BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 2 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Hangulatos Vargyas-nap

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 03. kedd, 02:00
Kategória: Archív
 

A még kétezer lelket sem számláló erdővidéki község írásos említésének 670. évfordulójára tartalmas és érdekes programot állított össze. Az esemény délelőtt mintegy félezer, délután ezernél is több vargyasit és az ünnepre hazatérőt vonzott. Csúcspontja a honvédő csatákban elesett hősök emlékére emelt turulmadaras emlékoszlop leleplezése volt. „Az 1848—49-es szabadságharcban elesett és részt vevő honvédek és a magyarsárosi ütközetben elesett vargyasi nemzetőrök emlékére” — áll a Petrovics István sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása alatt olvasható feliraton.
A tekintélyes méretű unitárius templom zsúfolásig megtelt. Az ünnepi istentiszteletet a vargyasi születésű, de Homoródújfaluban szolgáló Ilkei Árpád tartotta. A fiatal tiszteletes Vargyas népének szülőföldhöz való ragaszkodását, a múlt értékeinek átmentésére tett erőfeszítését emelte ki. Az istentisztelet szép szavainak hatása nem maradt el, több megtört testű, görnyedt hátú asszony törölgette a könnyeit. Farkas Ferenc, a kézdivásárhelyi református kollégium igazgatója Vargyas múltjáról tartott előadásában előbb az 1334-ban kelt pápai regestrumban való említés előtti korba kalauzolt, majd a következő évszázadok hol kedves, hol kegyetlen történéseire tért ki, később a Daniel bárói család jelentősebb személyiségeiről beszélt.

A frissen végzett művészettörténész, ifj. Fehér János a sok viszontagságot megért Daniel-kastély építészeti és történelmi múltjáról értekezett. Az első alkalommal megrendezett falunapot Bedő Magdolna vargyasi születésű erdőfülei nyugdíjas tanítónő, az unitárius közösséget 46 évig szolgáló Dimény András lelkész és a magyarországi testvértelepülés, Vésztő küldöttségének vezetője, Váry-Szalay Klára üdvözölte.

A templomban tartott ünnepséget a hősök emlékére emelt turulmadaras emlékoszlop leleplezése követte. Ilkei Ferenc polgármester beszédében a „vasököllel küzdő székelyek” bátorságát és hősiességét emelte ki, majd az emlékmű létrehozásának viszontagságos útját ismertette, és köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal vagy adományukkal hozzájárultak elkészítéséhez. Andorkó Ferenc unitárius lelkész áldásában hangsúlyozta: „az áldozat sosem felesleges egy nemzet életében”. Végezetül a kegyelet és hála virágait helyezte az emlékműre a polgármesteri hivatal, az unitárius egyház, a Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az RMDSZ helyi szervezete, az egyházak, a Borbáth Károly Általános Iskola, a vésztői testvértelepülés küldöttsége és Andorkó János családja Székelyudvarhelyről. Az emlékműavatást a Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet kórusa, Varga Réka kántornő, valamint Ilkei Ildikó, Andorkó Zsuzsa, Andorkó Júlia és Komsa Gabriella szavalata színesítette.

A sportpályán zajló délutáni programot a szórakozásnak szentelték. A három csapat részvételével zajló fociturnét a legfiatalabbak, az 1970—1975 között születettek nyerték, a tizenegyesrúgó-versenyt Mojsza Miklós, a tizenhat éven aluliak szkanderversenyét Bíró Antal, a felnőtt kategóriában Boacă Robert Ervin győzedelmeskedett, a Dacia személygépkocsit Szász András húzta legtovább, kötélhúzásban pedig Török Miklós csapata lett a legjobb. Meglepetésre a sörivóversenyre mindössze két jelentkező akadt, így elmaradt.

Az első alkalommal megrendezett Vargyas-napot tábortűz és reggelig tartó bál tette még emlékezetesebbé.

(hecser)

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Az Olt partja
Az Olt partja
Küldő: Szőke Géza
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload