BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Hatvan éve hunyt el dr. Fogolyán Kristóf

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 08. kedd, 08:35
Kategória: Közélet
 

E hónap 22-én lesz 60 éve, hogy Sepsiszentgyörgyön 1954-ben elhunyt dr. Fogolyán Kristóf kórházigazgató főorvos. A múlt évszázad legviharosabb időszakában: az I. és II. világháború, Trianon, majd a nemzet- és fajüldözés, valamint az ezt követő osztályharc idején, fél évszázadon át volt gyógyító orvosa Háromszék népének rangra, nyelvre és fajra való tekintet nélkül.

Míg a trianoni diktátum s az ezt követő vasgárdista terror, ha megnehezítve is, de hagyta dolgozni, az osztályharc nevében fellépő kommunista terror tulajdonától, sőt, saját lakásától is megfosztva próbálta ellehetetleníteni. Fogolyán Kristóf az embertelen világban mindvégig ember maradt, és hivatásának szolgált a maga által kijelölt úton: „semper bonis artibus – mindig a jó munka érdekében”. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint népe szeretete és megbecsülése, mely orvosi szolgálatát a „fehér angyal” jelzővel illette.

Immár hat évtizede, hogy itt hagyva szülőföldjét, Sepsiszentgyörgyöt, lelkét visszaadta Teremtőjének. Emléke tovább él Há­romszéken, mindezért legtöbbet egyik unokája, Szotyori Nagy Áron tesz. A kommunista hatalom bukása után immár több mint két évtizede küzd, hogy a nagyapjától jogtalanul elkobzott ingatlanokat, a „demokratikus” hatalom által hozott törvények alapján visszaszerezze. Sajnos, hiába a törvény, pereskedéssel is nehezen lehet ennek érvényt szerezni.

2005-ben a megyei kórház felvette egykori építtetője és volt igazgató főorvosa nevét. Majd 2011-ben Szotyori Nagy Áron kezdeményezésére és támogatásával emléktábla került a Kós Károly tervei alapján a nagyapja által építtetett sepsiszentgyörgyi megyei kórházra. Most az unoka újabb kezdeményezéssel állt elő. Miután másfél évtizedes pereskedést követően a román bíróság megítélte a törvény által ugyan visszaadott, de az illetékesek által végre nem hajtott ingatlanok után a bérlemények egy töredékét, úgy döntött, orvosi díjat alapít nagyapja, a „fehér angyal” emlékére. Ugyanakkor megszervezi azok első találkozóját, akik nagyapja, dr. Fogolyán Kristóf kórházigazgató főorvos, szülész-nőgyógyász felügyelete és édesanyja, dr. Fogolyán Edit szülésznő bábáskodása mellett jöttek a világra. Ezeknek egyik Kárpát-medence szerte közismert alakja a csángó iskolaalapító Berszán atya. E rendezvénysorozat fővédnökének sikerült megnyerni dr. Surján Lászlót, az EP alelnökét, védnökének dr. László Attilát, a román parlament szenátorát. A dolog érdekessége, hogy minkét védnök Kolozsváron született és végzettsége szerint orvos.

Mivel az április 22-i évforduló épp húsvétra esik, így a megemlékezésre 26-án, szombat délután kerül sor. A tervezett rendezvény során megemlékeznek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznál, majd a volt kórházigazgató főorvos sírjánál a temetőben, végül a résztvevők megtekinthetik az unokája, Szotyori Nagy Áron által létrehozott Fogo­lyán-emlékszobát. A rendezvényen első alkalommal osztják ki a Dr. Fogolyán Kristóf – „Fehér Angyal”-díjat. A kezdeményező-szervező, Szotyori Nagy Áron várja mindazon személyek jelentkezését, akik nagyapja és édesanyja felügyelete alatt látták meg a napvilágot. Jelentkezni lehet: a 0731 151 516-os, +36 20 252 1944-es telefonszámon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

Okos Márton

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Temető a város fölött
Temető a város fölött
Küldő: Somogyi Attila
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload