BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Több ezren tüntettek a magyar jogokért és az autonómiáért

Olvasóink értékelése: / 1
Értékelés:
2009. február 09. hétfő, 09:36
Írta: Ludvig Nagy Zsuzsanna   
Kategória: Politika
 

Sepsiszentgyörgyön tegnap több ezren vettek részt a magyar intézményvezetők leváltása ellen szervezett tiltakozó nagygyűlésen, amelyet a háromszéki történelmi magyar egyházak elöljárói kezdeményeztek. A nagygyűlést a központi média is nagy figyelemmel kísérte, ugyanakkor állig felfegyverzett rendőrkordon állt a prefektúra épülete előtt, illetve a Szabadság tér környékén.

Tűntetés Sepsiszentgyörgyön. 2009 február 8. 

A nagygyűlés felvonulással kezdődött, 11 órától a város templomaiból kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek a rendezvény helyszínére a hívek, de a megmozduláson való részvételre minden háromszéki magyart felszólítottak az egyházi, politikai és civil szervezetek. Többen tiltakozó táblákkal jöttek, amelyeken az állt, hogy: „Magyar intézményvezetőket”, „Nem akarunk román gyarmatosítást magyar polgároknak”, „Tartsák be az etnikai arányosságot!” „Területi autonómia Székelyföldnek”, „Gyarmatosítás Európában”. Ugyanakkor a székely és a magyar lobogó mellett több helyen is feltűnt az Árpád-sávos zászló, illetve a Hatvannégy vármegye-feliratú lobogó is.

Az állami intézményekben a magyarság arányos képviseletéért síkra szálló egyházakhoz az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt mellett a pedagógusszövetség, a vitézi rend, a Volt Politikai Foglyok Megyei Szövetsége és közel húsz ifjúsági szervezet is felzárkózott. A megmozdulásra a szomszédos Hargita megyéből is érkeztek tüntetők, akik így fejezték ki szolidaritásukat a háromszékiekkel.

A nagygyűlésen több háromszéki RMDSZ-es és MPP-és politikus, megyei és városi vezető, szenátor és parlamenti képviselő jelen volt, de nem szólaltak fel, ezzel is sugallván, hogy nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügyről van szó. A megmozduláson a helyi vezetők mellett részt vett Sógor Csaba Európai Parlamenti képviselő, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila, Gyerkó László és Pál Árpád Hargita megyei honatyák is. Sógor Csaba a tüntetés előtt a sajtónak azt nyilatkozta, hogy „vannak olyan pillanatok, amikor az ellenzékben leadott voks nem elég, ezért békés eszközökkel ki kell állni jogainkért”. Nagyon sok fiatal volt jelen a tiltakozó megmozduláson, mintegy 18 megyei és vidéki ifjúsági szervezet fogalmazta meg azt a nyilatkozatot, amelyben azt hangsúlyozták, hogy „a fiataloknak joguk és kötelességük beleszólni szülőföldjük sorsába”, és hogy a 75 százalékban magyarok lakta megyében az intézményvezetők háromnegyedének magyarnak kell lennie.

„A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!” – Petőfi Sándor soraival indult a nagygyűlés, amelyen sorra a történelmi magyar egyházak elöljárói szólaltak fel. Kovács István unitárius lelkész szent beszédében azért fohászkodott, hogy „vezetőink bölcsen és felelősen, ne a pillanati alkuk szerint döntsenek”. Kovács kijelentette: „fontos, hogy a velünk együtt élők is megértsék, miszerint nem tőlük vesszük el a mi szabadságunkat”.

A közel egy óráig tartó megmozdulás végén Nemes Levente színművész olvasta fel azt a petíciót, amelyet Albert Álmos szenátor, Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, és Dénes Csaba református esperes iktattak be a Kovászna megyei prefektúrán, és adtak át Codrin Munteanu új kormánymegbízottnak. A dokumentumot Traian Băsescu államelnökhöz is eljuttatják, ezenfelül felkérték Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula EP-képviselőket, hogy továbbítsák a petíciót Brüsszelbe is.

A Románia Államelnöki Hivatalához, Kormányához és az Európai Parlamenthez intézett dokumentum 10 pontban fogalmazza meg egyebek mellett azt, hogy: Traian Basescu államelnök vonja vissza a székely népet sértő kijelentéseit, biztosítsák az etnikai arányos képviseletet az intézményekben, kérik az irányított, nyílt vagy burkolt betelepítések, illetve Székelyföld gazdasága szándékos elsorvasztásának megállítását. Ugyanakkor méltányos infrastrukturális fejlesztést, az elkobzott egyházi és közösségi vagyon gyorsított visszaszolgáltatását, a militarizált egységek bővítésének leállítását követelik. Továbbá az aláírók az önálló magyar egyetem létrehozását, a kollektív jogok elismerését és kiszélesítését, a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvként való elismerését, és Székelyföld területi autonómiáját kérik. A tüntetés a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult, rendbontás nem történt.

„A székelység problémáira reális megoldást csak a dél-tiroli minta jelenthet” – fogalmazott Tamás Sándor a nagygyűlést követően. Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy az állami intézményeken belüli arányos képviselet gondolata korántsem új keletű, hasonló kezdeményezés már 1946-ban is született. Az önkormányzati vezető kifejtette, hogy a megye lakossági összetételét figyelembe kell vennie az intézményvezetőket kénye-kedve szerint cserélgető bukaresti hatalomnak is.

„Büszke vagyok, hogy a legnagyobb erdélyi magyar többségű város lakói példát mutattak összefogásból és nagy számban jelen voltak az egyházak, civil- és politikai szervezetek által szervezett nagygyűlésen, bebizonyítva, hogy senki, soha nem tudja megfélemlíteni a székelységet” – nyilatkozta Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Nézze meg képeinket: 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Szent György Napi kiváncsiskodók
Szent György Napi kiváncsiskodók
Küldő: Hanna Panna
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload