BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Az egészségiskola házhoz jön (Diakóniai szolgálat)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 09. szerda, 08:18
Kategória: Közélet
 

Csecsemő-, gyermek-, felnőtt- és időskori kérdésekről, válásról, a gyász feldolgozásáról, rákos betegségekről indított ismeretterjesztő előadás-sorozatot háromszéki falvakban a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány két fiatal munkatársa, akik első körben a mellrákról, a betegség korai felismerésének és kezelésének fontosságáról tartanak vetített képes bemutatót. Angyalos és Sepsiillyefalva után múlt héten Középajtára, Sepsibodokra és Erdőfülére látogatott Vetró B. Enikő és Dénes Kinga egészségiskolája.

A bodoki református imateremben összegyűlt kis számú érdeklődő okán családiasra sikeredett a csütörtöki ismeretterjesztő bemutató, ami ellenben javára vált a találkozónak, mert a résztvevők nyíltabban tették fel kérdéseiket, beszéltek gondjaikról. Vetró B. Enikő a szociális munkáshoz és mentálhigiénés szakemberhez illő közvetlenséggel, ráhangoltsággal beszélt a sok helyen tabuként kezelt mellrákról, a mell egészséges és beteg állapotáról, arról, hogy melyek a leggyakoribb kockázati tényezők a betegség kialakulásában, milyen jelei vannak, mennyi­re fontos a szűrés, a korai felismerés és kezelés, miért jó, ha olyan orvoshoz fordulunk, akiben megbízunk. Beszélt olyan konkrét esetről, amikor az illető, bár észrevette a mellén a kóros elváltozást, eltitkolta azt, próbálta saját maga kezelni, míg végül drasztikus műtétre került sor, le kellett vágni a mellét, ami megmenekülhetett volna, ha időben szakemberhez fordul. Az előadás utáni kötetlen beszélgetésen többek között elhangzott: az orvosok nem figyelmeztetnek arra, hogy a fogamzásgátló és általában a hormonkészítmények szünet nélküli, hosszan tartó szedése káros, akár daganatos betegség kialakulásának kockázatát is magában rejti; a mai fiatal anyák gyakran mondanak le a szoptatásról, ami nemcsak a kisbabára, hanem az anyára is káros; falun általában keveset tudnak a különböző szűrési lehetőségekről, de a vizsgálatok többségéért utazni és fizetni kell, ami miatt még az sem vállalja, aki tud róla.

A résztvevők megköszönték a tájékoztatást a Diakónia két munkatársának, és elmondták, az alapítvány ápolója, Ardelean Erika mindennapi jelenléte a faluban biztonságot jelent számukra, oly mértékben vesz részt a lakosság egészségügyi ellátásában, aminek hiányában sok idős ember gondozás nélkül maradna.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Küldő: Szasz Laszlo
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload