BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Kézműves- és termékvásár Keresztbe tett a rossz idő

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 07. hétfő, 08:36
Kategória: Közélet
 

Jól járt, aki szombaton délelőtt a szeles idő ellenére megfordult a helyi termelők és kézművesek sepsiszentgyörgyi vásárában, mert a kínált portéka és a házi finomság kevés volt ugyan, a kisszámú látogatónak mégis elegendő.

Albert Levente felvételeSajtot, túrót csak a kézdiszentléleki Pap Benedek Csaba árult, s míg reggeliben arra panaszkodott, kóstoló is alig akad, délig majd mindent eladott. A medvehagymás és zöldséges sajtkarika fogyott a legjobban, a füstölt sajttekercsből, ordából is szívesen vásároltak az emberek, vitték a frissen fejt házi tejet is.

Ha többen fordultak volna meg a Testvértelepülések utcájában berendezett vásárban, egy asztalkányi sajtkínálat kevésnek bizonyult volna, így ellenben jutott mindenkinek. A gazda a sajtkészítő mesterséget egy kézdivásárhelyi tanfolyamon tanulta, uniós bizonyítvánnyal rendelkezik, termékeit rendszeresen bevizsgáltatja, jelen van a céhes város vásáraiban, amelyeket sokkal jobban szervezettnek és gazdagabbnak tart a szentgyörgyinél. Elmondta, ott a helyért nem kell fizetni, itt viszont néhány órára negyven lej volt a helyfoglaló.

Ha a munkát nem számítjuk, visszajön az üvegek, címkék, engedélyek ára – tudtuk meg a gyergyócsomafalvi Bartalis Rozáliától, akinek szörpjei, befőttjei, teakeverékei csalogatták a vásárlókat. Azt mondja, a gyümölcs- és gyógynövénygyűjtésre az egész nyár rámegy, nyersanyagot nem vásárol, minden saját szedésű. Homo­ktövisből, csipkebogyóból és sárgarépa-kivonatból készít vitaminbombát a gyergyóújfalusi Deák Enikő, aki gyermekláncfű, bodzavirág és fenyőrügy keverékéből forrázással állít elő köhögés elleni szörpöt, de bőven kínál erdeigyümölcs-lekvárokat is. Egy székelyudvarhelyi méhész az édesharmatot a közeli hegyekben gyűjti, az akácmézet a Szeben megyei Válkhídon, a vegyes virágmézet és somkórót Székelyderzsen. Az apróka üvegbe helyezett, dióval, málnával, barackkal, csokoládéval társított mézeket aprónépnek nevezi, azt mondja, vannak, akik dísznek, ajándéknak vásárolnak ilyen üvegcséket.

A legnagyobb érdeklődés egy csíkszeredai és egy székelyudvarhelyi gazda húsos asztalánál mutatkozott, ahol friss kolbász, szalonna, füstölt tekercsek, sonkák, száraz, félszáraz szalámik, csülök, oldalas, császárszalonna miatt álltak sorban a vásárlók. Kevés fogyott viszont az árkosi, kézdivásárhelyi és bodosi mézeskalácsból, még kevesebb a kézimunkákból, ékszerekből, festett bababútorból, kötött, horgolt ruhadarabokból, és mindvégig üresen tátongott mintegy tíz asztal a negyvenből, ahol senki nem árult, pedig még az új-zélandi és kaliforniai nyuszikból is elfogyott néhány.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Lindababák vásárban
Lindababák vásárban
Küldő: Kocsis Linda
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload