BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 7 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Rímbe szedett tabudöntögetés fiataloknak, és nem csak nekik

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2013. április 26. péntek, 08:42
Írta: Farkas Réka   
Kategória: Szent György Napok 2013
 

Egyre népszerűbb tájainkon is a slam poetry, amely a költészet és előadó-művészet tabukat, kötöttségeket döntögető keveréke, s amely Magyarországon ma már többszázas tömegeket vonz, de nemrég Kolozsváron is kicsinek bizonyult a Bulgakov az erdélyi slamverseny első fordulóján.

Albert Levente felvételeSepsiszent­györgyön is volt már néhány próbálkozás, elsősorban diákok mutatkoztak be főleg hasonló korú társaiknak, így nem véletlen, hogy az erdélyi slam két „nagyágyújának” Szent György-napi fellépésére is főleg tizenévesek voltak kíváncsiak. Igaz, szép számban, a Huhuu zsúfolásig megtelt szerda este.

Fiatal, sok esetben pályakezdő költők (vagy akár színészek) műfaja a slam, hisz a bejáratott irodalmi körökbe bekerülni ma sem egyszerű, ugyanakkor nem is biztos, hogy vonzóak az alig pár embert megmozgató konvencionális író-olvasó találkozók – fogalmazott Kiss Bence kérdésére válaszolva az egyik fellépő, Márkus András, aki fiatalnak fiatal, de már három kötete jelent meg, pályakezdőnek nem nevezhető. A szentgyörgyi származású Vass Ákos sem slameléssel kezdte, kötete is van már, s tavaly debütdíjat nyert. Mint mondotta, számára a slam azt a szabadságot adta meg, amit a vers kötött formája nem tudott, „itt, úgy érzem, teljesen szabad kezem van, és szabad szám” – fogalmazott.

A felolvasásokkal fűszerezett majd egyórás beszélgetésen még sok minden kiderült. Például, hogy a brutális, olykor csúnya szavakra, kifejezésekre nemcsak azért van szükség, mert attól „menőbb” lesz a vers, de figyelemfelkeltés szempontjából is sokszor ez a hatékonyabb módszer. A slam tulajdonképpen az egyik legdemokratikusabb műfaj: van egy mikrofon, és minden a közönségen múlik, azon, hogy jó vagy sem, amit csinálsz, „vagy azonnal esel, vagy azonnal mész felfelé”. Ugyanakkor nem igaz, hogy az ifjúság nem fogékony a művészetekre, csak éppen meg kell találni azt a formát, amely felkelti az érdeklődését. „Pörgés van, kell hogy legyen show-jellege, interaktív kell hogy legyen, haladni kell a korral” – fogalmazta meg Márkus András.

S a recept a jelek szerint működik. Működött szerda este a Huhuuban és az egyre gyakoribb bemutatókon is. Legközelebb május 3-án, az Erdélyi Slam Poetry verseny sepsiszentgyörgyi fordulóján lehet ismerkedni a szabad szájú műfajjal, ifjú művelőivel, show-t és bulit ígérnek, a legjobbak kiválasztásába pedig komoly beleszólása lesz a közönségnek.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

P151010_13.33
P151010_13.33
Küldő: Gal mihaly
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload