BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 2 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Reformátusok világgyűlése Ghánában <br />Színpompás ünnepség, ezernyi résztvevő

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 09. hétfő, 02:00
Kategória: Archív
 
Július 30 és augusztus 12 között Ghána fővárosában, Accrában tartja 24-ik világgyűlését a Reformátusok Világszövetsége (RVSZ). Ez alkalommal másodízben kerül sor hasonló világtalálkozóra Afrikában. Az előbbit, 1970-ben Kenya fővárosában rendezték meg. A nairobi világgyűlés arról nevezetes, hogy az RVSZ akkor jött létre, az 1875-ben alapított Presbiteriánus Szövetség, valamint az 1891-es alapítású Nemzetközi Kongregacionalista Tanács egyesülése révén. A megelőző világgyűlés helyszíne 1997-ben a "kálvinista Róma", Debrecen volt. A mostani világtalálkozó házigazdái a XIX. század elején elkezdődött bázeli és brémai, valamint a nyomukba lépő skót misszió szolgálata jóvoltából létrejött két országos református egyház, nevezetesen a Ghánai Presbiteriánus Egyház és az Evangéliumi Presbiteriánus Egyház. A közel húsz milliós afrikai ország lakosságának nagyobbik része egyébként a keresztyén hit követője.

Az RVSZ 24. világgyűlése színpompás ünnepséggel vette kezdetét Accra rangos Nemzetközi Konferenciaközpontjában. Az istentiszteleti szertartás mintegy ezernyi résztvevője a ghánai népi hagyományok és a népi vallásosság reprezentatív jellegű bemutatójában gyönyörködhetett. Igét hirdetett Setri Nyomi, akinek személyében az RVSZ főtitkári tisztségét — annak történetében — első ízben tölti be egy afrikai lelkipásztor.

Augusztus 1-jén a világgyűlés tiszteletére a főváros központi helyén, a Függetlenség téren került sor szabadtéri istentiszteleti ünnepségre, mintegy tízezer hívő részvételével. A monumentális tér egyébként annak állít emléket, hogy az afrikai kontinens gyarmati országai között elsőként 1957-ben Ghána nyerte el függetlenségét.

Mindkét jeles ünnepségre és — általában — a ghánai fogadtatásra a sok nyomorúság sújtotta afrikai ország "jókedvű keresztyénségének" sodró erejű megnyilvánulása volt jellemző. A hívő bizonyságtétel erejével ható keresztyén zene és ősi táncok hallatán csak egyetérteni lehet C. S. Song, az RVSZ tajvani elnökének azon elragadtatott megállapításával, hogy Krisztus Urunkat jeruzsálemi bevonulásakor sem fogadhatták szebben és lelkesebben, mint a Guineai-öböl partján elterülő ghánai fővárosban. Noha az afrikai istentisztelet módja és hangulata teljességgel elüt az általunk gyakorolt istentiszteleti rendtartástól és áhítati formáktól, az accrai rendezvénysorozat éppen sajátos jellegével és ellenállhatatlan életerejével hirdette a lehető leghitelesebb módon a világgyűlés központi gondolatát, illetve annak gazdag érzésvilágát: az élet teljességét — számol be az eseményekről a Királyhágómelléki Református Egyházkerület sajtóirodája.

"Ezzel szemben viszont az is igaz, hogy az afrikai egyházi, illetve népi ünneplés harsány külsőségei nagymértékben hasonlítanak arra a puritán református hagyományainktól idegen neoprotestáns evangelizációs stílusra, amely Amerikából ered és terjedt el minálunk is az 1989-es változások nyomán." — jegyzik meg.

Az európai régió küldötteinek tanácskozásain Tőkés László püspök — egyebek mellett — európai református identitásunk megerősítését és a kommunista múlttal való szembenézést szorgalmazta.

Magyar református küldötteink — országaik szétszakadozottsága ellenére — a világgyűlés egyik legnépesebb és legegységesebb csoportját alkotják. Tizennégyük közül öten vannak Erdélyből, két partiumi képviselőnk mellett Kovács István előadótanácsos, Jakab István, a MIT volt elnöke és Barabás Berta segédlelkész az Erdélyi Egyházkerületből — áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Dezső Panzió **
Dezső Panzió **
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload