Bejelentkezés



Időjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Sokan felhagyják az iskolát (Nagyborosnyó)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 08. kedd, 08:30
Írta: Bokor Gábor   
Kategória: Közélet
 

Valószínű, a nagyborosnyói Bartha Károly-iskolában tanuló végzős nyolcadikosok közül senki sem jut be idén elméleti líceumba. „Ez egy ilyen nemzedék, aki tovább akar tanulni, annak a szakiskolákat ajánlom” – mondta el érdeklődésünkre Nagy Csongor igazgató. Az elemisták még igyekeznek, de a gimnazisták egyre inkább elhanyagolják a tanulást. A próbavizsga eredménye silány, hiába a különórák, ha nem tanulnak a gyerekek – értékelte.

Albert Levente archív felvételeNagy gond, hogy a nagyborosnyói iskolából továbbjutó tanulók hamar felhagynak tanulmányaikkal. Tavaly hárman jutottak be elméleti líceumba, ketten a Mikes Ke­lemenbe, egy a Mikóba. Négyen szakiskolában kezdték meg tanulmányaikat. Az elméleti líceumba iratkozottak közül jelenleg csupán egy lécfalvi fiú jár még iskolába, a másik két lányt szüleik nem engedik. Korábbi években arra is volt példa, hogy a Bartha Károly-iskolában végzett gyermek bejutott egyetemre ösztöndíjjal, egy év után mégis otthagyta a Babeş–Bolyai Tudo­mány­egyetem sepsiszent­györgyi társadalomtudományi karát – elevenítette fel az igazgató.

A probléma nemcsak a romákat érinti, sok magyar csa­ládban is észlelhető. Jellem­ző, hogy a borosnyói gyerekek a nyolc osztály elvégzése után otthagyják az iskolát – nyilatkozta Kocsis Dénes „Din­kó”, a roma közösség mediátora. Legtöbbször a pénz reményében hagyják abba tanulmányaikat, Ma­gyarországot választják, ahonnan más országokba mennek megélhetést keresni. Sok esetben viszont a gyermekek kényszerből követik szüleiket, a külföldön munkát vállalóknak ugyanis nincs, akire hagyniuk óvodás, kisiskolás gyermekeiket – magyarázta. Az is gond, hogy a tanulást nem tartják nagyra Nagyborosnyón. „Dinkó” két fia például elvégezte a líceumot, de ez a helybeliek szemében nem sokat ér. Mit értek vele? Ugyanúgy árulják a pityókát, mint mi – így társaik.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

csigácska
csigácska
Küldő: adri
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload