, harminchárom háromszéki, egy Hargita és tizenhárom Brassó megyei közigazgatási egységet érint. Az építkezést 2015. december 31-ig be kell fejezni, és el is kell számolni. A rendszer működtetése új munkahelyeket eredményez – tette hozzá. Tamás Sándor még elmondta, több mint egy éve megnyerték a pályázatot, de sokat vitáztak a szakminisztériummal, mivel a szerződéstervezet szerint az épületek román állami tulajdonba kerültek volna, s ebbe nem mentek bele. Amióta Korodi Attila a miniszter, a jogi akadályok elhárultak – mondotta.

Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette, a terv lényege a természeti értékeinkkel való megfelelő sáfárkodás. A Rétyi Nyírben látogatóközpontot építenek és rendeznek be. Ennek célja, hogy a turisták számára bemutassák a megye természeti értékeit. Ez rugalmas intézmény lesz, kézműves-foglalkozásokon lehet részt venni, lesz interaktív kiállítás a természeti értékekről, filmbemutató. Minden bizonnyal akad majd, aki megelégszik ezzel, de másoknak felcsigázhatja az érdeklődését, és élőben is látni szeretnék a természeti kincseket, kimennek az infópontokba, ahol tájékozódhatnak, mely jelzett ösvényeken miket tekinthetnek meg. Idegenvezetőt is igényelhetnek. Ilyen infópontot létesítenek a Hatodon, ahol a volt utászházat alakítják át, Sepsibükszádon a kőzetpark szomszédságában, szintén az utászházból képezik át, a harmadik, teljesen új épület Esztelneken létesül a Lassúág és a Veresvíz területének kiszolgálására. Háromszéknek, Székely­földnek olyan fel nem mért, meg nem becsült értékei vannak, mint a vegyszermentes havasi legelők, hegyi patakok, tiszta levegő, melyekre fenntartható fejlesztést lehet alapozni. Mások megélnek a vizekből, erdei gyümölcsök feldolgozásából, biotej forgalmazásából. Demeter János úgy véli, az, hogy egy megye aktívan reklámozza természeti étékeit, intézményesített formában mutatja be azokat, óriási felelősséggel jár, s ebben osztozniuk kell a megye polgárainak is.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Küldő: Szasz Laszlo
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload